Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CNAS vrea să dubleze valoarea serviciilor stomatologice decontate

Președintele CNAS, Vasile Ciurchea, a vorbit la “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, despre mărirea plafonului de decontare a serviciilor medicale stomatologice.

CNAS vrea să dubleze valoarea serviciilor stomatologice decontate
Președintele CNAS, Vasile Ciurchea, alături de realizarea emisiunii "Serviciul de noapte", Maria Țoghină.

Articol de Luminiţa Voinea, 14 Septembrie 2019, 11:20

Potrivit ultimelor statistici realizate în anul 2016, 80% dintre români au probleme dentare, iar 9% dintre ei nu au mers niciodată la stomatolog.

Problemele financiare sunt cele mai des invocate de români atunci când sunt întrebați despre lipsa vizitelor la medicul stomatolog.

Problema este că, după Revoluţie, cabinetele stomatologice publice au dispărut unul câte unul, în schimb, au apărut cele private.

În România există doar 45 de cabinete de stat şi aproximativ 15.000 particulare, potrivit unor statistici.

Dintre acestea, doar 20% au contracte cu CNAS.

Vestea bună este că specialiștii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate fac calcule, astfel încât să dubleze valoarea acordată decontării serviciilor stomatologice, a declarat președintele CNAS, Vasile Ciurchea, la emisiunea “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină.

În acest moment, CNAS oferă servicii medicale stomatologice decontate doar acelor cabinete care sunt în contract cu Casa.

“Oferim servicii medicale stomatologice decontate de CNAS acelor cabinete care sunt in contract cu Casa și acestea își stabilesc valoarea. Încercăm să facem niste calcule si să dublăm valoarea acordată serviciilor stomatologice”, a anunțat Vasile Ciurchea în exclusivitate la „Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină.

Pentru a intra în contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate trebuie, însă, ca și medicii stomatologi să-și dorească acest lucru, subliniază președintele CNAS.

“Este foarte important ca și stomatologii să-si dorească să fie în contract cu Casa. Nu întotdeauna își doresc. Este nevoie de multe servicii stomatologice pe toate segmentele de vârstă“.

Pentru a beneficia de servicii de medicină dentară, decontate de stat, trebuie să vă adresaţi unui cabinet stomatologic care se află în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Decontarea serviciilor de medicină dentară se face pe baza tarifelor acestora, în limita sumei contractate.

Printre serviciile de medicină dentară decontate se numără: elemente acrilice, elementele metalo-acrilice, reconstituirea coroanei radiculare.

Vezi aici lista completă de servicii de medicină dentare decontate de CNAS

În lipsa unui program naţional de prevenţie, educaţia dentară trebuie să înceapă acasă, de la cele mai mici vârste.

“Ceea ce ar trebui să facem este să începem o educație stomatologică foarte devreme. Și atunci, probabil că ajungem la stomatolog mai târziu”, a punctat președintele CNAS, medicul Vasile Ciurchea.

O igienă corespunzătoare şi o alimentaţie echilibrată ne ţin departe de intervenţiile dentare traumatizante.

Video: "Serviciul de noapte" cu Maria Țoghină, ediția din 9/10 septembrie 2019