Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”România are cel mai mare număr de IT-işti la mia de locuitori din Europa şi este pe locul şase în lume”

"Apel matinal"- Invitat: Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

”România are cel mai mare număr de IT-işti la mia de locuitori din Europa şi este pe locul şase în lume”
Foto: gov.ro

Articol de Radio România Actualităţi, 03 Aprilie 2024, 09:48

Apel matinal.

"Apel matinal"- Invitat: Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării

Emisiunea: "Matinal"- Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu

România este lider în Europa şi pe locul şase în lume în ceea ce priveşte numărul de specialişti IT certificaţi la o mie de locuitori, mai mare decât în Statele Unite ale Americii sau Rusia, arată un raport realizat de International Trade Administration, o agenţie guvernamentală a Statelor Unite.
Între timp, s-a încheiat şi greva de la Poşta Română, deşi sindicaliştii au declarat că sunt în continuare nemulţumiţi. Invitatul "Apelului matinal" de astăzi este Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Bună dimineaţa!

Bună dimineaţa, dvs. şi ascultătorilor!

Vom discuta imediat despre IT. Ar mai fi ceva de punctat după greva de la Poşta Română, vor mai continua discuţiile?

Este evident că în forma finală, pe care am agreat-o aseară târziu, după cinci zile de negociere, am convenit împreună cu reprezentanţii sindicatelor şi cu reprezentanţii managementului companiei pe o formă a Contractului Colectiv de Muncă care trebuia semnat acum 115 zile. În această formă am venit cu o creştere salarială explicită de aproximativ 350-400 lei net pentru fiecare dintre angajaţii companiei. Această creştere salarială va fi formată din o creştere a salariului mediu brut, plus a bonusului de fidelitate. Iar în forma pe care am semnat-o aseară târziu, am explicitat concret care sunt condiţiile în care se va face această creştere, evident într-o formă bipartidă, în care şi managementul companiei, dar şi reprezentanţii sindicatelor sunt la masă pentru a stabili algoritmul în care se face această creştere. Este evident că e aproximativ ceea ce au solicitat sindicatele. Este evident că, deşi nu a fost o situaţie foarte fericită, ca să zic aşa, am convenit asupra acestui principiu şi cei 21.500 de angajaţi ai Poştei Române au o credibilitate pentru modul în care se vor da salariile în perioada următoare şi, cel mai important, milioanele de oameni care aşteaptă pensii, prestaţii sociale, facturi din partea Poştei Române pot să stea liniştiţi pentru că le vor primi. În contextul în care astăzi la ora 9:00 va fi înregistrat acest contract la ITM,. în secunda doi se suspendă greva generală a Poştei Române şi astfel putem să spunem că suntem într-o fază în care am raportat o victorie atât pentru angajaţi, cât mai ales pentru cei de acasă, care aşteaptă serviciile Poştei Române.

Poşta Română, care trece şi ea printr-un proces de digitalizare. Revenim însă la ce spunea Daniela mai devreme, România este lider în Europa şi pe locul şase lume în ceea ce priveşte numărul de specialişti IT. Asta după un raport realizat de o agenţie guvernamentală a Statelor Unite ale Americii. De unde vin aceste competenţe în materie de IT în România? Avem noi o înclinaţie specială pentru tehnologia informaţiei?

Acum n-aş vrea să vorbesc despre fondul genetic al nostru, pentru că ar fi mult prea sofisticat, dar ceea ce vreau să spun este faptul că România astăzi este atât din punct de vedere al datelor oficiale, aşa cum aţi spus dvs., are cel mai mare număr de IT-işti la mia de locuitori din Europa şi este pe locul şase în lume, într-o proporţie mai mare decât Statele Unite ale Americii sau Rusia din acest punct de vedere şi datorită în primul rând programei şcolare, datorită în primul rând modului în care se face educaţie. Şi, ceea ce îmi spuneau atunci când vorbeam cu marii reprezentanţi ai companiilor mondiale de tehnologie, datorită abilităţilor de a găsi soluţii acolo unde de multe ori acestea nu există. E o formă a creativităţii pe care o au românii şi, din acest punct de vedere, putem spune că este o industrie cea a IT-ului în România, de aproximativ 10 miliarde de euro anual. În ultimii ani a crescut de două ori şi jumătate toată industria IT din România şi ce e foarte important e că în momentul de faţă această creştere vine dublată şi de o investiţie masivă din partea sectorului public. Vorbim de aproximativ 6 miliarde de euro care intră în clipa în care vorbim noi, plus până în 2026, în 31 decembrie, vor ajunge România în tot ecosistemul public şi privat, ceea ce va duce automat la o creştere exponenţială a întregului domeniu. Noi avem un potenţial uriaş atât în privinţa pieţei din România, dar mai ales a pieţei internaţionale. În modul în care am profilat împreună cu patronatele din industria de IT, plus în cea de cercetare şi inovare, noi deja ne profilăm ca şi provider de soluţii pentru ţările din Orientul Mijlociu, din regiunea Europei Centrale şi de Est, din nordul Africii, pentru că avem această mare calitate, iar în calitatea pe care eu am, de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, chiar îmi doresc şi am început un dialog constant cu companiile de IT din România, cu universităţile, care sunt extrem de importante pentru noile tehnologii, de la securitate cibernetică la cuantum computing, unde avem deja o strategie, la inteligenţă artificială, vorbim despre pregătirea pentru viitorul omenirii şi, din acest punct de vedere, ţările care vor avea competenţe în segmentul de tehnologie a informaţiilor este evident că vor fi viitorii lideri care vor conduce înspre noi orizonturi, ca să zic aşa. România este pregătită în acest segment şi universităţile, şcoala au un rol extraordinar de important în această direcţie.

Şi atunci nu pot să nu vă întreb cât din această resursă de specialişti în IT mai rămâne în ţară?

În momentul de faţă, atât în sistem remote, pentru că odată cu pandemia s-a schimbat foarte mulţi dinamica pieţei muncii şi foarte mulţi români de-ai noştri pot să fie în România şi să lucreze pentru companii multinaţionale din afara ţării, astăzi avem undeva la 200.000 de IT-işti care sunt fizic în România, şi, o altă statistică la care suntem campioni, suntem numărul doi în Europa în materie de femei care sunt în segmentul IT&C, undeva la patru din zece angajaţi din segmentul IT sunt femei. În momentul de faţă putem spune că faţă de 2020 avem o creştere de aproximativ 60.000 de IT-işti. Dacă în 2020 era 140.000, astăzi sunt 200.000 de IT-işti. Şi o altă informaţie, eu zic foarte importantă, e că România este a 3-a cea mai mare economie digitală şi a 2-a cea mai mare piaţă de comerţ digital din Europa Centrală şi de Est şi acest lucru este cu adevărat important, dar mai important este ca serviciile produse de companiile de IT din România să fie duse în afara ţării şi automat să aducă bani în România, care sunt cheltuiţi în România, care aduc plusvaloare ţării noastre.

Şi în toată această această imagine pe care ne-aţi zugrăvit-o, nu putem vorbi şi de un paradox: România are atât de mulţi specialişti IT&C, dar la capitolul digitalizare ne mişcăm un pic mai greu?

Dacă aceşti specialişti IT&C ar avea ocazia să lucreze mai mult în raport cu administraţia publică din România, cu siguranţă că am fi mai bine; şi pentru mine este un paradox uriaş. Şi mă bucur foarte mult de parteneriatul pe care am reuşit să-l creez împreună cu cei din industrie. De multe ori ne consultăm, de multe ori discutăm despre modul în care vom dezvolta această arhitectură IT&C a statului român şi din acest punct de vedere vreau să vă spun doar două lucruri extrem de importante: am reuşit să semnăm contractul de execuţie pentru aplicaţia unică a statului român, pe care, sper eu, să o avem până la finalul acestui an, iar toate acele drumuri la ghişee, parte dintre ele pentru cei care sunt mai apropiaţi de tehnologie, să poată să fie eliminate doar prin câteva clicuri direct de pe telefon, atunci când vorbim despre: reînnoirea documentelor de identitate - permis, buletin, paşaport -, pentru obţinerea documentelor aferente naşterii, decesului, căsătoriei, despre înmatricularea unei maşini şi, în momentul de faţă, lucrăm unii dintre cei mai buni specialişti din România la acest nivel şi lucrăm cu tot ce înseamnă patronatul industriei de software, împreună cu universităţile pentru a crea acea experienţă a utilizatorului care să fie cu adevărat utilă şi prietenoasă.

Domnule ministru, haideţi să mai luăm un exemplu, sistemul cardului naţional de sănătate, care se blochează frecvent şi la medicii de familie şi la farmacii, ce se întâmplă cu această platformă informatică?

Da, este un software şi platformă creată acum aproximativ 15 ani, care astăzi are tehnologie cu totul depăşită. În 20 şi ceva decembrie, anul trecut, împreună cu vicepreşedintele Casei de Asigurări de Sănătate, domnul Cristian Celea, am reuşit să salvăm o sumă de 100 de milioane de lei care este destinată refacerii integrării acestui sistem. În momentul de faţă au fost parcurse procedurile pentru achiziţia publică şi în momentul de faţă este în stare de achiziţie publică şi urmează să fie reînnoit total acest sistem, care astăzi, aşa cum bine aţi spus, este unul greoi şi aproape nefuncţional. Mai mult, vreau să vă anunţ că în momentul de faţă suntem în fază finală, în avizare ex-ante la Agenţia pentru Achiziţii Publice pentru cea mai nouă tehnologie existentă astăzi mondial în materie de cloud guvernamental, pe care o finanţăm din fonduri europene şi care automat va da pentru următorii 5 ani, cel puţin, cea mai nouă tehnologie, atât din punct de vedere al procesării datelor, ca să nu mai fim în această situaţie, cum aţi spus-o dvs, ca şi la Casa de Asigurări de Sănătate, şi, mai mult, va avea cea mai nouă tehnologie care va fi updatată anual pentru securitatea cibernetică a datelor din România.

Dăm şi noi un clic, apăsam şi tasta F5 tocmai pentru a updata totul, cu mulţumiri pentru discuţia pe care am purtat-o astăzi la "Apel matinal".

Cu foarte mare drag, oricând sunt la un clic distanţă.

Mulţumim, Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, invitatul de astăzi al "Apelului matinal"./editor Florin Lepadatu/

Etichete : apel matinal
Peste 1.200 de firme înscrise la bursa generală a locurilor de muncă
România 17 Mai 2024, 13:25

Peste 1.200 de firme înscrise la bursa generală a locurilor de muncă

Bursa generală a locurilor de muncă este în plină desfăşurare în mai multe oraşe din ţară.

Peste 1.200 de firme înscrise la bursa generală a locurilor de muncă
La Galați oferta de locuri de muncă este mult mai mică decât numărul şomerilor
România 17 Mai 2024, 13:13

La Galați oferta de locuri de muncă este mult mai mică decât numărul şomerilor

La Galaţi, oferta de locuri de muncă este mult mai mică decât numărul celor aproape 9.000 de şomeri aflaţi în evidenţele...

La Galați oferta de locuri de muncă este mult mai mică decât numărul şomerilor
Medicul care a uitat o compresă în abdomenul unei paciente, arestat la domiciliu
România 17 Mai 2024, 11:45

Medicul care a uitat o compresă în abdomenul unei paciente, arestat la domiciliu

Incidentul, spun anchetatorii, a cauzat decesul femeii în vârstă de 73 de ani, în urma septicemiei declanşate de infecţia...

Medicul care a uitat o compresă în abdomenul unei paciente, arestat la domiciliu
Reabilitarea liniei de cale ferată Focşani - Roman
România 17 Mai 2024, 10:47

Reabilitarea liniei de cale ferată Focşani - Roman

Guvernul a aprobat reabilitarea liniei de cale ferată Focşani - Roman, cu o lungime de 147 kilometri, care face parte din...

Reabilitarea liniei de cale ferată Focşani - Roman
Bursa generală a locurilor de muncă este în plină desfăşurare în mai multe oraşe
România 17 Mai 2024, 10:43

Bursa generală a locurilor de muncă este în plină desfăşurare în mai multe oraşe

Bursa generală a locurilor de muncă este în plină desfăşurare în mai multe oraşe din ţară.

Bursa generală a locurilor de muncă este în plină desfăşurare în mai multe oraşe
Noaptea Muzeelor 2024. Multe muzee din țară și din București nu vor participa în semn de protest
România 17 Mai 2024, 10:01

Noaptea Muzeelor 2024. Multe muzee din țară și din București nu vor participa în semn de protest

Ediția aniversară a Nopții Muzeelor începe mâine, 18 mai 2024, marcând 20 de ani de la debutul acestui eveniment cultural.

Noaptea Muzeelor 2024. Multe muzee din țară și din București nu vor participa în semn de protest
Plenul CSM va desemna procurorii care vor efectua urmărirea penală în dosare care privesc magistraţii
România 17 Mai 2024, 09:31

Plenul CSM va desemna procurorii care vor efectua urmărirea penală în dosare care privesc magistraţii

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va desemna procurorii care vor efectua urmărirea penală în dosare care privesc...

Plenul CSM va desemna procurorii care vor efectua urmărirea penală în dosare care privesc magistraţii
Informaţii din trafic
România 17 Mai 2024, 09:27

Informaţii din trafic

Este o dimineaţă fără evenimente rutiere, însă marcată de aglomeraţie la intrările în marile oraşe.

Informaţii din trafic