Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Omul care vorbeşte este greu la mântuire"

Despre tăcere, călugărie, mântuire, rugăciune şi puterile diavolilor, cu părintele Dascaliuc de la mănăstirea Ciolanu.

"Omul care vorbeşte este greu la mântuire"

Articol de Visarion Alexa, 18 Iulie 2009, 11:09

Părintele Cleopa, părintele Sofian, părintele Galeriu sunt câteva nume care au devenit exemplare pentru spiritualitatea ortodoxă românească. Dar în umbra acestor mari duhovnici, alţi părinţi probabil la fel de cunoscuţi între credincioşi împărtăşesc sfaturi şi învăţături în comunitatea din care fac parte şi chiar şi altor oameni care doresc să îi asculte. Un astfel de duhovnic este şi părintele Evghenie Dascaliuc, în vârstă de 90 de ani, fost stareţ al mănăstirii Ciolanu din Buzău. Am stat de vorbă cu el în umbra chiliei tainice în care s-a retras în urmă cu ceva vreme.

Mântuirea


Un om care tace, ăla gândeşte, omul care vorbeşte, ăla este greu la mântuire că vorbeşte multe... dacă ar vorbi ceva de folos, dar nu vorbeşte de folos, vorbeşte în legătură cu întâmplările din această viaţă.
Încă ceva. Când ai intrat in biserică pentru a face sfânta liturghie n-ai voie să vorbesti cu niciunul, nici cu călugăr, nici cu mirean. N-ai voie. Te-ai închinat pe la icoane, ai intrat în altar, faci proscomidia, nu vorbeşti cu nimeni, absolut. Sfânta tăcere. Cu nimeni nu vorbeşti.


Deci cu mintea în cer.

Deci numai cu mintea în cer şi la proscomidie, şi cand faci liturghie cu mintea in cer, că dacă ai vorbit, gata nu mai eşti cu mintea în cer.

Şi poti să te rogi în timpul liturghiei cu rugăciunea minţii?

În rugăciunea minţii nu poţi să faci, trebuie să te gândeşti la rugăciunile pe care le citeşti, acolo deci nu merge şi rugaciunea minţii.

Dar dacă eşti monah şi stai in biserică?

Dacă eşti monah şi stai în biserică, trebuie rugăciunea minţii. Rugăciunea minţtii nu se face cu buzele, cu Doamne Iisuse, ci numai cu mintea, fără rostirea cuvintelor, cu mintea. De exemplu mă gândesc acum cu mintea la Doamne Iisuse fără să rostesc cu cuvinte, din gură, mintea rosteşte, de aceea se numeţte rugaciunea inimii, rugăciunea minţii. I se spune şi rugăciunea inimii pentru că în vechime se zicea "în adâncul inimii am avut gânduri".

Şi ce e adâncul ăsta al inimii?

Adâncul inimii... cele mai dulci cuvinte faţă de Dumnezeu, ca este dulceaţa cea neîntrecută. Cam atât... prea multă vorbă, nu, nu, nu...

E folositoare pusnicia?

Pustnicia este folositoare, mai ales unui monah care are experienţa mânăstirii mai mult timp, adică cunoaşte prăvila particulară si de biserică.

Dar pusnicia este mai folositoare decât mânăstirea?

Este folositoare, pentru că ochii văd multe şi în pustnicie nu vezi cu ochii, deci eşti curat cu sufletul. Că ştiţi, ochii sunt pacatele oamenilor de astazi, şi urechile şi gura. Urechile şi gura mai puţin, dar ochii sunt cele mai mari păcate de astăzi din lume. De exemplu ai văzut cu ochii diferite figuri, imposibil să nu îţi vină minte, imposibil, vedeţi?

Şi cu ce alungi chipurile acestea din minte?

Cu rugăciunea minţii le alungi, imediat, dar să nu stai deloc, niciun minut, pentru că ei năvălesc, năvălesc. Se spune că diavolul este ca roiul de albine, năvălesc asupra ta. Cine face rugăciunea minţii spune: este un foc în gură şi acest foc loveşte în diavol şi diavolii fug, spun sfinţii părinţi.

Mai sunt demoni acum în lume, părinte? Mai vin demonii in lume?

Demonii sunt răspânditi tot timpul, unde nu sunt demoni? În văzduh, în apă, sub pământ; Lucifer nu stă în Iad, dar dictează de acolo, de la întuneric.

Şi au putere? Mai au putere asupra noastră?


Nu au putere, pentru că în momentul răstignirii Mântuitorului pe cruce, le-a căzut puterea. Decât ei numai te amăgesc dacă pot, ei au această experienţă numită "răul" de la distanţă, au o experienţă de mii de ani, de milioane de ani. Ei imediat îşi fac părerea, te văd cum te comporţi şi te abordează.

Mănăstirea


Parinte, monahului îi trebuie lux?


Nu.

Trebuie sa aiba apă curentă in chilie? Toaletă, wc, maşină de spălat, televizor?

Păi acuma, modernismul îţi uşurează rugaciunea minţii, rugăciunea minţii este mai usor de spus pentru că nu mai speli cu mâinile, nu mai umbli dupa apă să o aduci de undeva de departe, că ai în casă toate înlesnirile.

Un monah are nevoie de bani?

Dacă ar fi calugăria de la inceputul ei, n-ar fi nevoie de bani, iar acuma, în secolul ăsta, daca stareţul îi dă încalţăminte, cămăşi, mâncare, tot, n-are nevoie de bani. Dar dacă nu-i dă şi este bolnav de ceva, să zicem de stomac, sau de inimă, sau de alte boli care intervin şi la monah, şi îi trebuie ceva deosebit şi părintele stareţ nu are, ai nevoie de un ban sa-ti cumperi un medicament.

Poţi să mai strângi deci un ban ca monah.

Da, înainte nu erau medicamente, iar monahii cultivau anumite buruieni ca medicamente. Astăzi sunt preparate şi trebuie să-si cumpere.

Cât trebuie să doarmă un monah?

Un monah zice că îi ajung 4 ore.

Îi ajung 4 ore?

4 ore îi ajung.

Şi cât să se roage?

De exemplu sa zicem că se culcă la ora 9 şi la 12 se scoală. Citeste rugaciuni noaptea şi nu doarme până la ziua când dă toacă şi dă şi la biserică.

Aţi plecat din mănăstire vreodată?

Unde să plec?

Aţi mers în altă parte?

Am vizitat mânăstiri cand eram tânăr, am vizitat Cozia şi Frăsineii.

Aţi cunoscut aşa un părinte mai deosebit, care v-a rămas la inima ca model?

La Frăsinei am cunoscut pe părintele... am uitat cum îl cheamă... a fost el din Maramureş, dar a murit... La călugări e nevoie de duhovnici, duhovnicul trebuie să lămurească neîncetat orice păcat ar fi la călugar: neatenţia, răspândirea minţii, răul, păcate cu ochii, cu gura, nu trebuie sa stai la deşertăciuni, să vorbeşti diferite deşertăciuni din lumea aceasta, întamplări: că cutare a facut aşa, că a avut accident, că nu ştiu ce, că nu ştiu cum, astea sunt lumeşti, nu trebuie noi să ne hazardăm în aceste gândiri.

E bine sa primim mirenii în mânăstire?

Pentru educaţia creştină e bine.


Şi să stea monahul de vorbă cu ei.

Să le facă educaţie pentru ei, să-i îndrepte dacă sunt pe calea cea ratacită...

Părinte Evghenie, să lase monahul ascultarea şi să meargă la liturghie?

Dacă este trimis la ascultare de părintele stareţ, este tăierea voii la monah. Tăierea voii este o virtute. Chiar dacă lipseste de la biserică, monahul este înaintea lui Dumnezeu dacă spune rugaciunea şi este la ascultarea pentru care l-a trimis stareţul. Tăierea voii este socotită ca o mucenicie.

Părinte, cand un monah se smereşte pe sine, cum adică se smereşte? Ce face?

Smerenia este: să te consideri cel mai păcătos dintre toţi monahii.

Lumina credinţei 22 Noiembrie 2018, 08:13

Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 25 noiembrie 2018

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și Patriarhul Daniel al BOR vor sfinți duminică, 25 noiembrie, altarul noii Catedrale...

Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 25 noiembrie 2018
Sfânta Marie Mare
Lumina credinţei 15 August 2018, 00:16

Sfânta Marie Mare

Creştinii sărbătoresc la 15 august Adormirea Maicii Domnului, zi care poartă numele popular de Sfântă Mărie Mare.

Sfânta Marie Mare
Coroana lui Ștefan cel Mare a fost reconstituită
Lumina credinţei 14 August 2018, 23:44

Coroana lui Ștefan cel Mare a fost reconstituită

Coroana reconstituită în ateliere din București a fost adusă la Mănăstirea Putna în ajunul hramului Mănăstirii, Adormirea...

Coroana lui Ștefan cel Mare a fost reconstituită
Ziua Înălţării Domnului şi a Eroilor
Lumina credinţei 17 Mai 2018, 08:18

Ziua Înălţării Domnului şi a Eroilor

La 40 de zile după Paşti este sărbătorită Înălţarea Domnului la cer de pe Muntele Măslinilor. În România, Joia Înălţării este...

Ziua Înălţării Domnului şi a Eroilor
Biserica Ortodoxă celebrează centenarul Unirii Basabiei cu România
Lumina credinţei 27 Martie 2018, 08:02

Biserica Ortodoxă celebrează centenarul Unirii Basabiei cu România

În Catedrala Patriarhială din București va fi oficiat un Te Deum în cinstea membrilor Sfatului ţării care au votat Unirea...

Biserica Ortodoxă celebrează centenarul Unirii Basabiei cu România
100 de ani de la restaurarea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse
Lumina credinţei 05 Decembrie 2017, 07:55

100 de ani de la restaurarea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse

La Moscova au continuat ieri, manifestările legate de marcarea a 100 de ani de la restaurarea Patriarhiei, dar şi 100 de ani...

100 de ani de la restaurarea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse
Lumina credinţei 01 Decembrie 2017, 09:34

Andrei - un nume tot mai îndrăgit de români

Aproximativ 720 000 de români poartă numele Sfântului Andrei în diversele sale variante.

Andrei - un nume tot mai îndrăgit de români
Lumina credinţei 19 Octombrie 2017, 10:44

O vorbă bună - Competiţia

Din punct de vedere spiritual, există totuşi un mod de a te salva de la căderea provocată de spiritul concurenţial şi anume,...

O vorbă bună - Competiţia