Supa de linte - noian de desfătări
Lintea, vara bună a fasolei de răsărit, este, ca şi ea, o hrană esenţială.
 
			Articol de Zenaida Luca-Hac, 09 Martie 2010, 15:11
Particulele vieţii care o alcătuiesc sunt programate să dăruiască trupurilor muncite şi vlăguite tăria de care au nevoie, celor sănătoase, saţul bineplăcut, iar spiritului, o dulce tihnă.
  Supa de linte, a cărei patrie pare a fi Răsăritul mediteranean, apare pe frescele din vremea celui mai mare faraon al tuturor timpurilor, Ramses al II-lea, fratele virteg al lui Moise.
  Despre ea citim şi în Biblie – căutaţi episodul din Geneză cu blidul de linte şi fiii lui Isaac. O găsim şi în scrierile asierienilor, care o cultivau în faimoasele grădini suspendate ale Semiramidei, regina Babilonului. 
  În ce-i priveşte pe greci şi romani, lintea era o mâncare de toate zilele. Ca şi la noi, mai ales în zilele de post, până acum o vreme. 
  De altfel, linte vine din latinescul lens, lentis.
  Supa, sau crema de linte dacă o doriţi mai groasă, fie ea linte verde, cafenie, maro, roşie sau portocalie e o supă a vieţii. 
  Se pregăteşte întocmai ca fasolea. 
  O înmuiaţi seara în apă fierbinte şi multă. Dimineaţa îi daţi drumul în apa care clocoteşte pe foc, cu 2 frunze de dafin, eventual cu ceapă, morcov şi ţelină rasă,  şi o lăsaţi 5 minute, după care îi daţi un răgaz de o jumătate de oră să-i tihnească.
  Apoi  o mixaţi. E de-a dreptul dezmierdătoare, parfumată cu hell, ghimbir sau piper, sau doar cu leuştean, mărar, pătrunjel, leurdă sau untişor proaspăt. Şi cu usturoi ! 
  O puteţi savura cu salată de praz crud, verdeţuri şi pastă de susan. 
  Numele-i? Noian de desfătări.












