Leurda sau ipostaza feminină a usturoiului
Se mănâncă crudă, proaspătă, tânără, tăiată mărunt, întocmai ca pătrunjelul, cu care formează o pereche întraripată.
 
			Articol de Zenaida Luca-Hac, 11 Martie 2010, 10:29
Una din cele mai tari ierburi ale pădurilor din jumătatea de răsărit a lumii este leurda, sau usturoiul sălbatic. Tocmai a apărut. 
  Căutaţi-o în piaţă sau în pădure. Creşte sub coroana marilor copaci. O puteţi recunoaşte după mirosul şi uşorul gust de usturoi.
  E bine să n-o confundaţi cu brânduşa de toamnă, care e teribil de vătămătoare.
  Leurdei i se mai spune în Europa şi usturoiul urşilor. 
  Se pare că primul lucru pe care-l fac urşii, deşteptaţi din lungul somn de iarnă, este s-o caute. 
  Îi ajută să se lepede de umorile stătute, să-şi primenească sângele şi să-şi recapete forţele. 
  Ceea ce putem face şi noi, ca să nu mai pomenim de rara voluptate pe care ne-o procură leurda în bucate.
  Se mănâncă crudă, proaspătă, tânără, tăiată mărunt, întocmai ca pătrunjelul, cu care formează o pereche întraripată.
  Leurda învăluie în delicata-i savoare de usturoi în ipostază feminină : piureul de spanac, ştevie şi lobodă, numit întreită putere, cartofii fierbinţi, crema de urzici sau cea de brânză.
  Cât despre untul frecat cu leurdă, pătrunjel şi puţină sare … se topeşte de drag …  uns pe o felie de pâine prăjită... aprinsă de dor.












