Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 09.07.2016

Summitul NATO de la Varșovia și Exercițiul NATO cu participare internațională 'Digital Exercise and Seminar on Civil military

Jurnal Militar din 09.07.2016

Articol de Cristian Dumitraşcu, 11 Iulie 2016, 10:13

Realizator: Cristian Dumitraşcu - Bună dimineaţa, Constanţa şi ascultătorilor şi colegilor din regia de emisie! 9 iulie 2016, ediţie specială, vom vorbi evident despre actualitatea militară a acestei săptămâni, dar cel mai important subiect este summitul de la Varşovia. Va fi o intervenţie în direct a corespondentului nostru Nicu Popescu. Vă prezint, ca în fiecare sâmbătă, de la această oră, o producţie marca "Ora armatei", o emisiune retrospectivă a săptămânii pe care o încheiem. Vor fi multe subiecte, după cum am spus şi la început, de actualitate militară internă, dar, evident, capul de afiş este ţinut de summitul de la Varşovia. Spre final vom intra cu o corespondenţă în direct de la Varşovia, dar, în paralel, şi cu o corespondenţă din Afganistan, pentru că, o să vedeţi, militarii români, care se află în misiune acolo acţionează împreună cu americanii şi cu aliaţii noştri din NATO, sunt foarte interesaţi de ce se întâmplă, chiar şi în aceste momente la Varşovia.

Realizator: Am revenit în direct aici, la RRA, "Ora armatei". Înainte de a trece în revistă toate exerciţiile importante ale tuturor categoriilor de forţe din armată, vă invit să ascultaţi două fragmente din interviurile realizate, joi seara, de Radu Dobriţoiu, la "Euroatlantica", interviuri legate, evident, de summitul NATO. Veţi afla, dacă nu aţi fost pe recepţie joi seara care au fost predicţiile analistului militar Claudiu Degeratu. Să ascultăm fragmentul.

Claudiu Degeratu: Chiar dacă nu vor fi găsite soluţii pentru toate temele, cu siguranţă, vom pune bazele găsirii unor soluţii şi pentru perioada imediat următoare. Sunt convins că sunt decizii greu de luat, sunt câteva, să spunem, elemente de compromis pe care întotdeauna aliaţii le iau în calcul, tocmai pentru a păstra consensul şi solidaritatea întregii organizaţii.

Realizator: Vom afla, după cum vă spuneam, spre finalul emisiunii, care sunt concluziile acum, la ora închiderii, aproape, a summitului. Tot joi seara, Cerasela Rădulescu transmitea, de la Bruxelles, pentru "Euroatlantica". Ascultăm un fragment.

AUDIO: Emisiune Jurnal Militar 09.07.2016

Reporter: Cerasela Rădulescu - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, sublinia, la începutul acestei săptămâni, în conferinţa de presă despre summitul de la Varşovia, că NATO va implementa cea mai mare strategie de apărare colectivă de la sfârşitul războiului rece încoace. Vorbim de o alianţa mult mai puternică şi pregătită, dar şi rapidă să acţioneze pentru a-şi apăra aliaţii - a mai spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Acum trebuie să parcurgem paşii următori - spune el, referindu-se la Summitul de la Varşovia. Stoltenberg a amintit că, în afara ţărilor baltice şi a Poloniei, unde vor fi desfăşurate batalioane multinaţionale, statele membre NATO doresc o prezenţă întărită şi în sud-est, bazată pe o brigadă multinaţională în România.

Jens Stoltenberg: Am decis să avem patru batalioane în cele trei ţări baltice şi Polonia şi o prezenţă întărită în sud-est, în jurul unei brigăzi româneşti. Şi ideea e că vrem să transformăm această brigadă românească într-o forţă multinaţională. Deci, dorim să fie prezente şi alte state membre în cadrul acestei prezenţe intărite în sud-est, în jurul acestei brigăzi militare româneşti.

Reporter: Apărarea noastră colectivă este defensivă - a mai precizat secretarul general al NATO şi a amintit că după summit va avea loc şi Consiliul NATO - Rusia.

Realizator: Decizii importante la Summitul de la Varşovia, despre care vom vorbi în a doua jumătate a emisiunii. Nici actualitatea militară nu face notă separată, pentru că ce se întâmplă în ţară, aceste aplicaţii în comun cu aliaţii din NATO ţin de ceea ce se hotărăşte acolo, la Varşovia./fdoman/lbadiu/De aceea, începem cu Forţele Aeriene, etapa exerciţiilor bilaterale româno-americane găzduite de către Baza 71 Aeriană, debutează, anul acesta, cu exerciţiul Dacian Eagle 2016. Acest exerciţiu se desfăşoară între iulie şi septembrie, participă personal şi tehnică de luptă aparţinând Escadrilelor 194 Aviaţie, din cardul Gărzii Naţionale a statului California, Escadrilei 711 Aviaţie Luptă, Escadrilei 713 Elicoptere, precum şi controlorilor de trafic aerian operaţional din cadrul Centrului 71 Operaţii Aeriene. Prin telefon, locţiitorul comandantului Escadrilei 711 Aviaţie Luptă, căpitan comandorul Călin Hulea.

Călin Hulea: Partenerul american a dislocat la Câmpia Turzii 12 avioane de luptă F-15 şi 300 de militari. Detaşamentul Forţelor Aeriene Române este format din 200 de militari, şase avioane MIG 21-Lancer şi patru elicoptere IAR 330 Puma Socat. În prima fază a acestei etape a avut loc dislocarea echipamentelor militare, personalului şi tehnicii de luptă, precum şi debutul misiunilor de zbor în comun. Dorim să dezvoltăm scenariile de antrenament prin încorporarea, în cadrul acestor misiuni, a elicopterelor IAR 330 Socat. Abordând o strategie de instruire de la simplu la complex, să ajungem să executăm misiuni cu 14-16 aeronave de categorii diferite. Un alt obiectiv important este acela de a executa zboruri cu echipaje mixte, prin care piloţii români şi americani să aibă oportunitatea de a se familiariza cu aeronovele F-15, respectiv MIG 21-Lancer.

Realizator: Spuneam la început că vom trece în revistă toate categoriile de forţe, de la Aviaţie la Forţele Navale, care, iată, Forţele Navale Române participă în luna iulie la o serie de exerciţii multinaţionale. Ofiţerul de relaţii publice al Flotei, tot prin telefon, locotonent colonelul Corneliu Pavel.

Lt-col. Corneliu Pavel: Primul exerciţiu multinaţional la care deja avem o navă, este vorba despre dragorul maritim 30, care face parte din gruparea navală NATO de luptă împotriva minelor marine. Este exerciţiul Breeze, organizat de Forţele Navale bulgare, în perioada 11-15 iulie. Participăm cu Fregata Regina Maria, nava purtătoare de rachete Lăstunul şi dragorul maritim 30. În acelaşi timp, Fregata Regina Maria, care va pleca din Portul Constanţa duminică, va fi integrată în gruparea navală de luptă a NATO - SNMG 2. Această grupare va acţiona în Marea Neargă până la data de 27 iulie. În aceeaşi perioadă, 18-22 iulie, Forţele Navale Române vor organiza exerciţiul multinaţional Sea Shield. La acesta vor participa, pe lângă navele militare româneşti, şi cele două grupări navale NATO care vor acţiona în Marea Neagră. În această perioadă, exerciţiul Sea Shield va curprinde mai multe secvenţe de luptă împotriva navelor de suprafaţă, împotriva aviaţiei inamice, împotriva submarinelor, iar navele noastre vor executa trageri cu armamentul de la bord. Prin misiunile pe care le executăm, dovedim că ţara noastră îşi îndeplineşte angajamentele asumate în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Realizator: Mulţumesc, Corneliu Pavel a transmis de la Constanţa, ofiţerul de relaţii publice al Flotei. Doar vreo cinci săptămâni ne mai despart de Ziua Marinei, atunci când ne vom reîntâlni acolo, la Constanţa, şi ne vom bucura de spectacolul navelor şi al marinarilor. De la Forţele Navale mergem la Forţele Terestre. Săptămâna aceasta s-a încheiat etapa de vară a concursului militar aplicativ "Roza Cercetaşilor", desfăşurat la Câmpulung Muscel. Această ediţie a adus la start nouă echipe de cercetaşi din cadrul unităţilor subordonare Diviziei 2 Infanterie Getica. A transmis colega noastră de la "Observator militar", Sonia Raicu.

Reporter: Concursul a presupus două probe - cea de patrulă, pe o distanţă de aproximativ 50 de km, şi cea de ştafetă, cu o distanţă de 1.800 de metri, de parcurs cu viteză, şi intercalat cu două puncte obligatorii de aruncare a grenadei. Diferenţele mari de altitudine şi de nivel au determinat ca la sfârşitul probei de patrulă doar trei echipe din cele nouă să finalizeze traseul. Cel mai greu prag a fost acela de a atinge Vârful Leaota, situat la o altitudine de 2.133 de metri. În final, timpii rezultaţi şi capacitatea de a finaliza toate probele au stabilit câştigătorii. Pe primul loc, în acest an, s-a situat, pentru a doua oară, Brigada 2 Vânători de Munte de la Braşov, iar pe locul al doilea - Brigada 282 Infanterie Mecanizată Focşani. Pe locul al treilea a urcat pe podium Batalionul 528 Cercetare de la Brăila.

Realizator: Mulţumesc, Sonia Raicu, un subiect despre Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Vorbim în următorul minut despre aceasta. Săptămâna în care ne aflăm, începând de luni, Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii şi Şcoala de aplicaţie pentru unităţi de luptă din Piteşti au fost vizitate de reprezentanţi OSCE, adică ai statelor din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa./asalar/lbadiu/Cele două acţiuni au fost grupate într-un eveniment unitar, cu caracter de transparenţă reciprocă, organizat potrivit prevederilor documentului de la Viena 2011 cuprivire la unele măsuri de creştere a încrederii şi securităţii în spaţiul OSCE. Din Direcţia Controlului armamentelor şi Verificare, col. Radu Stănicel a transmis prin telefon.

Col. Radu Stănicel: O astfel de activitate se organizează o dată la cinci ani de către fiecare stat din cadrul OSCE. Prin eforturile depuse pe parcursul acestor zile, România a dorit să arate, încă o dată, că îşi îndeplineşte cu consecvenţă angajamentele asumate în sfera securităţii europene şi internaţionale. Toate fazele evenimentului au urmat un algoritm precis, descris în prevderile documentului de la Viena 2011. Măsurile de transparenţă extinsă, pe bază de reciprocitate, ce se găsesc în acest document adoptat în cadrul OSCE, au contribuit, pe parcursul ultimilor 25 de ani, la creşterea încrederii dintre state în plan militar şi, implicit, la consolidarea securităţii europene.

Realizator: Mi se spune din Regia de emisie că avem deja legătura în Afganistan. Locotenentul-colonel Mădălina Ilinca, ofiţerul de relaţii pulice al militarilor noştri din Kandahar. Dacă ne auzi, Mădălina, bună dimineaţa.

Lt-col. Mădălina Ilinca: Bună dimineaţa, Cristi.

Realizator: Hai să aflăm, întâi, cum este regula noastră, să te întreb cum e vremea, cât de cald este? Cred că este o întrebare, oricum, redundantă.

Lt-col. Mădălina Ilinca: Este o întrebare bună, Cristi. ne apropime deja de 50 de grade Celsius, chiar dacă la noi, în acest moment, este ora 11. Deci, până diseară, cred că depăşim 50 de grade Celsius. Este foarte clad.

Realizator: Săptămâna aceasta cum a fost în ceea ce priveşte misiunile militarilor?

Lt-col. Mădălina Ilinca: Ca de obicei, misiuni de patrulare, misiuni de instruire, misiunile obişnuite. Militarii îşi fac datoria, îşi respectă angajamentul faţă de ţară. Pe lângă asta, însă, am avut o săptămână în care şi militarii elementului de sprijin s-au alăturat proiectului pedalând pentru Invictus, proiect, după cum ştiţi, care are drept scop strângerea de fonduri pentru ca cei cinci militari români răniţi în teatrele de operaţii să poată participa la Jocurile Mondiale Paralimpice de anul viitor, ce se vor desfăşura la Toronto, în Canada.

Realizator: În concluzie, veştile sunt bune, din punct de vedere operativ, nu?

Lt-col. Mădălina Ilinca: Din punct de vedere operativ, veştile sunt foarte bune. Sperăm să putem transmite numai veşti bune. Aş mai vrea să adaug ceva: având în vedere că este în plină desfăşurare summitul NATO de la Varşovia, am stat de vorbă şi cu partenerii americani şi ne-au împărtăşit câteva din părerile lor despre militarii Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei "Călugăreni". Nu vreau să spun decât două lucruri: lt-col. Neil Snyder, comandantul Straight Steel Călugăreni, a spus că este mai mult decât un parteneriat, este o prietenie strânsă între soldaţi şi între luptători şi că ei se consideră foarte norocoşi să aibă colegi atât de profesionişti şi bine pregătiţi de parteneri NATO. Iar la rândul său, generalul de brigadă Samuel Lee Henry, comandantul TAAC-South, a spus că prezenţa militarilor români în Afganistan este foarte importantă pentru Alianţa Nord-Atlantică.

Realizator: Da, sunt vorbe frumoase cu care ne-am obişnuit şi acesta este meritul militarilor noştri. Vreau să-ţi propun să rămâi în legătură directă cu noi, pentru că avem un telefon la Varşovia. Trimisul special al Radio România actualităţi, Nicu Popescu, este cu noi, n direct, şi poate legăm şi o discuţie în trilaterală. Nicu Popescu, bună dimineaţa.

Nicu Popescu: Bună dimineaţa.

Realizator: Suntem în direct şi cu Afganistanul. Ne-am gândit că poate sunt lucruri de transmis aşa... pe mii de kilometri distanţă. Este, iată, ziua de final a summitului de la Varşovia, o zi importantă, un summit important şi pentru România, pentru că asta ne interesează pe noi. Care ar fi concluzia?

Nicu Popescu: Aşa este şi dacă tot ai spus de distanţă, chit că este mai spre vest faţă de România şi cealaltă legătură este spre est, să ştii că, nu peste mult timp, în cadrul reuniunii şefilor de stat şi de guvern, se va discuta despre Resolute Support Mission, adică Resolute Support care ne duce fix în Afganistan, unde ai legătura.

Realizator: În Afganistan, aşa este.

Nicu Popescu: Da şi probabil că discuţiile vor pleca şi de la faptul că domnul Barack Obama a anunţat, zilele trecute, şi nivelul de militari pe care îl vor avea Statele Unite, anul viitor. Spunea domnul Obama că va lăsa o forţă întărită celui care îi va urma la Casa Albă, ca să poată dispune mult mai uşor despre ceea ce va face în continuare. Este important şi pentru noi, avem - şi iată este chiar legătura telefonică - avem oameni acolo, militari de-ai noştri şi vor fi şi la anul. Aşa s-a decis la CSAT, vom avea şi la anul militari acolo, deci este o şedinţă importantă acum, în cursul dimineţii, chiar pe subiectul Afganistan.

Realizator: Până să intrăm în discuţia, în răspunsul final despre summit, aş vrea să te întreb, Nicu Popescu, dacă acest respect al militarilor străini pentru ai noştri transpare şi la nivel diplomatic, acolo unde ai fost zilele acestea, aşa cum se întâmplă jos, acolo, între militari?

Nicu Popescu: Acum, ca să o luăm, având oleacă de experienţă în ultimii 25 de ani pe zona politico-militară şi politico-diplomatică, dacă n-ar fi fost respect, sunt convins că România nu era astăzi aici sau nu era deja, iată, din 2002 la invitaţia de la Praga şi din 2004 la Istanbul, la primul summit; deci pe baza acestui respect s-au făcut multe în zona politico-militară şi nu văd de ce n-ar fi în continuare la fel.

Realizator: Am obţinut noi, românii, ce ne-am dorit de la acest summit?

Nicu Popescu: Nu s-a terminat încă. Fiecare delegaţie va trage concluziile după-amiază. Vom fi şi noi acolo. Sunt elemente care ne privesc direct, în sensul în care flancul estic al NATO se va întări, pentru că, aşa cum s-a afirmat aici, la Varşovia, pericolele mari pentru zona euroatlantică vin din est şi din sud. Vor fi batalioanele în nord, adică vor fi unul în Polonia şi câte unul în Lituania, Letonia şi Estonia, conduse de Statele Unite, Germania, Marea Britanie şi Canada. În partea de sud-est, sudul flancului estic, unde suntem noi, pe de o parte s-a vorbit şi va fi transformarea aceasta a unei brigăzi româneşti într-o brigadă multinaţională. Se ştie că snt oferte certe din partea bulgarilor să participe, a polonezilor, la fel. România va avea două batailoane în cadrul acestei brigăzi şi va fi foarte importantă în toamnă reuniunea miniştrilor apărării, întrucât la acea reuniune se va decide în legătură cu întărirea în zona aeriană şi în zona maritimă. Ieri, la summit, şi preşedintele Obama, şi preşedintele Turciei au vorbit despre prezenţele navale în Marea Neagră, consolidate, spunea preşedintele Obama, chiar grup naval NATO, zicea preşedintele Turciei.

Realizator: Da, este o discuţie importantă aici despre Marea Neagră, despre care vom mai vorbi la "Jurnal militar" şi atunci când te vei fi întors.

Nicu Popescu: Si aici suntem noi, ne priveşte.

Realizator: Sigur, pentru noi. Da, mulţumesc, Nicu Popescu. Ne vedem, dacă eşti de acord, şi săptâmâna viitore, poate dezbatem cumva aşa, la rece, după ce se va fi încheiat summitul, aici, la emisiunea armatei. Mulţumesc tare mult, Nicu Popescu. Mulţumesc şi Mădălinei Ilinca, din Afganistan. Aici punem punct emisiunii noastre de fiecare sâmbătă dimineaţă.

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017