Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Războaiele daco-romane

Invitat: dr. Ovidiu Țentea, istoric și arheolog - Muzeul național de Istorie a României

Foto: scenă din luptele purtate de daci împotriva romanilor. Albumul ”Dacia. Războaiele cu romanii”. Autor și credit: Radu Oltean

Articol de George Popescu, 01 Martie 2016, 03:08

Publicul larg adesea cunoaște că între daci și romani, istoria a consemnat două războaie: între anii 101-102 și 105-106. De fapt au fost patru războaie care i-au solicitat atât pe romani, cât și pe autohtoni, dacă le socotim și pe cele de dinaintea domniei lui Traian, în care dacii și-au demonstrat calitățile de buni luptători, câștigând mai multe lupte.

Confruntările au purtat din partea puterii imperiale a Romei cel puțin două mize : accesul neîngrădit și gratuit la resursele minerale ale Daciei și atacul preventiv socotit până astăzi mult mai ieftin față de o perioadă nederminată de conflict cu angrenarea unor costuri exagerate.

E inutil să facem comparații între puterea imperială romană și micul stat dac. Cert este că tânărul lider, Decebal a fost nevoit să lanseze multe diversiuni pentru a obține beneficii stategice, în așteptarea celor mai bune condiții pentru confruntarea finală.

Sub raport numeric, romanii cu cel puțin 70 de mii de militari combatanți, legionari reuniți în legiuni și cohorte au fost superiori în fața a cel mult 30 de mii daci și aliați, în primul rând sarmați-roxolani.

Din dialogul cu invitatul ediției, sunt mai multe probabilități ca romanii să fi ajuns în înaintarea lor la Sarmisegetuza chiar din timpul primului război (101-102).

Armistițiul obținut de Decebal în iarna anului 102 a fost împovărător pentru știrbirea libertății de acțiune a Daciei, însă poate fi socotit ca un răgaz pentru a gîndi noi acțiuni politice și militare defensive.

Decebal a căpătat sume fixe de bani pentru a nu iniția nici o acțiune militară împotriva Romei. La acestea s-a mai adăugat și sprijin pentru fortificarea punctelor aglomerate, concentrate în Apuseni cu ingineri romani.

AUDIO: emisiunea ”Istorica”, ediția din 29 februarie 2016:

În ciuda înțelegerilor convenite, constant Decebal în căutarea recâștigării legitimității sale de lider în fața dacilor și aliaților întreprinde constant până la anul 105 acțiuni de provocare a adversarului, ocupantului. (După primul război, Roma cucerise Banatul. Oltenia, Muntenia și Dobrogea).

Împăratul Traian însuși s-a pus în fruntea unui corp expediționar pentru a obține o soluție definitivă și favorabilă în disputa cu dacii, acțiune creditată și de senatorii romani.

Lupte grele s-au dat în vecinătatea castrelor și fortificațiilor Sarmisegetuzei, dar și în alte puncte de contact între cele două forțe combatante.

Tehnologia, superioritatea numerică și unele vulnerabilități ale dacilor au dus la asediul Sarmisegetuzei. Capturarea apeductului și crearea unei criye în interiorul cetății a slăbit rezistența apărătorilor, pierderile fiind foarte mari.

Decebal și o parte din colabpratorii săi a încercat să ducă mai departe o luptă de hărțuire, însă a fost împresurat, fiind silit să se sinucidă pentru a evita unilințe din partea romanilor și a lui Traian însuși.

Tezaurul dac ce reprezenta după unele surse mai bine de 165 de tone de aur și peste 300 de tone de argint a fost confiscat în urma unui denunț al lui Bicillis, apropiat al lui Decebal și trimis la Roma. Din această comoară a fost finanțată printre altele, construcția forului lui Traian și desfășurarea sărbătoririi victoriei timp de 135 de zile.

În Dacia ocupată, romanii au lichidat nobilimea și clerul, cele două elite, iar parte din soldații capturați au fost înrolați în legiunile romane și trimiși să lupte în alte zări ale imperiului. Romanii victorioși au distrus până la ”rasul ierbii” orice construcție dacică, fie civil-militară, fie religioasă. Un tratament aproape unic al ocupantului care nu le stătea în fire.

Contribuții editoriale : dl. Radu Oltean, grafician și ilustrator, autor al albumului ”Dacia. Războaiele cu romanii”, volumul I.

Un interviu de Mirela Băzăvan.

Regia de montaj : Nicu Tănase.

Regia de emisie : Monica Zaharia şi Dana Burcea

Galerie foto :

Foto: scene reproduse de pe Colana lui Traian. Epopeea războaielor daco-romane. Credit: adevaruldespredaci.ro

Foto:Traian primind aristocraţi (tarabostes sau pileati) de la Decebal (87 – 106) . Credit: http://www.worldwideromania.com/2013/03/25/razboaiele-daco-romane/

Foto: scenă de luptă între daci și romani.Autor și credit : Radu Oltean

Foto. harta comorilor. Credit. art.historia.blogspot.com

Foto: interior dintr-o locuință a unei familii de daci. Autor și credit : Radu Oltean

Foto: scenă dintr-o reconstituire istorică a evenimentului. Credit: ziarulapulum.ro

Emisiunea "Istorica" se difuzează şi în reluare pe frecvenţele postului Radio România Actualităţi, marţi dimineaţa, între orele 02.30 – 03.00.

Fişierul audio poate fi descărcat cu titlu personal şi gratuit din secţiunea PODCAST (colţul din dreapta).

Fişierele din această secţiune pot fi consultate timp de maximum zece săptămâni de la data publicării.

Ne puteţi scrie la: istorica@radioromania.ro şi ne puteţi asculta în direct şi în reluare de la : www.romania-actualitati.ro

Putere şi teritoriu. Ţara Românească în secolele XIV-XVI
Istorica 27 August 2013, 09:22

Putere şi teritoriu. Ţara Românească în secolele XIV-XVI

Invitaţi: prof. dr. Ştefan Andreescu – Universitatea Bucureşti şi dr. Marian Coman – Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”.

Putere şi teritoriu. Ţara Românească în secolele XIV-XVI
Statul Asăneştilor–o scurtă istorie politico-militară
Istorica 07 Octombrie 2014, 20:22

Statul Asăneştilor–o scurtă istorie politico-militară

Invitat : dr. Alexandru Madgearu, cercetător – Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, Bucureşti.

Statul Asăneştilor–o scurtă istorie politico-militară
Aur şi argint din timpuri străvechi de pe teritoriul României
Istorica 01 Septembrie 2015, 02:15

Aur şi argint din timpuri străvechi de pe teritoriul României

Invitată: dr. Rodica Oanţă-Marghitu, coordonator al Tezaurului istoric al Muzeului Naţional de Istorie a României

Aur şi argint din timpuri străvechi de pe teritoriul României
Acum 6 000 de ani la...Sultana-Malu Roşu
Istorica 25 Mai 2015, 22:04

Acum 6 000 de ani la...Sultana-Malu Roşu

Invitaţi:dr.Cătălin Lazăr, istoric,arheolog - Muzeul Naţional de istorie a României; Anca Dumitrescu, arhitect şi designer

Acum 6 000 de ani la...Sultana-Malu Roşu
"Poveştile şi oamenii Unirii"
Istorica 01 Decembrie 2023, 13:51

"Poveştile şi oamenii Unirii"

Invitaţi: dl. conf. dr. Ion Cârja – Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj; dl. Liviu Zgârciu, istoric, Alba Iulia; dl. dr. Emil...

"Poveştile şi oamenii Unirii"
"Spre Alba Iulia"
Istorica 30 Noiembrie 2023, 22:05

"Spre Alba Iulia"

Invitaţi: dl. col(rez) prof. univ. dr. Petre Otu, preşedinte al Comisiei Naţionale de Istorie Militară; dl. dr. Constantin...

"Spre Alba Iulia"
"Primul parlament al României Mari"
Istorica 20 Noiembrie 2023, 22:26

"Primul parlament al României Mari"

Invitat: dl. prof. dr. Gheorghe Sbârnă – Universitatea „Valahia”, Târgovişte

"Primul parlament al României Mari"
„Lumea carpato-dunăreană şi islamul”
Istorica 13 Noiembrie 2023, 22:52

„Lumea carpato-dunăreană şi islamul”

Invitată: d-na dr. Cristina Feneşan, cercetător ştiinţific gradul I

„Lumea carpato-dunăreană şi islamul”