Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apariţiile Fecioarei Maria

Fecioara Maria, pe care o sărbătorim pe 15 august, şi-a făcut apariţia în câteva locuri de pe pământ, care au fost luate apoi cu asalt de sute de mii de pelerini.

Pelerinaj la Lourdes, Franţa. Foto: wikipedia.org

Articol de Constanţa Comănici, 15 August 2010, 13:14

În orice religie ar crede, oamenii au un numitor comun: dorinţa de a trăi un miracol, o minune care să arate că Dumnezeu li se adresează.

Fecioara Maria, pe care o sărbătorim pe 15 august, şi-a făcut apariţia în câteva locuri de pe pământ, care au fost luate, apoi cu asalt de zeci, apoi sute de mii de pelerini.

Unele miracole au fost recunoscute de Biserică, altele au rămas loc de pelerinaj doar datorită credinţei. Constanţa Comănici ne poartă în două dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj ale catolicilor din Europa : în Franţa, la Lourdes, şi la Fatima, în Portugalia.

LourdesFatima

Alte apariţii

Zece apariţii ale Fecioarei Maria sunt recunoscute oficial de Biserica Romano-Catolică şi alte două - de Biserica Ortodoxă Coptă din Egipt.

Pentru că am pomenit de apariţii acceptate de Biserică, trebuie spus că pentru recunoaşterea oficială a unei apariţii a Fecioarei Maria, există anumiţi paşi ce trebuie îndepliniţi, aşa că, după recomandarea preotului şi a episcopului local, cazul intră în atenţia Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei. Se evaluează moralitatea şi buna-credinţă a persoanei care a avut revelaţia, iar apoi se examinează conţinutul revelaţiei. Durata unui proces de recunoaştere oficială e diferită.

La Zeitoun, Maria s-a arătat mulţimilor

Nu multe sunt apariţiile Mariei în faţa unei mulţimi de oameni. O astfel de apariţie este recunoscută de Biserica Coptă şi a avut loc în districtul Zeitoun din Cairo, Egipt. Prima apariţie din Zeitoun a avut loc în 2 aprilie 1968, iar apariţiile au continuat în următorii 2-3 ani. Mii de oameni, inclusiv preşedintele egiptean Gamal Abdel Nasser, spun că au fost martori ai acestui eveniment, iar ziarele şi posturile de televiziune au prezentat imagini. Apariţiile au avut durate diferite: de la câteva minute la câteva ore şi au fost adeseori însoţite de corpuri luminoase în forme de porumbei. Mulţi oameni s-au convertit la creştinism, mai ales că în timpul apariţiilor au avut loc şi vindecări miraculoase.

Din nou copiii

În 1981, pe 24 iunie, Fecioara Maria a apărut în localitatea Medjugorie, în Bosnia-Herţegovina. Au văzut-o şase copii, care au primit de atunci mesaje. Maica Domnului le-a spus credincioşilor că va lăsa un semn ce va dovedi prezenţa Ei. O mie de pelerini au putut zări pe cer o cruce luminoasă. După ce, timp de zece ani Vaticanul şi episcopul de Mostar s-au îndoit de fenomenul de la Medjugorie, la 21 ianuarie 1994, Papa Ioan Paul al II-lea, a spus: "Autorizaţi tot ceea ce priveşte Medjugorie. Acolo este loc sfânt!"

România

La noi în ţară, la Seuca, în 1995, Maica Domnului i s-ar fi arătat Rozaliei Marian, o calugariţă oarbă. De numele Sfintei Maria se leagă şi înălţarea Mănăstirii Caraiman, din Buşteni. Părintele Gherontie Puiu, a avut o viziune a Preacuratei, în timp ce se afla pe un deal aflat la poalele muntelui. El spune că Fecioara a apărut ca o lumină strălucitoare printre crengile unui brad bătrân şi i-a cerut să ridice un lăcaş de închinăciune. Astfel a fost construită mănăstirea, ce poartă hramul "Înălţarea Sfitnei Crucii". Se spune că acei care cred cu adevărat şi îşi pun o dorinţă, li se îndeplineşte.

Alte informaţii

Cel de-al doilea mare loc de pelerinaj al catolicilor, după Bazilica Sf. Petru de la Vatican, este Biserica din Aparecida, din Brazilia. Peste şase milioane de credincioşi vin aici anual ca să se roage Fecioarei Maria. Importanţa aşezământului nu derivă dintr-o apariţie a Fecioarei Maria, ci este legată de o statuie a Fecioarei, care a fost descoperită de pescari în apă în urmă cu mai multe secole şi se spune că are puteri tămăduitoare.

Devoţiunea Papei Ioan Paul al II-lea către Fecioara Maria a fost cunoscută lumii întregi şi recunoscută prin inserarea pe blazonul Papei a literei "M" şi a imaginii Fecioarei Maria lângă cruce. Motto-ul său, "În totalitate al tău", era închinat Fecioarei Maria, de asemenea. Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat de mai multe ori locuri unde Fecioara s-a arătat oamenilor: Guadalupe, Lourdes, Licheń şi Knock, iar unii cercetători susţin că Fecioara i s-ar fi arătat sau că Suveranul Pontif ar fi fost martor al unor minuni ale Soarelui la Fatima. Despre toate acestea, Papa Ioan Paul al II-lea nu a vorbit niciodată, dar în timpul ultimei sale vizite la Lourdes în 2004, a spus: "Am simţit cu emoţie că am ajuns la sfârşitul pelerinajului meu".

Portative - curcubeu
Documentare 18 Februarie 2022, 11:06

Portative - curcubeu

RadioDoc din 17 februarie 2022 - cu pianista Sînziana Mircea.

Portative - curcubeu
Magia eclipselor
Documentare 28 Ianuarie 2022, 18:19

Magia eclipselor

RadioDoc din 27 ianuarie 2022.

Magia eclipselor
Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?
Documentare 18 Decembrie 2021, 09:56

Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?

Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk.

Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană?
„Radio Chişinău – România la 10 ani”
Documentare 02 Decembrie 2021, 13:59

„Radio Chişinău – România la 10 ani”

Documentar RRA

„Radio Chişinău – România la 10 ani”
 Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)
Documentare 26 Noiembrie 2021, 07:20

Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)

Aflăm povestea întâlnirii cu natura, în toamna 2021, împreună cu Andreea David , Raluca Oancea Nestor și toți ce li s-au...

Să fi frunză în scena Naturii - Parcul Natural Văcărești (FOTO)
Moştenirea Generalului Dragalina
Documentare 29 Octombrie 2021, 14:56

Moştenirea Generalului Dragalina

Istoria, eroii acestui pământ, arhivele , momumentele, memoria, cărțile , recunoașterea, premiile, ștafeta transmisă unei noi...

Moştenirea Generalului Dragalina
Moștenirea lui Samuel von Brukenthal în anul Brukenthal-300
Documentare 08 Octombrie 2021, 18:01

Moștenirea lui Samuel von Brukenthal în anul Brukenthal-300

Din perspectivă culturală, secolul al XVIII-lea este pentru Transilvania secolul conectării la pulsul occidental, un secol al...

Moștenirea lui Samuel von Brukenthal în anul Brukenthal-300
Cea mai mare expoziție românească  de arheologie prezentată în străinătate
Documentare 30 Septembrie 2021, 21:00

Cea mai mare expoziție românească de arheologie prezentată în străinătate

Expozitia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane” si va fi deschisă timp de 5 luni la Muzeul național de...

Cea mai mare expoziție românească de arheologie prezentată în străinătate