Ascultă Radio România Actualitaţi Live

România ar putea încasa o sumă record din fonduri europene

Până în prezent, au intrat în România peste 400 de milioane de euro, plăţi cerute de România de ceva timp şi care au fost blocate, spune ministrul fondurilor europene.

România ar putea încasa o sumă record din fonduri europene
Eugen Teodorovici. Foto: Agerpres

Articol de Alexandra Andon, 16 Octombrie 2013, 19:26

România se pregăteşte pentru accesarea fondurilor în noul exerciţiu bugetar al UE 2014-2020.

Guvernul a prezentat în Parlament şi a trimis la Bruxelles proiectul de strategie privind gestionarea fondurilor europene în viitorul exerciţiu bugetar.

Audio: Actualitatea în dezbatere 16 octombrie

Ce înseamnă acest document, de ce trebuie să se implice Guvernul cu o strategie?

În această seară, invitatul ediţiei este ministrul fondurilor europene, domnul Eugen Teodorovici.

Spuneaţi, în urmă cu vreo şase săptămâni, că România ar putea încasa o sumă record în această toamnă din fonduri europene. S-au concretizat aceste previziuni ale dumneavoastră?

Eugen Teodorovici: Da, am spus la acea vreme că luna octombrie poate să reprezinte pentru România un nou record faţă de luna iulie, atunci când au intrat peste 700 de milioane de euro în ţară.

Până în prezent, deci până astăzi, au intrat în România, în luna octombrie, deci numai în octombrie, peste 400 de milioane de euro, da, pentru că au intrat chiar... dacă azi, sau cel târziu mâine, ca să nu mă înşel, încă 200 de milioane aproximativ de euro pentru Programul Operaţional de Competitivitate, cel care a fost deblocat acum câteva zile de către Comisia Europeană, acestea fiind nişte plăţi cerute de către România de ceva timp şi care au fost blocate tocmai pentru acest motiv de către Comisia Europeană.

Deci cel puţin până în prezent, azi-mâine, să spunem aşa, avem 400 de milioane de euro intrate.