Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Probleme la zi - Legea privind vânzarea terenurilor agricole

Forma actuală a proiectului de lege va bloca circulaţia terenurilor în România, consideră preşedintele APCPT Ialomiţa, Nicolae Sitaru.

Probleme la zi - Legea privind vânzarea terenurilor agricole
Foto: Arhivă.

Articol de Alexandra Andon, 22 Noiembrie 2013, 14:19

Legea care le permite cetăţenilor străini din Uniunea Europeană să cumpere terenuri în România a fost aprobată, miercuri, de Guvern.

Proiectul de lege stabileşte însă că au prioritate în achiziţia terenurilor agricole cetăţenii români. Dacă actul normativ va fi aprobat şi de Parlament, de anul viitor piaţa funciară va fi liberalizată.

Coproprietarii, persoane fizice, arendaşii, vecinii, tinerii cu activităţi agricole în localitatea în care se află terenul respectiv, dar şi statul român vor avea prioritate la achiziţie.

Forma actuală a proiectului de lege va bloca vânzarea şi cumpărarea terenurilor în România până la schimbarea acestei legi, a spus la RRA Nicolae Sitaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Ialomiţa.

"Peste 95% din terenurile din România nu sunt cadastrate, iar prima condiţie în lege când vrei să vinzi un teren trebuie să te duci cu documentele de la cadastru la primărie pentru a anunţa că vrei să vinzi.

"Inainte de a vinde trebuie să-ţi faci cadastru iar acesta costă bani mulţi şi durează chiar şi 3-4 luni", a mai spus Nicoale Sitaru.

O altă problemă a legii este că nu se specifică modul în care se va face circulaţia terenurilor de la persoane fizice la persoane juridice, care sunt în proporţie de 90 % arendaşii terenurilor persoanelor fizice, a adăugat Nicolae Sitaru.

Audio: Probleme la zi (Talk - show RRA). Legea privind vânzarea terenurilor agricole.