Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Prima sesiune parlamentară din 2011

Invitaţi la Actualitatea în dezbatere sunt Mircea Toader, Mircea Duşa, Lakatos Petru şi Horea Uioreanu.

Prima sesiune parlamentară din 2011

Articol de Gabriel Klimowicz, 01 Februarie 2011, 15:56

Facem astăzi o ediţie specială de la studioul nostru din Camera Deputaţilor, pentru că astăzi începe prima sesiune parlamentară din anul 2011.

Partidele parlamentare şi-au stabilit fiecare în parte, în mare, programul din această sesiune.

În afară de programul din Camera Deputaţilor şi Senat, partidele au stabilit o serie de priorităţi politice, care vor face din această sesiune parlamentară una foarte dinamică. În afară de aceasta, PDL are congres în luna mai, în care îşi va alege condicerea.

Audio:

PSD şi PNL se vor aduna în foruri lărgite pe 5 februarie, peste câteva zile, pentru a lua o decizie politică în ceea alianţa anunţată dintre PSD, PNL şi PC.

La sfârşitul lunii februarie, va avea loc Congresul UDMR, care va alege o nouă conducere, ce poate schimba linia politică urmată până acum sau nu.

Iată, deci, că vom avea o perioadă politică, în care se anunţă o serie de schimbări importante pe scena politică.

Stăm de vorbă despre programul partidelor din următoarea perioadă cu domnul Mircea Toader, liderul grupului parlamentar al PDL din Camera Deputaţilor. Bună ziua, domnule Toader.

Mircea Toader: Bună ziua.

Cu domnul Mircea Duşa, liderul grupului parlamentar PSD. Ambii lideri ai grupurilor parlamentare, ale PDL şi PSD, s-au aflat în Biroul Permanent pănă în acest moment, când au venit la noi în emisiune. Bună ziua, domnule Mircea Duşa.

Mircea Duşa: Bună ziua.

Cu domnul deputat liberal Horea Uioreanu şi cu domnul deputat UDMR Lakatos Petru, care va interveni prin telefon. Bună ziua, domnilor. orea Uioreanu: Bună ziua. akatos Petru: Bună ziua. ealizator: Pentru început, domnule Mircea Toader, vă întreb care sunt priorităţile legislative ale PDL în această sesiune parlamentară, care începe astăzi?

Mircea Toader: Priorităţile legislative sunt legate, în primul rând, de programul de guvernare, de iniţiative legislative depuse de guvern sau de ordonanţe de urgenţă care trebuie aprobate prin lege.

O să le pun pe două zone: zona specifică Codului Muncii şi reformei care trebuie făcută în acest domeniu, care cuprinde, pe lângă Codul Muncii, şi celelalte legi conexe, Legea de organizare a CES, Legea contractelor colective uncă, Legea patronatelor, sindicatelor, care crează cadrul legislativ necesar unei dezvoltări economice şi a unei flexibilizări a forţei de muncă, având în vedere că, chiar am văzut un garfic, România este pe ultimul loc, ceva sub 1% reprezentând atragerea muncii la negru într-o formă fiscalizată.

Pe de o parte. Pe de altă parte, sunt celelalte legi specifice dezvoltării de acum în zona şi arobarea Ordonanţei 63 a guvernului. O reformă în continuare în justiţie.

Mă refer la legea care prevede restrângerea sau desfiinţarea unor judecătorii acre nu au activitate foarte restrânsă şi redistribuirea judecătorilor şi personalului în zonele cu activitate mai intensă.

Una foarte importantă pentru mediul rural, aprobarea ordonanţei de urgenţă privind dezvoltarea rurală pe acel principiu al finanţării pe credit furnizor.

Toate băncile aşteaptă aprobarea acestei ordonanţe prin lege şi asta va fi un mare avantaj pentru administraţiile locale, că pot să dezvolte în special obiectivul nostru, care este să finanţăm acele programe, acele proiecte pe măsura 322, care nu au obţinut finanţare, fiind considerate iligibile.

Domnule Mircea Toader, în ceea ce priveşte legile electorale, aveţi...

Mircea Toader: Avem şi acolo, la Legea electorală. Prima modificare este să finalizăm iniţiativa unor cvolegi de ai noştri, împreună cu cei de la PSD şi chiar liberali, şi UDMR, prin care considerăm că, pentru alegerile locale, alegerea primarului într-un singur tur.

V-aţi înţeles cu opoziţia în această privinţă? Ca primaii să fie aleşi din primul tur?

Mircea Toader: Da, iniţiativa este comună şi am să vă explic de ce. Este o motivaţie, pe de o parte, ce afinanciară, este o cheltuială în plus.

Pe de altă parte, de regulă, turul doi înseamnă aranjamente politice, înţelegeri politice şi nu ştiu dacă un primar, care a avut 45%-48%-49% din opţiunile electoratului, pierde în turul doi că înţelegerile politice ale celorlalţi îl devansează faţă de opţiunile electoratului.

Aceasta este o opinie. Am discutat-o, în primul rând, în coaliţie. Eu cred că şi PSD va susţine cel puţin prin semnarea acesteia...

Domnule Duşa, susţine PSD alegerea primarilor din primul tur?

Mircea Duşa: E o discuţie mai complicată şi aş prefera să purtăm o discuţie pe acest subiect mult mai detaliată având în vedere că, sigur, sunt şi avantaje, sunt şi dezavantaje. Dar, aşa cum spuneaţi şi dvs., urmează ca sâmbătă să semnăm protocolul alianţei politice PSD-PNL şi părerile şi modul de a acţiona şi legat şi de votul în Cameră şi de anumite iniţiative legislative vor fi stabilite în protocol şi după ce ne vom pune de acord cu cei care vor forma această mare...

S-ar putea ca după stabilirea acestei alianţe, acest gentleman agreement cu PD-L privind alegerea primarilor din primul tur să pice?

Mircea Duşa: Eu vreau să vă spun că nu este o poziţie a partidelor şi cred că lucrul acesta îl spune şi domnul Mircea Toader, colegi ai noştri care au fost...

La nivel de deputaţi.

Mircea Duşa:... care au fost primari în sesiunea trecută au depus o inţiativă legislativă - dacă îmi amintesc bine are vreo trei articole - care se referă la alegerea primarului dintr-un singur tur. Dar nu este o propunere care s-a discutat la nivel de partid, nu este o însuşire de către partid a acestei opţiuni, vom vedea şi după ce vom semna şi protoculul cu PNL. Deocamdată, repet, este o iniţitativă legislativă care au fost primari şi care cunosc foarte bine modul în care se desfăşoară alegerile locale.

PSD, în această perioadă, şi-a stabilit o serie de priorităţi privind promovarea unor proiecte legislative?

Mircea Duşa: Sigur că şi noi avem o serie de priorităţi legislative şi priorităţile vor fi probabil făcute publice, le-am făcut şi ieri după şedinţa grupurilor parlamentare, dar şi după ce vom semna acordul cu PNL şi PC. Însă, înainte de a vorbi de priorităţile legislative aş face o remarcă.

Eu mi-aş dori de la această sesiune, mai ales în Camera Deputaţilor, să fie o sesiune normală. Partidul domnului Mircea Toader să nu se mai transforme în partid stat în cameră, încălcând zilnic prevederile regulamentului său, atunci când nu le convin le modifică, astfel încât opoziţia este adusă la tăcere în parlament.

Oricum, sesiunea septembrie-decembrie de anul trecut va rămâne ca o pată neagră în istoria Camerei Deputaţilor de 20 de ani, pentru că timp de 20 de ani parlamentarii care au trecut pe aici au încercat să realizeze asemenea principii care să fie după aceea legiferate în regulament, încât să asigure funcţionarea parlamentului şi un raport just, zic eu, între opoziţie şi putere.

Şi legat de acest aspect, noi chiar o să propunem în această sesiune un cod al deputaţilor şi un cod al raporturilor care trebuie să existe între opoziţie şi putere. Revenind acum...

Mircea Toader: Şi al comportamentului.

Mircea Duşa: Şi al comportamentului, sigur, deputaţilor, legat de activitatea în plenul Camerei şi în activitatea parlamentară. Revenind la priorităţile legislative, sigur că ele sunt, în primul rând, cele care privesc economicul şi mai ales problemele sociale, sunt cele care privesc chiar modificarea Codului Muncii în sensul de a amenda acest cod pentru ca românii să nu se transforme în sclavi pe moşia cuiva. Sunt cele legate de legile electorale şi cele legate de modificarea Constituţiei, în sensul că Constituţia...

Probabil în următoarele zile vom veni şi cu principiile şi cu propunerile de modificare a Constituţiei după ce vom semna acordul cu PNL, în sensul de a clarifica mai bine atrbuiţiile instituţiilor statului, în sensul de a clarifica mai bine rolul pe care una din puterile din stat îl are sau a elimina acele ambiguităţi legat de atribuţiile puterilor în stat.

Domnule Uioreanu, va accepta PNL, în această sesiune parlamentară, preşedinţia doamnei Roberta Anastase a şedinţelor din Cameră?

Horea Uioreanu: Păi, în primul rând, aş începe discuţia noastră cu o urare pe care ne-o dorim sau cel puţin mi-o doresc faţă de ce se va întâmpla în sesiunea viitoare, o atmosferă mai normală, nu o să se mai întâmple ceea ce s-a întâmplat în sesiunea trecută şi aici, bineînţeles, mă refer în special la cazul doamnei Roberta Anastase, acel furt faţă de cei 5,5 milioane de pensionari în văzul lumii şi în dispreţ faţă de populaţiei acestei Românii. Doamna Roberta Anastase a numărat după voinţa sa legat de Legea Pensiilor. În rest.

Dar veţi accepta preşedinţia ei la şedinţele Camerei?

Horea Uioreanu: Ştiţi cum este? Până la urmă, parlamentul trebuie să funcţioneze. Acum, dacă bunul-simţ nu funcţionează pe partea cealaltă, eu dacă aş fi fost în PNL aş fi retras demult sprijinul pe care îl avea doamna Roberta Anastase, dar sigur este dorinţa şi putinţa PD-L de o a menţine în continuare pe doamna Roberta Anastase a acestui for, for suprem al ţării. Din păcate, după actele pe care le-a făcut dânsa cred că nu-şi merită locul, dar cred că ăsta este alt subiect.

Deci, vom participa la şedinţele plenului, la şedinţele de comisii şi vom încerca să amendăm cât mai consistent ceea ce se numeşte derapajul actualei puteri şi aici mă refer în special la legile economice, unde avem amendamente consistente, PNL a fost întotdeauna alături de mediul de afaceri. Legat de ceea ce.....

A apărut o informaţie de presă că PNL vrea să susţină un impozit pe venit de 10%, în această sesiune parlamentară.

Horea Uioreanu: Nu ştiu. Vom discuta la momentul oportun. Nu aş putea să vă spun concret despre ce este vorba pentru că nu este vorba, probabil de pe surse nu s-a discutat concret în parlament, în grupurile parlamentare şi nici la sediul PNL, dar este posibil orice. În orice caz, ne vom orienta toate iniţiativele pe mediul de afaceri pentru că noi credem că, doar susţinând mediul de afaceri, România poate fi scosă din criză.

Având în vedere că în bugetul anului acesta, 2011, nu este nicio măsură din partea guvernului Emil Boc, o măsură anticriză, de scoatere a României din criză, nici un program pe termen scurt sau mediu pentru a înzdrăveni un pic economia României, credem că este necesar ca noi, opoziţia, PNL, să susţinem măsuri economice pentru a încerca să fim aproape de mediul de afaceri, acel mediu privat care aduce plus valoare în România.

În rest, putem discuta de probleme de administraţie, de o redimensionare a aparatului guvernamental, vedeţi bine că toate scurgerile de bani, de venituri se fac prin faptul că acest stufos aparat guvernamental este menţinut în continuare de guvernul Boc şi bineînţeles vom discuta legile electorale pe care PD-L insistă să le pună pe tapet împinşi din spate de colegii de UDMR, colegii lor de bună seamă. Este vorba de această "axă a răului", PD - UDMR şi ...

Ştim că UDMR a depus scăderea plafonului electoral pentru alegerile locale la 3 %.

Horea Uioreanu: O mână spală pe alta, aşa că din punctul ăsta de vedere se vede clar, UDMR cere 3%, bineînţeles că obţine că prin plecarea lor PD este în aer, iar PD încearcă să-şi menţină în alegerile locale, în fruntea unor primării, oameni care deşi dacă ar merge în al doilea tur, unde majoritatea populaţiei şi-ar pune votul nu ar mai depăşi acel prag, dar asta este.

Am înţeles. Domnule Lakatos, UDMR a avut în sesiunea trecută am putea să spunem câteva succese printre care, poate cel mai important, poate fi considerat că şi-a impus totuşi punctul de vedere în ceea ce priveşte Legea educaţiei. Domnule Lakatos, ne auziţi?

Lakatos Petru: Sigur că da, vă aud şi răspund întrebării...

În această sesiune parlamentară care sunt priorităţile legislative ale UDMR?

Lakatos Petru: Tocmai asta vroiam să fac, să răspund întrebării chiar dumneavoastră fără să fac polemică cu stimaţii colegii.

UDMR ar dori să demonstreze că se poate guverna şi aşa, fără prea multe ordonanţe de urgenţă, în schimb, printr-o accentuată activitate legislativă şi având în vedere că toţi colegii mei au fst de acord, mă rog unii au pus pe planul doi, alţii pe planul secund sau pe primul plan relansarea economică, noi considerăm că acest lucru este cel mai important şi aici avem iniţiative legislative şi dorim revizuirea Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală ca acest lucru prin lege să se facă şi nu prin ordonanţă de urgenţă, cu dezbaterile respective.

Dorim, în acelaşi timp, ca Legea electorală să se realizeze, să se aprobe încă anul acesta, să nu lăsăm totul pe ultima sută de metri şi aici fac o mică paranteză - pragul de 3% a fost o propunere numai la locale şi nu la parlamentare şi nici la locale nu este sigur că trebuie să intrăm această discuţie, dar este foarte important în schimb ca măsurile guvernamentale care se vor lua pentru relansarea economiei să aibă în spate şi o prevedere legislativă care să fie valabilă cel puţin doi-trei ani.

Asta ne cer investitorii. Bineînţeles că iniţiative legislative dorim şi în alte domenii - Legea minorităţilor sau legile care rezolvă problema regiunilor de dezvoltare. Sunt foarte multe, eu am încercat să le pun în ordinea importanţei şi nu cred că cineva mă poate contrazice că ieşirea din recesiune este cea mai importantă problemă la ora actuală în România.

Domnule Mircea Toader, să vorbim acum şi despre priorităţile politice, după ce am vorbit despre cele legislative. Care ar fi priorităţile politice ale PD-L? Ştim că PD-L începe această sesiune parlamentară într-un context în care există o scădere în sondajele de opinie. S

e vorbeşte, de asemenea, şi despre faptul că opoziţia va încerca în următoarea perioadă, opoziţia unită, după constituirea alianţei, va încerca să atragă de partea sa o serie de parlamentari pentru a schimba majoritatea parlamentară.

S-a vorbit şi despre suspendarea preşedintelui, chiar preşedintele Traian Băsescu, la întâlnirea cu dumneavoastră, cu grupurile parlamentare ale PD-L, de ieri, a spus la un moment dat că nu are nevoie de susţinerea PD-L în cazul în care va fi suspendat. Care sunt priorităţile politice ale PD-L în perioada următoare?

Mircea Toader: Deci să le luăm la rând. În primul rând, nu am finalizat şi chiar este o prioritate politică finalizarea voinţei electoratului prin referendum. Deci noi solicităm modificarea Constituţiei şi mă bucură că colegul meu, domnul Duşa, o pune ca prioritate. Va trebui să stabilim, respectăm ce a hotărât electoratul sau nu.

Ceea ce spun dânşii - şi noi suntem de acord - că trebuie anumite modificări la Constituţie, dar fundamental dacă le modifcăm aşa cum a cerut electoratul. Dacă nu, este puţin probabil să mai modificăm ceva, mai ales că...

E cam mult de atunci, amintiţi ascultătorilor noştri ce a hotărât...

Mircea Toader: Este mult, e adevărat, nu a depins acea comisie, am aşteptat permanent să fie, nu am avut un punct de vedere... Aşteptăm, probabil, dacă nu vom avea noi iniţiativa legislativă de modificare a Constituţiei, o dezbatem în parlament, o supunem la vot, ştiţi foarte bine, trebuie să aibă două treimi, cine nu este de acord cu această iniţiativă înseamnă că e cea care susţine ce a dorit electoratul, îşi asumă şi ei riscul pe problemele create politic de acest lucru.

Pe de altă parte, din punct de vedere politic, ce aţi spus dumneavoastră, sigur, avem de recuperat...

Referendumul se referea la reducerea parlamentului la o singură Cameră şi la reducerea numărului de parlamentari.

Mircea Toader: Nu, în primul rând... Deci, da, sigur că ele sunt legate. Dacă reducem şi rămânem la o singură Cameră, 300 de parlamentari într-o singură Cameră este un lucru.

Dacă rămân două Camere, vom vedea, reducem şi Senatul, şi Camera. Deci ele sunt biunivoc legate şi atunci dacă modificarea Constituţiei presupune rămânerea unei singure Camere, modificarea numărului de parlamentari este o simplă lege, deci e o lege organică, e adevărat, dar este lege şi poate să treacă prin parlament aşa cum...

Aceste două măsuri nu ar dezavantaja PD-L în situaţia aceasta în care a scăzut în sondaje încrederea populaţiei în acest partid?

Mircea Toader: Am scăzut în sondaje faţă de ce a fost la începerea acestei legislaturi, dar uitaţi-vă, în ultima perioadă suntem pe un trend crescător, dovedind că populaţia a acceptat...

Sigur că aceste măsuri nepopulare nu sunt plăcute pentru nimeni, dar a înţeles necesitatea acestor măsuri, că până la urmă am creat această abilitate macroeconomică şi am pus temelia, fundamentul, cărămizile, cum vreţi să spuneţi dumneavoastră, pentru o dezvoltare corectă a României şi pentru a nu consuma ceea ce putem să agonisim la nivel naţional numai pe cheltuieli salariale, pensii sau cele care nu aduc niciun fel de dezvoltare economică la nivel naţional. Iar din punct de vedere politic, sigur, avem şi un obiectiv politic - finalizarea, până la urmă, a alegerilor interne.

Mai sunt încă nouă organizaţii la nivel judeţean care trebuie să-şi finalizeze alegerile interne.

Nu este obligatoriu să se finalizeze la toate organizaţiile, dar avem un grafic, /încât/ se finalizează cât mai multe din ele, iar pe 14-15 noiembrie, de principiu - Biroul Permanent a propus, dar Consiliul Naţional de Coordonare va aproba aceste date - vom avea Convenţia Naţională, aşa îi spune la noi, congresul, Convenţia Naţională care alege preşedintele şi pe urmă, a doua zi, avem Consiliul Naţional de Coordonare care alege, până la urmă, Biroul Permanent. Sunt două foruri distincte...

Mai e mult până atunci. În acest moment nu prea sunt semne că conducerea actuală a PD-L ar putea să sufere modificări importante.

Mircea Toader: Aşa cum prevede statutul nostru, conducerea nu se face pe persoană, ci pe anumite moţiuni, deci pe un anumit program politic pe care, în cadrul acestui Consiliu Naţional de Coordonare, la început, şi apoi în cadrul Convenţiei, câştigătorul acestei moţiuni devine şi preşedintele partidului, cu programul său politic, pe următoarea perioadă de 4 ani.

Nu este vorba numai de persoană, putem să avem 10 persoane care candidează, important o reprezintă ce anume program, care este perspectiva pe care o dă PD-L, fiindcă noi suntem conştienţi că va încerca să ne întoarcem din drum, să revenim iarăşi pe o zonă de stânga, ne-am luat drumul de dreapta şi chiar mai de dreapta decât eram iniţial, prin măsurile de dreapta le vom susţine.

Sigur că acum această coalizare de partide, dar până la urmă de ideologii... dumneavoastră spuneaţi că PNL doreşte reducerea cu 10%, PSD doreşte cu totul alt sistem de impozitare progresivă, sunt concepte total diferite. Nu ştiu cine va câştiga, dar cred că va câştiga zona de stânga. Noi ne vedem de treabă cu măsurile de dreapta, le considerăm oportune, eficace şi sunt convins că dacă aceste măsuri...

În acest an nu mai aplicăm măsuri de acest tip, de austeritate. Dacă aceste măsuri sunt bine înţelese şi vor avea ca efect ceea ce ne dorim cu toţii, o creştere economică, atunci nu avem nicio problemă pentru alegerile fie locale, fie parlamentare.

Domnule Mircea Duşa, vă pun aceeaşi întrebare şi dumneavoastră. După 5 februarie, când probabil PSD va stabili că doreşte această alianţă cu PNL şi PC, lucrurile se vor schimba puţin. Care vor fi priorităţile politice începând de la acea dată?

Mircea Duşa: Sigur că după constituirea alianţei politice şi înregistrarea ei la tribunal, strategia politică a noii alianţe va fi îndreptată spre a realiza ceea ce doresc cetăţenii, pentru că domnul Mircea Toader spunea că trebuie să ţinem cont de populaţie. Este adevărat că românii ştiu ce vor şi toate sondajele de opinie ne spun că acest guvern trebuie să plece. Pentru toate măsurile de austeritate care le-au luat...

Care credeţi că vor fi acţiunile pentru ca guvernul Boc...Care credeţi că vor fi acţiunile pentru ca guvernul Boc să plece, cum spuneţi.

Mircea Duşa: Şi sigur ca este şi o dorinţă dintotdeauna a opoziţiei, aceea de a prelua guvernarea. Sigur că constituţional a forţa guvernul Boc să plece înseamnă a depune o moţiune de cenzură care să fie votată de majoritatea membrilor parlamentului, a camerelor reunite.

Vom insista pe măsură ce se realizează această mare coalţie ca şi alţi parlamentari care realizează că acest guvern Boc a apus să vină alături de noi sau alte formaţiuni politice ...

Aveţi semnale din zona puterii că unii parlamentari ar dori să se alăture acestei alianţe?

Mircea Duşa: Să încercăm în această sesiune să înlocuim guvernul Boc. Sigur că este o treabă complicată să se realizeze acest lucru, dar este pe deplin posibil pentru că şi parlamentarii sunt aleşi în colegii, sunt reprezentanţii populaţiei şi atunci când se întorc pe acasă au fel de fel de aprecieri la adresa guvernului şi la adresa....

S-a invocat des acest lucru, dar până acum....

Mircea Duşa: Eu cred că până la urmă vor realiza acest lucru pentru că totuşi suntem într-un an preelectoral şi fiecare parlamentar serios şi politician serios la nivelul colegiului, fie pentru Camera Deputaţilor, fie pentru Senat se gândeşte oare ce se va întâmpla anul viitor şi poate că văzând că acest guvern nu este capabil să gestioneze problemele ţării se va întoarce totuşi la electorat şi nu se poate întoarce la electorat numai prin a susţine o măsură de acest gen, o moţiune de cenzură prin care să înlăturăm acest guvern complet neperformant. Pe lângă faptul că a luat o serie de măsuri de austeritate, nu întrevedem nicio măsură luată de guvern care să stimuleze dezvoltarea economică.

Se poate merge până la suspendarea preşedintelui după părerea dumneavoastră?

Mircea Duşa: Eu, sigur că sunt discuţii de tot felul, sigur că este şi o astfel de soluţie, însă mă gândesc că primul lucru pe care trebuie să-l realizăm este acela al unei majorităţi parlamentare. Dacă realizăm acest lucru se poate discuta de orice. Până când nu realizezi această majoritate este mai complicat.

Domnule Mircea Toader.

Mircea Toader: ...domnul Duşa, bun, este un scop în sine suspendarea preşedintelui? Ştiu că preşedintele se suspendă când încalcă Constituţia. Dacă ne punem ca obiectiv trebuie să suspendăm preşedintele, atunci nu mai facem alegeri de preşedinte.

Mircea Duşa: Domnule Toader... am spus că primul obiectiv este să realizăm o majoritate parlamentară. Când ai o majoritate parlamentară atunci poţi să discuţi acel lucru.

Mircea Toader: Dacă preşedintele încalcă Constituţia.

Mircea Duşa: Sigur că da. Dacă încalcă Constituţia, că preşedintele a încălcat-o de multe ori până acum.

Mircea Toader: Nu ştiu. Asta nu suntem noi în măsură să ..... :

Astăzi merge la grupurile parlamentare ale UNPR.

Mircea Duşa: ...Dacă un preşedinte merge la un grup de 15 oameni, mă gândesc că este o chestiune foarte serioasă acolo, la UNPR.

Mircea Toader: Vă aduc aminte că domnul Iliescu, eram în parlament, când l-am invitat şi a venit la noi. Deci, nu este nicio problemă.

Mircea Duşa: Domnule Toader, eu nu mă refer la... Au probleme foarte serioase cei de la UNPR.

Domnule Uioreanu, de ce nu îl invitaţi pe preşedintele Traian Băsescu să participe la şedinţele grupurilor parlamentare ale PNL?

Horea Uioreanu: O să-l invităm, o să-i transmitem dânsului, probabil după 2014 sau mai repede după ce dânsul va pleca pentru că toată această guvernare se bazează pe susţinerea pe care domnul Băsescu o dă acestui guvern.

Dacă este să răspund la întrebarea dumneavoastră legat de viitorul şi partea politică, sigur interesează foarte mult ce se va întâmpla până în 5 februarie legat de această alianţă pe care am preconizat-o şi o vom statua cu PSD şi bineînţeles după 5 februarie când lucrurile acestea se vor înscrie la tribunal, alianţa devenind o alianţă politică, cu un program bine stabilit şi nişte principii pe care această alianţă le va urma pe viitorii ani. Dacă mă întrebaţi ce va face sau ce doreşte PNL....

Da, sigur.

Horea Uioreanu: Noi, ca de obicei, suntem aproape de agenda cetăţenilor şi cetăţenii la ora actuală au un singur gând şi se îndreaptă spre opoziţie, ca o ultimă şansă pentru a dărâma această teribilă nenorocire pentru poporul român, guvernul Emil Boc - Markó Béla, această "axă a răului" PD - UDMR.

Horea Uioreanu: În rest, sigur ne putem gândi că totuşi PD îşi va duce corupţii în locul unde trebuie, în sala de tribunal, şi să nu mai facă zid în jurul doamnei Ridzi şi al domnului Păsat, cazuri penale din punctul nostru de vedere şi ...

Dvs. vorbiţi despre o axă a răului PD-L-UDMR, dar UDMR a fost partener de guvernare al liberalilor şi nu se ştie dacă nu va mai fi.

Horea Uioreanu: Bun, dacă va mai fi, va mai fi, dar în orice caz având în vedere că sprijină un guvern sau sprijină o grupare care nu are niciun fel de program de guvernare, nu duce ţara decât spre pauperizare şi spre dezastru economic, de unde că, practic, deşi sunt părtaş împreună cu PD la ce se întâmplă la ora actuală în ţară. Ca atât, în rest...

Domnule Lakatos, aţi auzit discuţiile noastre. Voiam să vă întreb şi pe dvs. de priorităţile politice ale UDMR. E posibil că prin schimbarea conducerii, pentru că este cert că se va schimba conducerea UDMR la congresul de la sfârşitul lunii februarie, de la sfârşitul acestei luni, să schimbe UDMR şi linia politică?

Lakatos Petru: Nu pot să las fără replică limbajul colorat al colegului şi prietenului Uiroreanu... Eu nu cred că asemenea epitete şi faptul că cineva este într-o coaliţie sau alta nu determină dacă face parte din axa răului sau nu face parte.

Congresul de la sfârşitul lunii februarie, oricum întotdeauna în viaţa unei formaţiuni politice este prilej de bilanţ, iar acum 100% că se va schimba conducerea, având în vedere că preşedintele Marko Bela şi-a anunţat intenţia de a nu mai candida.

În ceea ce priveşte ce se va întâmpla după bilanţ, ştiţi şi dvs. foarte bine depinde de rezultatul bilanţului, cum apreciază ultimii doi ani de când am avut congresul anterior, evoluţia societăţilor româneşti în interiorul acestuia, evoluţia UDMR şi a maghiarimii din România care sunt perspectivele şi această analiză se va reflecta absolut transparent.

Noi considerăm că iniţiativele şi priorităţile noastre trebuie să fie îndreptate pentru scoaterea ţării din recesiune şi pornirea economiei, pentru că altfel toate lucrurile pe care le discutăm vor fi absolut degeaba, oamenii vor simţi doar că o duc mai rău şi acest lucru nu-l poţi anihila prin vorbe frumoase sau prin alte tertipuri.

Emisiunea noastră, domnule Lakatos, se apropie de sfârşit. O ultimă întrebare. Credeţi că e posibil, după schimbarea preşedintelui, ca UDMR să formeze o majoritate parlamentară cu actuala opoziţie? Câteva secunde mai avem.

Lakatos Petru: După părerea mea, în forma aceasta, cum aţi zis dvs., nu. Noi încercăm ca în primele două trimestre să avem rezultate şi România să iasă din recesiune.

Am înţeles. Trebuie să punem punct aici emisiunii noastre. Vă mulţumesc mult, domnilor invitaţi, pentru participarea la această emisiune.

Senatorul Titus Corlățean despre Ziua Tratatului de la Trianon în România
Dezbateri 31 Mai 2022, 18:34

Senatorul Titus Corlățean despre Ziua Tratatului de la Trianon în România

Senatorul PSD Titus Corlăţean solicită guvernului informaţii cu privire la modul în care intenţionează să marcheze în mod...

Senatorul Titus Corlățean despre Ziua Tratatului de la Trianon în România
AUDIO: Probleme la zi
Dezbateri 12 Iunie 2017, 13:54

AUDIO: Probleme la zi

PROBLEME LA ZI. Ordonanţa care obligă multinationalele să facă raportari financiare detaliate în România – stat de rezidenţă...

AUDIO: Probleme la zi
Probleme la zi: De la administrație la cetățean. Alegerile parlamentare
Dezbateri 14 Septembrie 2016, 15:15

Probleme la zi: De la administrație la cetățean. Alegerile parlamentare

Romanii din diaspora care nu s-au inscris in Registrul Electoral Permanent vor putea vota in strainatate la sectiile de...

Probleme la zi: De la administrație la cetățean. Alegerile parlamentare
Pregătiri pentru alegerile parlamentare
Dezbateri 11 August 2016, 14:36

Pregătiri pentru alegerile parlamentare

Probleme la zi: Pregătiri pentru alegerile parlamentare şi data potrivită la care ele pot avea loc.

Pregătiri pentru alegerile parlamentare
Probleme la zi: Români premiați la Salonul de invenții de la Geneva
Dezbateri 19 Aprilie 2016, 14:51

Probleme la zi: Români premiați la Salonul de invenții de la Geneva

Emisiunea de dezbateri Probleme la zi este transmisă în direct în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 13.20.

Probleme la zi: Români premiați la Salonul de invenții de la Geneva
Probleme la zi: Evoluţii post atentate Bruxelles
Dezbateri 24 Martie 2016, 18:34

Probleme la zi: Evoluţii post atentate Bruxelles

Emisiunea "Probleme la Zi" a avut astazi ca tema evolutiile din Europa dupa recentele atentate de la Bruxelles.

Probleme la zi: Evoluţii post atentate Bruxelles
Parlamentul şi-a încheiat sesiunea şi a intrat în vacanţă timp de două luni
Dezbateri 01 Iulie 2015, 18:00

Parlamentul şi-a încheiat sesiunea şi a intrat în vacanţă timp de două luni

O sesiune cu legi importante, cu dezbateri la noul Cod Silvic, Legea tichetelor de vacanţă, mărirea alocaţiei de stat pentru...

Parlamentul şi-a încheiat sesiunea şi a intrat în vacanţă timp de două luni
Rolul Camerei de Comerţ şi Industrie pe scena economiei româneşti
Dezbateri 24 Iunie 2015, 17:43

Rolul Camerei de Comerţ şi Industrie pe scena economiei româneşti

Problematica mediului de afaceri într-o abordare directă la RRA; Radu Dobriţoiu în dialog cu preşedintele Camerei de Comerţ...

Rolul Camerei de Comerţ şi Industrie pe scena economiei româneşti