Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Tarta Tatin

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Tarta Tatin

Articol de Florin Ionescu, 18 Ianuarie 2011, 09:18

În Franţa, la „Cuisine du terroir”, specialităţile regionale, folosind produsele locale de calitate, din tradiţia tărănească, bucătăria normală (nu cea plină de fineţuri, nu cea scumpă) se poate face foarte bine în casă. Francezii, ca şi românii, sunt foarte gurmanzi şi foarte curioși să guste bucate din alte ţări.

Povestea spune că Stephanie Tatin - una dintre cele două surori care conduceau hotelul Tatin din Lamotte-Beuvron, regiunea Sologne din Franţa, o bucătăreasă excepţională, era foarte aglomerată într-o zi a anului 1898. A început să prepare o plăcintă tradiţională cu mere, însă a uitat-o pe foc mai mult decat era cazul şi, pentru a o salva, a pus aluatul deasupra merelor şi a pus-o apoi la cuptor. După ce s-a copt aluatul, a răsturnat-o într-un platou şi, spre uimirea ei, a fost apreciată de clienţi. A luat, astfel, naştere reţeta devenită de acum clasică, Tarta Tatin, asemănătoare unei plăcinte cu mere, dar mai aparte şi foarte simplu de preparat.

Cuptorul se preâncălzeşte până la 180 grade. Se scoate cotorul merelor, se îndepărtează coaja şi se taie în sferturi (se pot tăia chiar şi în felii mai mici). Într-o tava rotundă de placintă se caramelizează 100 de g de zahăr şi 100 de g de unt. Se poate adăuga esenţă de vanilie sau scortişoară. După ce se caramelizează zahărul, se aşează merele în formă de petale de tradafir cu partea rotundă în jos, se toarnă zeamă de la o lămâie şi se mai caramelizează încă puţin în tavă. Se ia de pe foc tava şi se pune deasupra aluatul foietaj tăiat sub forma unui cerc de 3 mm grosime. Aluatul se împinge uşor spre mere şi marginile se introduc între mere şi peretele tăvii. Se coace timp de 20-30 de minute, până se rumeneşte. După coacere, se răstoarnă aşezând deasupra un platou pentru prăjituri, apoi, întorcând tava repede, se iveşte splendoarea plăcintei. Se serveşte atât caldă cât şi rece, cu o linguriţă de îngheţată cu vanilie deasupra fiecărei felii. Tarta poate fi preparată şi cu pere, gutui, mango, prune, ananas, însă reteta tradiţională se face cu mere.

Recunoaşterea unicităţii gastronomiei franceze a fost o decizie îndelung aşteptată de publicul gurmand din Franţa. Decizia istorică a fost luată pe 16 noiembrie 2010, la Nairobi, Kenia - bucătăria franceză este parte a patrimoniului UNESCO.

Calea cea mai scurtă şi cea mai potrivită pentru a ajunge unde doreşti constă în a-i lăsa pe ceilalţi să întrevadă clar că este în interesul lor să te susţină în ceea ce faci." (La Bruyere-moralist din sec al XVII-lea)

Etichete : tarta tatin.
Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"