Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Tartă cu dovlecei, mazăre şi cartofi dulci

Rețeta lui Florin Ionescu

Tartă cu dovlecei, mazăre şi cartofi dulci

Articol de Florin Ionescu, 12 August 2010, 08:09

Cu 150 de ani în urmă, Europa aristocrată îşi permitea fantezii culinare ce astăzi mai sunt păstrate doar în literatură.

Supă de verdeaţă cu găluşte – Piure de potîrniche vînătoresc – Somon în aspic la cuptor – Sos genevez (sos cu unt, morcovi, ceapă, pătrunjel, extras de somon şi vin roşu) – Spinare de miel – Piure de anghinare – Cap de vită cu sos Tortue (sos din zeamă de vită, ierburi aromatice, piper, ciuperci tocate, trufe, vin de Porto, roşii şi pastă de anşoa) – Crutoane umplute à la Toulouse – Fileuri de potârniche cu trufe – Pateu de iepure glazurat – Sufleuri cu parmezan – Fazan cu trufe – Anghinare à la Lyonnaise (cu sos de ceapă şi vin alb) – Jeleu cu şampanie – Croquembouche cu ciocolată (adică profiteroluri crocante montate în formă de turn). Cei ce le consideră doar reţete şocante vor afla că la asemenea mese simandicoase se discuta şi soarta Principatelor Române sub conducerea unui prinţ străin.

Talentul sintetic al românilor îi făcea pe aceştia să se simtă curând foarte disponibili să preia în bucătărie toate fanteziile europenilor şi să le adapteze treptat. Astăzi se răsfaţă (poate) săptămânal cu “Broccoli pane cu sos de smântână” şi transformă cina în sărbătoare galantă cu o „Tartă cu dovlecei, mazăre şi cartofi dulci”. Nu este, însă, regula.

Pentru aluat folosim: 160 g de făină, ½ de linguriţă de praf de copt, ½ de linguriţă de bicarboinat de sodiu, 80 g de unt şi un ou.

Pentru umplutură sunt necesare: 300 g cartofi dulci, decojiţi şi tăiaţi cubuleţe, 300 g de dovlecei, spălaţi şi tăiaţi, 200 g de mazăre, 50 ml lapte, o ceapă roşie, două crenguţe de rozmarin, 10 g de amidon alimentar, 50 ml de vermouth, 2 ouă, sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat.

Aluatul se ţine la rece timp de 30 minute. Se rulează şi se pune într-o tavă de tartă unsă cu grasime şi tapetată cu făină. Se înţeapă din loc în loc cu o furculiţă şi se coace 8-10 minute, până când începe să se rumenească puţin. Cartofii se pun la fiert aproximativ 20 de minute, să se înmoaie, se scurg şi se pasează. Dovleceii şi mazărea se fierb împreună în apă cu sare, să se înmoaie, cam 10-15 minute, apoi se scurg. Laptele se pune la fiert împreună cu ceapa şi rozmarinul. După ce a dat într-un clocot, se lasă la infuzat 15-20 minute. Se strecoară într-o altă cratiţă şi se pune iar pe foc. Se adaugă amidonul dizolvat în vermouth şi se lasă pe foc până se îngroaşe. Sosul obţinut se transfera într-un vas. Se adaugă piureul de cartofi dulci, ouăle, sare de mare şi piper negru proaspat măcinat, după gust. Se amesteca bine apoi se încorporeaza dovleceii şi mazărea. Se toarna umplutura în aluatul din tavă si se ţine la copt cel puţin 20 de minute.

Nu staţi cu mâna în sân! Lumea o să creadă că sunteţi un simplu muncitor.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"