Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Quesadilla cu piept de pui

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Quesadilla cu piept de pui
www.pranzuldincaserola.ro

Articol de Florin Ionescu, 15 Februarie 2011, 12:11

Quesadilla este o mâncare tradiţională mexicană, simplă: două tortilla sau o lipie din tradiţia arabă, între care se pune brânză şi se încălzeşte până când brânza se topeşte. De aici se poate crea orice fel de quesadilla, depinde ce mai puneţi ca umplutură: pui, vită, porc sau legume. E uşor de făcut, are legume aproape crude şi carne de pui uşor ameţită în tigaie.

Quesadilla cu piept de pui” de la www.pranzuldincaserola.ro are ingrediente pentru două porţii: o lipie mare, o jumătate de piept de pui, un sfert de ardei gras roşu şi un sfert de ardei gras verde, o ceapă roşie, un căţel de usturoi, roşii proaspete - una medie sau două mici, 100 g de mozzarella, două linguriţe de parmezan, busuioc proaspăt, ardei iute, sare, piper, ulei de măsline. Pentru sos: o lingură de smântână obişnuită (12%), două linguriţe de ketchup dulce sau iute, o linguriţă de muştar cu boabe, sare, piper.

Căliţi puţin bucăţelele de pui cu o lingură de ulei de măsline, ceapă, usturoi, sare şi piper, pe foc rapid, până îşi schimbă culoarea şi se pătrund. E bine să pregătiţi şi sosul. Puneţi smântână, muştar, ketchup, sare şi piper într-un castron şi amestecaţi-le până se omogenizează. Într-o tigaie bine încălzită puneţi lipia. Încălziţi-o puţin, cu mare grijă, să rămână flexibilă şi în niciun caz să nu devină casantă. Puneţi pe jumătate din lipie ingredientele în această ordine: mozzarella, ardei gras de ambele culori, ceapă şi usturoi, pui, roşii, mozzarella, busuioc, puţin parmezan ras. Puneţi de două ori mozzarella, pentru că umplutura trebuie să se lipească, să cuprindă toate ingredientele şi să le menţină înlăuntrul lipiei. Există şi varianta în care nu folosiţi mozzarella ci un sos Bechamel (unt, făină, lapte, mozzarella, nucşoară rasă) cu care scăldaţi întreaga compoziţie. Pliaţi lipia, aducând partea liberă peste jumătatea pe care aţi pus compoziţia, toată această operaţie se face pe foc nu prea puternic. După pliere, lipia poate deveni crocantă, ba chiar aşa e bine să se întâmple. O întoarceţi şi continuţi să o presaţi. E gata când e bine lipită, când ambele jumătăţi de lipie care au stat în tigaie sunt rumene şi puţin crocante. Tăiaţi quesadilla imediat după ce aţi stins focul şi puneţi sosul aproape.

„Un gourmet care se gândeşte la calorii e ca o curvă care se uită la ceas” – spunea James Beard – decanul bucătrilor americani

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"