Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Prânzul ciobanului

Strictul necesar

Prânzul ciobanului

Articol de Costin Enache, 10 Ianuarie 2012, 12:44

Savoare, săţietate, energie, başca şi-un ulterior damf patriarhal autentic, toate astea au făcut din... „prânzul ciobanului” (că nu ştiu altfel cum să-i zic), legendă! E poate cel mai interesant exemplu de „adio, dar rămân cu tine”, pentru că în cazul... păstorului, să bage-n el mămăligă cu ceapă şi cu brânză secole de-a rândul trei sute şi ceva de zile pe an (că-n post nu punea gura pe brânză, iar carne mânca oricum din an în paşte), e caz de fatalitate. Ar fi dat orice pe lume să-şi poată pune-n traistă altceva, însă puterea obişnuinţei, ca şi veşnicia de altfel, s-a născut la ţară, aşa că...
Bun, să ne întoarcem la oile noastre şi să le luăm la puricat pe fiecare-n parte:

Mămăliga – ideal, trebuie să fie rece ca să poată fi tăiată felii. Pe urmă există şi aspectul combinativ: dacă te arde ceapa, cum ar fi să te mai frigă şi mămăliga?! Am zis de ceapă – asta nu poate fi decât de două feluri: românească sau de apă! Sigur că una n-o exclude pe cealaltă, dar dacă vreţi să păstraţi tradiţia nu-ncercaţi cu austriece, nemţeşti sau olandeze, că... nu răsare! Iar brânza, de oaie neapărat, că de Mărginimea Sibiului prea vinde toată lumea; de-aia nici Dăbulenii nu mai prezintă încredere... pă ramura dă lubeniţe.

Aura de strict necesar, ca şi cea de basm, s-a cam dus însă pe apa sâmbetei de când a descoperit ciobanul că o bere face cât o pâine şi în general că mai există şi alte meserii pe lume; astfel, că acum mămăliga cu brânză şi cu ceapă a ajuns un fel de... caz social – cine consumă regulat aşa ceva ori e... vai de mama lui, ori e pur şi simplu snob! Şi de când ciobanii merg cu limuzina, ceapa românească sau de care-o fi e toată „made in China”, iar brânza se vinde-n pieţe la preţ de calamar, mămăliga săraca ce-a mai rămas pe baricade... Însă de când au cocoşat-o şi pe-asta aburindă cu brânză rasă şi smântână ori... mai ştiu eu ce „talmoş-balmoş” ultra-tradiţional, nu se mai interesează nimeni de ea... rece. Păcat! Merge şi la sarmale...

Totuşi, sporadic, ceapa şi brânza mai apar la braţ pe farfurie, dar numai ca antreu şi doar din partea casei. Eventual şi cu-o ţuică la rever... Niciodată însă comerciantul român nu va scoate „on the house” nici brânza a mai bună şi nici ţuica a mai ţuică! De-aia mămăliga rece ajunge la porci, tradiţia pe mâna parveniţilor, mărcile înregistrate în patrimoniul vecinilor, iar „prânzul ciobanului”... un fleac.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"