Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Pasta de brânză cu ardei dulci uscaţi şi ulei picant

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Pasta de brânză cu ardei dulci uscaţi şi ulei picant
foto: Smart Gourmet

Articol de Florin Ionescu, 01 Septembrie 2011, 14:00

S-o fi stricat bucătăria românească, recunoscută pe vremuri (cel puţin) ca bună executoare şi reproducătoare, sau s-a atrofiat iremediabil papila gustativă naţională greu încercată de dispariţiile subite din galantarele comuniste, de înlocuitorii mediocri şi o proastă dispoziţie cronică în faţa notei de plată?

Radu Anton Roman – regretatul gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, spunea că “România are o bucătărie insulară, stranie, uneori chiar şocantă. Sunt vreo 700 de feluri de bucate româneşti, care aparţin exclusiv culturii noastre. 700 - asta înseamnă doi ani să tot mănânci câte un fel pe zi!

Mai nou, există şi un "specific" gastronomic românesc impus de restaurante: veşnicul muşchi de porc la grătar cu garnitură de cartofi prăjiţi, ciorbă de burtă şi mititeii. Autorul volumului “Bucate vinuri şi obiceiuri romaneşti”, la Paidea, ar răspunde: “Acestea fac parte din bucătăria aceea miticistă conform căreia micii ar fi singura mâncare românească. Numai că, de exemplu, micii adevăraţi se fac din patru feluri de carne: de vită, de porc, de oaie şi de cal - aceştia sunt micii româneşti de la 1900. Bucătarii români, din păcate, sunt ignoranţi şi mimetici. Ei mimează succese exterioare şi ignoră bucătăria românească. Mai întâi de toate, mimează prost bucătăria străină - nici un turist din lume n-o să vină la noi să mănînce un angemacht în România, pentru că e prost făcut. Preferă să-l mănânce la mumă-sa. Singura şansă a turismului românesc este o gastronomie originală, care trebuie, însă, descoperită”.

Pasta de brânză cu ardei dulci uscaţi şi ulei picant”, după o idee sintetică lansată de "Smart Gourmet", deschide pofta şi imaginaţia. Amestecaţi 150g de brânză de burduf, de calitate, cu 50g de unt la temperatura camerei şi 80% grăsime, până se omogenizează. Adăugaţi o lingură de ulei picant sau căţiva fulgi de ardei iute uscat sau o linguriţă de boia de ardei iute, puneţi două linguri de fulgi de ardei roşu dulce de la băcanii arabi sau fulgi de ardei dulce uscat şi 5-6 linguri de lapte dulce. Amestecaţi până se omogenizează. Veţi avea o pastă de consistenţa unei smântâni care curge uşor, pe care o veţi lăsa în frigider până a doua zi, când ardeiul uscat se va rehidrata şi va împrumuta brânzei din dulceaţa şi culoarea sa. Merge întinsă pe o pâine prăjită sau diluată în continuare cu lapte dulce pentru a acompania nişte cartofi la cuptor sau natur. Brânza de burduf de calitate merge în amestecuri cu diverse mirodenii care îi adaugă o altă aromă sau îi potentează aroma sa uşor iute, sau cum spuneau anticii: „Tot ce-i necunoscut e socotit minunat”.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"