Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Musaca de dovlecei

Rețeta lui Florin Ionescu

Musaca de dovlecei
Foto: dana2dor.blogspot.com

Articol de Florin Ionescu, 04 Noiembrie 2010, 12:18

Un reality-show hibrid, Hell’s Kitchen (Bucătăria iadului), difuzat de postul britanic ITV 1, a fost urmărit de o medie de şapte milioane de telespectatori pe episod, ceea ce reprezintă un rating de 35 de procente din audienţa generală. Zece celebrităţi, printre care James Dreyfus, Belinda Carlise şi Jennifer Ellison, au petrecut două săptămâni în bucătăria lui Gordon Ramsey, fost jucător de fotbal, acum specialist în arta gastronomică şi miliardar. Invitaţii, care înainte de emisiune nu ştiau nici cum să-şi fiarbă un ou, învaţă să gătească sub supravegherea bucătarului-şef care face, de fapt, deliciul show-ului, prin temperamentul coleric şi limbajul său colorat. Hell’s Kitchen este de fapt un reality-show "nervos", atât de încărcat cu înjurături, încât abia dacă mai pot fi acoperite de beep-uri. Deşi se pare că britanicii sunt reticenţi la înjurăturile de pe micul ecran, iată însă că show-ul, în care se urlă tot timpul, a devenit atât de popular încât a avut ecouri şi în Statele Unite, Ramsey semnând un contract pentru o emisiune similară destinată americanilor.


Se ştie, înjurăturile româneşti sunt mult mai colorate decât cele din vorbirea englezilor şi fiind atât de des întâlnite pe stradă, sub toate formele lor, nu prezintă prea mare interes la televiziuni. Emisiunea „Trădaţi în dragoste” mizează în continuare pe înjurături, în partea finală, cea "de conflict", însă în combinaţie cu palme şi cu şuturi. Pe de altă parte, fiind un popor de indivizi destul de "vizuali", ca şi italienii de altfel, în emisiunile de divertisment de la noi se pune mai mult accent pe imagini cu nuanţe obscene, decât pe limbaj trivial. Astfel, poantele sunt mai puţin gustate decât cadrele cu mâna vreunei "vedete" blonde, frecând un dovlecel, pentru a ghici, chipurile, despre ce „Musaca de dovlecei” este vorba.

Se toacă o ceapă foarte fin şi se căleşte, apoi se pun 500 g de carne de porc tocată şi 3-4 linguri de bulion. Se călesc 7-8 minute şi spre final se condimentează cu cimbru, piper şi sare. 4 cartofi şi 2 dovlecei se taie felii. Într-un vas termorezistent uns cu ulei se pun: un strat de cartofi, apoi umplutura de carne şi, la final, stratul de dovlecei. Compoziţia intră la cuptor. După 20 de minute, se mai adaugă un sos de roşii şi totul se pune la cuptor încă 35 de minute, la foc potrivit. În final asezonaţi cu pătrunjel tocat mărunt şi serviţi alături o salată de sfeclă roşie.

Se apropie de regimul fantastic experimentat de scriitorul britanic George Tricker : „Mănânci ce vrei, când vrei şi cât vrei. Nu pierzi în greutate şi e foarte uşor de ţinut.”

Etichete : musaca de dovlecei.
Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"