Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Leurda

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Leurda

Articol de Florin Ionescu, 26 Aprilie 2011, 14:01

După o iarnă lungă şi carnivoră, devine absolut necesară o curăţire a organismului intrat în primavară mai anemic şi cu imunitatea mult diminuată. Acum, natura intervine salvator cu o plantă valoroasă: leurda. Poporul îi spune ai-de-pădure sau ai-ciorăsc, se întâlneşte în toată Europa de Est şi în Caucaz, prin flora spontană din zonele de deal şi de munte, mai ales în Masivul Lăpuşului, în Munţii Maramureşului, Călimani, Cozia şi Bihorului. Popoarele germanice o denumeau "usturoiul ursului", "usturoiul ţiganului" şi "ceapa vrăjitoarei".

Harnică şi darnică, leurda are capacitatea de a curăţa sângele, ficatul, stomacul şi intestinele şi este mult mai activă decat usturoiul. Pentru aceasta dărnicie, se recomandă o cură de 4 săptămâni, în fiecare primavară. În plus, sunt evidente efectele antiseptice, bactericide, antitoxice, diuretice, hemostatice, hipotensive, antisclerotice, vermifuge şi stimulatoare ale peristaltismului intestinal şi ale contracţiilor uterine.

Frunzele proaspete se prepară alături de alte verdeţuri de primăvară în salate de crudităţi, supe, ciorbe, piure (în asociere cu urzicile), găluşte, chiftele, perişoare, cartofi, tocăniţe cu carne, fiind şi decorativă şi gustoasă, de multe ori, un perfect înlocuitor al usturoiului. Tăiate mărunt, frunzele se folosesv la aperitiv, în amestec cu frunze de pătrunjel verde; se pun pe felia de pâine cu unt, margarină, brânză sau caşcaval ras, adaugând cimbrişor, boia de ardei şi piper măcinat.

Salata din frunze proaspete, mâncată înainte de mesele principale toată primavara, are un rol evident în oprirea procesului de îmbătrânire. Uscate, frunzele se presară pe diferite mâncăruri, în amestec cu pătrunjel şi ceapă, devenind un condiment deosebit de gustos. Bulbii recoltaţi în vară şi toamnă şi tocaţi mărunt, au aceeaşi eficacitate ca frunzele, dar, la persoanele cu stomac mai sensibil, se prepară un macerat în lapte (timp de 2-3 ore), care se consumă prin înghiţituri rare. Atât frunzele, cât şi bulbii sunt bine toleraţi de ficat şi nu dau miros neplăcut respiraţiei, ca în cazul usturoiului.

Tinctura din frunze sau bulbi tocaţi mărunt se prepară în alcool de 38-40%, în care se macerează timp de 14 zile, la soare; se strecoară şi se păstrează în sticle închise la culoare, într-un loc răcoros şi întunecos. Zilnic se iau câte 10-15 picături, în ceai sau apă, de 3-4 ori pe zi. Tinctura bine păstrată se foloseşte tot timpul anului.

Scriitorul aerican Elwyn Brooks White spunea că “ipohondria este boala imaginară a bătrânelor indesctructibile”. Şi ipohondria se tratează cu leurdă. Şi mitocănia...


Etichete : leurda.
Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"