Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Grătarul

Strictul necesar

Grătarul

Articol de Costin Enache, 24 Aprilie 2012, 18:02

Cum fotbalul nostru pare răpus tocmai de... ocrotitorii săi cu patalama (parte din ei achitaţi cu acte-n regulă) iar politica mai mult ca oricând parcă provoacă şi erupţii alergice (nu doar greaţă şi dureri de cot), românul s-a refugiat înspre cel de-al treilea şi ultimul bastion al strictului necesar de interes... pannaţional: GRĂTARUL.

Nu-i olimpic şi nu-i chiar sport. Nu vorbim însă de o disciplină practicată după ureche. Există reguli! Şi scrise şi nescrise! Cu limitele ar fi ceva probleme, da' când e vorba de activităţi de masă... unde are boborul limită?! Grătarul – acest apendice sine qua non al românului simplu şi liber (liber de la serviciu!) din ultimii ani. Că românul complicat are alte preocupări; mănâncă ce-i drept şi el carne, dar numai la restaurant şi numai de... căpriţă de şist dacă s-ar putea! De unde totuşi furia asta nebună a grătarelor? Poate că tocmai lipsa acută de carne din perioada Epocii De Aur să ne fi îndârjit atâta?! („Băi, nene, acuma e carne! S-o frigem!”) Sau n-are legătură cu carnea?! Nebuloasa persistă...

Activitatea grătără...gească are însă nevoie de vreme bună; ori săptămâna... post-pascală bunăoară numai asta n-a oferit. Ba dimpotrivă, la cum s-a prezentat atmosfera (intemperistic vorbind), ar fi putut crea sechele pe viaţă unui debutant. Da' vine 1 Mai şi s-anunţă vreme bună! Noroc că grataragii sunt de regulă oameni care le-au cam văzut pe toate la viaţa lor! Să defalcăm însă puţin pe hălci de... consum problema. Grătarul se împarte în cel puţin şapte categorii principale, cumva după chipul şi asemănarea consumatorilor:

1. Grătarul de mici: brand naţional, nu mai intru în detalii, că n-are rost.

2. Grătarul de porc: specific românului nesătul, întoarce pe dos din pricina mirosului minţile oricui – greu de refuzat.

3. Grătarul de pui: de multe ori complementar celui de porc, este atribuit de regulă situaţiilor cu mai multe generaţii prezente – „Pentru ăia micii şi pentru ăi bătârni, să mănâncă şi gura lor! Moştar aţi loat?”

4. Grătarul de oaie: ocazional şi doar pentru cunoscători. (În genere şi el complementar porcului.)

5. Grătarul de vacă: nu există aşa ceva. (În România. Sau cel puţin n-am văzut eu!)

6. Grătarul de peşte: chiar dacă miroase mai rău ca oricare dintre celelalte şi cere ceva mai multă... iscusinţă, veşnica problemă din cauza căreia se întâmplă destul de rar din păcate rămâne – „Cine curăţă peştele?!” (Ar mai fi şi problema dezlegărilor, când are/n-are poftă sau treabă tot creştinul stă la coadă să cumpere peşte la preţ de caviar; dar cum grătarul nu e încă reglementat prin Sfânta Scriptură... să zicem că inconvenientul nu se trage de la evlavie.)

7. Grătarul de legume şi ciuperci: cel mai complicat dintre toate. Neavând grăsime, vegetalele se fac evident greu, pe rând, culmea e că apoi se şi ard foarte uşor şi... „mai dă-l încolo, avem carne să ne punem şi-n cap, pâine e, facem un mujdei, ce ne mai trebuie legume?!”

Accesoriile sunt puţine dar cât se poate de utile: perie de sârmă, ziar sau brichetă de-asta... autoscăpărătoare (doar suntem în mileniul III), furculiţă, eventual paletă de întors... problema pe toate feţele, lemne şi cărbuni – dacă lemnul e de caliatate, adică de esenţă tare şi în cantităţi corespunzătoare, se poate renunţa la cărbuni. A, şi ceva pe post de foale – de regulă se foloseşte însăşi casoleta de la mici, ceafă, cotletuţe, etc. (N-ar strica şi nişte apă la-ndemână, un „pompier” cum s-ar zice, în caz că lucrurile se încing prea tare.)

Cu resturile nu e niciodată vreo problemă; ele se vor da întotdeauna la câini, iar dacă în zonă nu există aşa ceva (lucru care ar putea părea bizar pentru România) nu-i nicio problemă – sunt biodegradabile. Atenţie: nu confundaţi resturile de la grătar cu resturile de la picnic, că gratarul şi picnicul sunt două noţiuni distincte! Mizeria proverbială lăsată în urmă de cohortele de carnivori bipezi prin pădurile şi iarba verde... de acasă nu provine de la grătar, să fie foarte clar!

Ca şi focul – primul nostru legământ, grătarul purifică – arde-n ultimul cuvânt, iar numai picnicul... liniştea o va spulbera...

Etichete : gratarul.
Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"