Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ghiveci călugăresc

Comentariu de Florin Ionescu

Ghiveci călugăresc

Articol de Florin Ionescu, 18 Martie 2010, 13:47

Nu ştim cum arăta birtul lui Caragiale din Ploieşti, dar tipul de spaţiu de trecere s-ar potrivi bine universului său literar. Tranziţia pare să fie un element spaţial important pentru noi, românii, nu numai o situaţie politică din care ne vrem scăpaţi cât mai curînd. Dacă ar fi să judecăm după spaţii şi după Caragiale, tranziţia pare să fie chiar baza sufletului românului iar normalitatea, utopia lui, aşa cum a spus-o Andrei Pleşu.

Spaţiul polivalent şi fără direcţionare clară al „Grădinii” pare să amintească şi de lipsa de direcţie din bucătăria românească. Baclavaua, doboşul, linzerul, ștrudelul, fursecul, mai nou tiramisu-ul, donut-ul de la fast-food, toate coexistă la noi cu drepturi egale (asta ca să rămînem doar la deserturi!).

Ca şi în cazul Vienei, cu spaţiile ei gastronomice derivate adesea din rural, Bucureştiul pare să fie şi el (gastronomic) mai mult rural decît urban.

Totul pare să se încheie într-un mare ghiveci care, s-ar putea spune, ilustrează (arhitectonic) esenţa postmodernă (de mare apetit pentru colaj şi citat) a românului, ghiveciul fiind şi el un cuvînt turcesc! Dar cum preparăm un “Ghiveci călugăresc”, piesă de rezistenţă în Postul Paştelui.

Într-o cratiţă mare se pun: 100 de ml de ulei, 3 cepe tăiate mărunt, 2 morcovi taiați rondele, 2 ardei graşi tăiaţi cuburi şi se călesc pe foc mic, 3-4 min. Se pun şi 6 cartofi tăiaţi cuburi, apoi se mai lasă încă 5 min. pe foc.

Adăugăm restul legumelor (150 g de mazăre, 150 g de fasole verde, o vânătă tăiată cuburi), un măr tăiat cuburi, foi de dafin, sare piper şi 500ml. de apă caldă. Acoperim cratiţa cu un capac şi lăsăm la foc mic 30 min. Nu amestecăm cu lingura pentru a nu se sfărâma legumele ci răsucim cratiţa în stânga şi în dreapta, ca la sarmale. Luăm apoi capacul, adăugam sucul de roşii (250 ml), 3-4 căţei de usturoi tăiat mărunt (sau zdrobit) şi punem totul la cuptor pentru încă 25-30 de minute cu focul mic. Este gata atunci când sosul a scăzut suficient. Punem verdeaţă tăiată mărunt, alături o mămăligă şi vorbele politicianului şi jurnalistului Corneliu Vadim Tudor, alese pentru volumul „Fie-ne tranziţia uşoară. Perle romaneşti”- Humanitas, 2006: „Dumnezeu are timingul lui, incubaţia lui. El judecă, răsplăteşte şi pedepseşte, iar noi ne dăm seama post-factum.”

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"