Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Frittata

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Frittata

Articol de Florin Ionescu, 22 Februarie 2011, 23:22

În bucătăria occidentală, “Frittata” este asimilată cu Italia. Sinteza gostronomică globală ne duce şi în spaţiul iranian, acolo unde se pregăteşte kookoo. Sunt mai multe feluri de a face acest fel de mâncare: kookoo sabzi (frittata cu ierburi) şi kookoo sibzamini (frittata cu cartofi). Mi-ar părea rău să credeţi că bucătăria românilor este inferioară la acest capitol. “Frittata” este omleta nostră tradiţională şi cu generozitatea lor proverbială, românii ar putea fi campioni mondiali în materie de fantezie şi gust estetic în pregătirea unei omlete.

Prima legătură pe care artiştii bucătăriei ar face-o este cu o bunică mai celebră pe nume - “quiche lorraine”- reţeta bună la toate a francezilor. În modestia proverbială a românului să ne lăsăm inspiraţi de ideile gustoase lansate de pagina de web “Dulceaţă de trandafiri”, un blog de-a joaca-n bucate.

Cartofii se feliază subțire pentru că trebuie să se patrundă uşor. Ardeiul gras se taie cuburi, patrunjelul se toacă mărunt, ceapa se taie solzi. Într-o oală medie se pun la fiert cartofii şi ardeiul gras, până se pot străpunge cu o furculiţă. Se scot cu o spumieră şi se pun alături. Într-o tigaie, se încinge ulei de măsline pentru a căli ceapa. Când devine sticloasă, se pun peste ea cartofii, ardeiul şi porumbul şi se călesc împreună încă 2-3 min. 4-5 ouă se bat cu pătrunjel, sare si piper. Legumele din tigaie se pun peste ouă şi apoi se toarnă totul la loc în tigaie. Se mai ţine pe foc încă 2-3 min, se toarnă totul într-o formă, se presară parmezan sau un caşcaval mai gras şi mai sărat. Totul se îndreaptă triumfal spre cuptorul preâncălzit, aşteptând cu încredere un semnal frumos mirositor. Cu suficientă modestie, merită să recunoaştem că şi cei mai nepricepuţi bărbaţi reuşesc adevărate capodopere ale genului cu “Frittatele” personale şi fanteziste. Pentru că fantezia este o componentă preincipală. Toate culorile gastronomiei pot fi căutate şi toate ingredientele pământului merită a fi încercate într-o “Frittata”. Curaj! Lingura de argint este în aşteptarea unui maestru original.

Cu burta plină orice ambuscadă a spiritului poate fi luată drept filosofie: „Dumnezeu este cel mai tare serviciu de informaţii din lume – ştie tot, chiar şi-un fir de păr” Gigi Becali – parlamentar european şi om de afaceri român. Merită făcută specificaţia !

Etichete : frittata.
Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"