Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Chiftele cu ananas

Rețeta lui Florin Ionescu

Chiftele cu ananas

Articol de Florin Ionescu, 23 Septembrie 2010, 08:46

"Procesul civilizării" prin care a trecut Europa, cel puţin de la Erasmus încoace, a fost lungul drum al corpului către spirit şi al plăcerilor stomacului către vârful limbii, spunea antropologul Vintilă Mihăilescu, director la Muzeul Ţăranului Român.

Modelul l-au stabilit şi răspândit curţile nobiliare (în primul rând cele franceze), plăcerile mesei devenind astfel tot mai mult rafinamente aristocratice. Gastronomia devine o artă, care are un cuvânt tot mai greu de spus în calitatea vieţii: a mânca bine devine unul dintre ingredientele pentru a trăi bine. Dar acest "bine" încetează să mai fie gourmand, ca în Evul Mediu sau în societatea "de jos", şi devine tot mai mult gourmet (mai puţin, dar foarte bun). Facem deci pasul cu aceste decadente „Chiftele cu ananas”.

Se frământă mai întâi un kg de carne tocată şi 2-3 ouă. Se pune şi restul ingredientelor (2 linguri de sos Worcestershire, 4 căţei de usturoi, pisaţi sau daţi pe răzătoare, scorţişoară, sare şi piper după gust) şi se amestecă până se obţine o compoziţie omogenă. Modelaţi chiftelele, le daţi prin susan şi le asezaţi pe tava tapetată cu hârtie de copt. Se coc 30 de minute, în cuptorul încins la 180 de grade. Între timp, se face sosul.

Într-o tigaie cu fund dublu, se amestecă sucul de la compotul de ananas, 100 de g de zahăr şi 3 linguri de amidon. Se adaugă şi restul ingredientelor (60 ml oţet şi 3 linguri cu sos de soia) şi se pune tigaia la foc mic, câteva minute apoi se aamestecă continuu, până ce sosul începe să se lege. Este turnat sosul peste chiftele, apoi sunt presărate bucăţile de ananas. Tava revine la cuptor pentru alte 10 minute finale.

În ceea ce priveşte garnitura, se sugerează un orez simplu sau tăieţei de orez. Mâncarea este aromată, deci nu are nevoie de o garnitură prea complicată.

În funcţie de concluziile dejunului cu aceste „Chiftele cu ananas”, „Biblia ne îndeamnă să ne iertăm duşmanii, nu şi prietenii” – Margot Asquith, contesă de Oxford şi Asquith, născută Emma Alice Margaret Tennant şi atât.

Etichete : chiftele cu ananas.
Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"