Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cartofi ţărăneşti

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Cartofi ţărăneşti
(sursa: costachel.ro)

Articol de Florin Ionescu, 17 Iunie 2011, 00:10

Bucătăria franceză a revoluţionat gustul şi cultura mondială, tocmai pentru că a ştiut să realizeze asezonarea şi osmoza aromatică perfectă dintre savoir şi saveur - vorbele Ancăi Giura - psiholog şi scriitor. Se şi spune „Franţa cea dulce şi savuroasă”.

Bucătăria noastră modernă se leagă precum modele saloanelor de altădată de influenţa franceză şi deci de prima şi cea mai complexă bucătărie mondială. Nu se poate contesta că există insinuată la noi o exigenţă a gusturilor culinare şi artistice datând din acea epocă a întâilor juni plecaţi să studieze la Paris. Şi pe bună dreptate, în bucătăria românească sunt foarte rare mâncărurile „de sărăcie”. Cei care susţin că gastronomia românească nu a produs nimic original se leagă de faptul că nişte „Cartofi ţărăneşti” lansaţi de „Costăchel – Revista virtuală de gastronomie reală” - sunt ceea ce puteţi mânca în mai toate marile restaurante din Franţa sub numele de „pommes lyonnaise”. În plus, românii au făcut o sinteză savantă între bucătăriile Mediteranei (aduse de greci şi turci), ale stepei ungare şi imensităţii ruse.

Cu sau fără titluri de nobleţe gastronomică, adunaţi 1 kg de cartofi roz, una-două cepe, 1/2 de căpăţână de usturoi (eventual mai mult), o legătură mică de pătrunjel, sare şi piper. Fierbeţi cartofii în coajă. Curăţaţi tot ce-i de curăţat şi începeţi tăiatul: cartofii cuburi sau felii, usturoiul feliuţe, ceapa peştişori sau mărunt. Încingeţi uleiul într-o tigaie cu fundul gros, căliţi mai întâi ceapa şi usturoiul, adăugaţi şi cartofii, amestecaţi cu grijă, lăsaţi-le 2-3 minute împreună, să prindă gust, săraţi, piperaţi, presăraţi pătrunjelul tocat mărunt, mai amestecaţi o dată şi cu asta basta. Varianta de restaurant este mai consistentă. Apar afumături tăiate mărunt şi boia cu polonicul, dacă aventurile culinare mai grele nu vă înspăimântă.

Mai dus la restaurante decât românii, umoristul şi businessman-ul Franklin P Jones spunea: „Fiecare om ar trebui să aibă cîteva obiceiuri nesănătoase, ca să aibă la ce să renunţe când încep problemele de sănătate”.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"