Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cartofi gratinaţi cu verdeţuri

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Cartofi gratinaţi cu verdeţuri
foto: www.divainbucatarie.ro

Articol de Florin Ionescu, 16 August 2011, 16:14

Descoperirile ştiinţei facilitează mult calea între produse şi farfurie, dar nu întotdeauna a fost aşa. În plus, nici gusturile nu mai sunt ce au fost, căci grăbiţi să avem farfuria plină, nu mai avem răbdare ca bucatele alese să se perpelească încet în cuptorul cu lemne. Despre acel cuptor cu lemne povesteşte expoziţia „Reţete culinare şi meniuri. O încercare de istorie gastronomică” – de la Arhivele Naţionale ale României, realizată în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române, povesteşte şi Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, cercetătoare la Institutul de Istorie „N. Iorga“.

Vremurile sunt schimbătoare şi aduc cu ele lipsuri şi privaţiuni, ce pe timp de război devin şi mai evidente. Regimentului 4 Roşiori „Regina Maria“ i se oferea la 13 martie 1917 următoarea cină: „Pateu de ficat ca la Oituz, Miel preparat ca în tranşee, Mazăre gloanţe cu schije şi brânză, Curcan din zona de refacere, Salată culeasă pe front, Îngheţată culeasă de pe Carpaţi, fructe doborâte cu lancea, Cafea englezească, nu turcească, Vin roşu de Cotnari şi de Bordeaux“. Dincolo de amuzament, meniul oferă informaţii despre orientarea politică a României în acest moment dificil pentru întreaga Europă.

Cartofi gratinaţi cu verdeţuri”, după o „www.divainbucatarie.ro”, ar fi refăcut perfect energiile combatanţilor alături de vinurile roşii de Cotnari şi de Bordeaux, cu care s-au câştigat gloria armatelor şi un „Război de reîntregire”. Cartofii cu coajă se spală şi se fierb timp de 10 minute, astfel încât să nu fie fierţi complet. Se curăţă de coaja apoi se feliază. Ungeţi cu unt un vas termorezistent. Asezaţi feliile de cartofi pe fundul vasului. Le acoperiţi cu cascaval (3/4 din cantitate), asezonaţi cu sare si piper, apoi puneţi verdeţurile tocate mărunt(rozmarin şi busuioc). Presaraţi suncă uniform peste cascaval. Puneţi iar un rând de cartofi, peste care asezaţi şi restul de caşcaval. Bateţi 3 ouă cu nucşoară, cu smântână şi cu lapte. Turnaţi amestecul peste cartofi. Acoperiţi vasul cu o folie de staniol. Coaceţi compoziţia timp de o oră şi încă 10-15 minute, fără staniol, pentru a se rumeni.

De altminteri, spiritul vremurilor, în care privaţiunile de tot felul sînt o constantă, se reflectă şi în meniurile diferitelor restaurante românești. Când firma Ghermany îşi deschide o „nouă bodegă pe boulevard“, meniul este copios asortat vremurilor de război, oferind „mâncare gătită cu ce s-a putut găsi pe piaţă“, „fripturi interaliate cu diferite zarzavaturi pacifiste“, şi îndemnul „mâncaţi şi beţi, cât puteţi şi cât aveţi“.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"