Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cannelloni cu urdă şi spanac

Rețeta lui Florin Ionescu

Cannelloni cu urdă şi spanac
Cannelloni cu urdă și spanac

Articol de Florin Ionescu, 28 Octombrie 2010, 06:45

Obiceiurile noastre alimentare, înarmate cu suliţe şi cuţite, îşi rezervă gestul prădării”. Să ne mirăm că în limba franceză, limba artei culinare „par excelance”, Charles Fourier, tatăl Falansterului (am avut şi noi unul la Scăieni), este acela care susţinea că războaiele viitorului vor fi, în primul rând, nişte războaie gastronomice? Să ne mirăm că în nuvela Boule de Suif („Bulgăre de Seu”), Guy de Maupassant a schiţat portrete umane şi a propus tipuri de comportament uman, unul din ele fiind cel alimentar? Războiul din 1870 este un război în care soldaţi sunt foşti vânzători de slănină şi săpun, o lume paşnică aruncată în război. Atmosfera beligerantă, aduce în oraşul Rouen din Normandia frica de faptul că învingătorii (armata prusacă) vor considera frigarele şi cuţitele de bucătărie drept arme. Hrana e prada pe care o violentăm, asupra căreia ne asmuţim, iar cine va reuşi să prepare cel mai apetisant ostropel din lume, ei bine, va stăpîni Universul. Curată utopie!

Dar ni se spune că planeta-i în foame în sec. XXI. Şi, în timp ce lumile subdezvoltate trăiesc cu obsesia mâncării ca garanţie a supravieţuirii pur şi simplu fizice, ei bine, în restul lumii (lumea "civilizată") mâncarea ajunge să ţină loc şi de scop în viaţă - way of life. Aruncaţi ochii primprejur sau, şi mai comod, la televizor, pentru că emisiunile de bucătărie au devenit adevărate linii fierbinţi pe teme culinare. Nici în comunismul triumfător nu reuşeau să pună pe masa a 10 milioane de asistaţi acelaşi „chicken pie, french peas, sweet carrot smash, shortbread & chantilly cream” ca Jamie Oliver din propria grădină. Şi atunci, mai mâncam sau ne săturam privind, arhitectura unor „Cannelloni cu urdă şi spanac” !?!

Începeţi pregătind umplutura. Într-o tigaie topiţi untul şi căliţi usturoiul tăiat mărunt. Adăugaţi spanacul (400 de g) şi sotaţi-l câteva minute. Adăugaţi puţin lapte, sare şi piper şi lăsaţi-l timp de 2-3 clocote pe foc. Adaugaţi 200 de g de urdă şi omogenizaţi compoziţia. Cu acest amestec umpleţi cannelloni.

Apoi prelucraţi sosul Bechamel. Topiţi unt într-o cratiţă. Adăugaţi făina (cca. 2 linguri) şi amestecaţi permanent ca să nu se facă cocoloaşe. Turnaţi laptele şi amestecaţi până când obţineţi un sos omogen şi onctuos (suficient de gros). La final se adaugă sare şi nuşcoară.

Ungeţi un vas cu unt şi turnaţi sos Bechamel, apoi aranjaţi acele tuburi (cannelloni) unul lângă celalalt. Pe deasupra mai turnaţi sos Bechamel şi radeţi caşcaval. Daţi vasul la cuptor până când se rumeneşte frumos pe deasupra, dar verificaţi şi cu o furculiţa dacă pastele sunt moi.

O mai admiraţi pe gospodina care poate să stea şi să se uite cum soţul îşi pregăteşte dimineaţa pacheţelul soios pentru prânz ?

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"