Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Buritto

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Buritto

Articol de Florin Ionescu, 07 Iulie 2011, 22:12

Până la apariția spaniolilor în spațiul actualului Mexic ingredientele de bază ale bucătăriei erau porumbul și fasolea. Porumbul era copt, o componentă a celor mai multe feluri de mâncare și, mai ales, folosit la producerea „masa”, aluatul din care se prepară tortillas, gorditas, tamales și a tot mai căutaților nachos. În meniurile precolumbiene se mai foloseau tomatele, cartoful dulce, alunele, avocado, guava, papaya, ananasul și diferite ciuperci.

Proteina animală era luată din pește și curcan, dar, dacă ne gândim la preparatele exotice, asa numita „comida prehispanica”, și astăzi putem găsi fripturi de iguana, frigărui de șarpe cu clopoței sau, în sud, tocănița de maimuță păianjen. Aztecii stăteau bine la condimente. Exista piperul, dar baza o reprezentau: oregano (ușor diferit de cel mediteranean), cumin și, evident, pudra de chili. Ceapa și usturoiul nu lipseau, fiind folosite pentru aromatizarea celor mai multe dintre preparate. Mexic rămâne tara cu cele mai multe sortimente de ardei iute din lume.

În descrierea lui Horia Hasnaş, pe adresa „vinul.ro”, „Buritto” este un fel de mâncare neconvențional, permisiv doar în ceea ce privește carnea pe care o folosiți în umplutură. Poate fi pui, vită sau porc.

Adunați ingredientele pentru clătită: piept de pui, o tortilla mare de grâu, coriandru pulbere și verde, ardei gras, cașcaval, sare și piper verde măcinat. Pieptul de pui se condimentează, apoi se pune pe plita încinsă, unsă bine cu ulei de porumb. După ce s-a rumenit, vărsați compoziția în foaia de tortilla, adăugând deasupra cașcaval ras, ca să se topească mai repede, ardeiul tras la plită și frunzele de coriandru. Se împachetează special, întâi pe lung, apoi se rulează și se lasă puțin să respire. Se prepară un sos alb din unt, făină, lapte, smântână, sare și piper alb. Se pune la fiert pentru câteva minute, amestecând mereu. Când e gata, mai adăugați în compoziție brânză Cheddar, mai fierbeți cinci minute și împachetați Buritto-ul cu ea pe toate părțile. Mai radeți puțin cașcaval deasupra, apoi merge la cuptor să se gratineze. Se servește cu orez mexican sau pe un pat de salată iceberg. Obligatoriu trebuie sa fie prezent și salsa, în care ați scăpat și rondele de ardei iuți jalapenos.

Țin un regim nou, fantastic - spunea scenaristul american George Tricker - Mănânci ce vrei și când vrei. Nu pierzi în greutate, dar e foarte ușor de ținut”.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"