Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ananas umplut

Rețeta lui Florin Ionescu

Ananas umplut

Articol de Florin Ionescu, 08 Iulie 2010, 12:04

Ghicitul în farfurii, meniuri şi vitrine alimentare, nu este doar o îndeletnicire plăcută, ea este şi una fertilă. Gastronomia şi practicile sale constituie un discurs despre Sine şi despre Celălalt care permite şi ultimului gurmand să înveţe antropologia mâncând şi să înţeleagă câte ceva despre lumea în care trăieşte.

Luaţi pe rând, de pildă, câteva "restaurante etnice" şi veţi înţelege ce este multiculturalismul. Mergeţi apoi într-un local cu bucătărie "fusion" şi gustaţi diferenţa între multi- şi inter-cultural.

În primul caz, fiecare restaurant oferă mâncărurile culturii sale, cât se poate de specifice şi unice (prezentate de regulă în limba lor natală, astfel încât impresia de diferit să fie şi mai puternică), spre exotică degustare de sine. În al doilea caz, un singur restaurant combină o diversitate de culturi gastronomice într-un metisaj mai mult sau mai puţin reuşit. „Multi” este de origine americană, „inter” este mai degrabă o reacţie francofonă. Puteţi să reveniţi apoi într-un restaurant obişnuit, de-al nostru, pentru a înţelege construcţia etnică a identităţii la români şi în general.

În cursa frenetică după "produse tradiţionale", mai tot ce mâncăm de obicei tinde să fie "tradiţional", de la bunica, de la bunicu, al nostru, de aici, dintotdeauna. Dacă s-ar putea, tot ceea ce mâncăm ar fi cât mai "tradiţional"; dar noi am vrea să fim şi postmoderni (sau post-industriali, ca toată lumea bună). Sau, cum spune argoul, una vorbeşti şi alta mănânci... iar americanul spune „la nouvelle cuisine” înseamnă: nu-mi vine să cred că am cheltuit 96 de dolari şi tot mi-e foame”. Să căutăm un exemplu: „ananas umplut”.

Într-un vas termorezistent uns cu margarină, se amestecă o cană de orez spălat cu o ceapă tăiată mărunt, 2 dovlecei trecuţi prin răzătoarea mică, un ardei gras şi 4 roşii tăiate cubuleţe. Adaugă 300 g de fructe de mare asortate, decongelate şi verdeaţa tocată fin (pătrunjel). Se dă un praf de sare, piper şi curry. Se acoperă totul cu aproximativ 600 ml apă şi se lasă la cuptor cam 30-40 de minute, între timp, se taie un ananas pe jumătate şi se îndepărtează cu grijă pulpa. Umpleţi jumătăţile de ananas cu amestecul de orez răcit. Adăugaţi şi câteva cubuleţe de ananas şi chiar şi câteva stafide.

“De douăzeci de ani ţin cură de slăbire, spune Erma Bombeck, prozatoare şi jurnalistă americană. Am slăbit în total 394 de kg. De acum ar trebui să fiu medalion pe un lănţişor”.

Etichete : ananas ananas umplut.
Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"