Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Alla Checca

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Alla Checca

Articol de Florin Ionescu, 01 Februarie 2011, 14:51

"Toscanii au un cult pentru gătit, se pot opri în mijlocul străzii pentru a discuta două ore despre cum să pregătească mai bine un tip de paste. O altă explicaţie pentru perfecțiunea gastronomiei toscane ar putea fi ingredientele: ulei de măsline (de calitate), usturoi şi vin în aproape tot ce gătesc."

Exact simplitatea a făcut diferenţa în cazul bucătăriei toscane şi a transformat gastronomia locală într-o vedetă internaţională. La mare preţ este uleiul de măsline, folosit în orice preparat, iar mâncarurile au la baza în special carne şi legume proaspete. Pâinea toscană apare în foarte multe preparate, pastele sunt pregătite cu sosuri şi carne şi nu lipseşte pizza. Carnea toscană şi în special vita din regiunea Val di Chiana, este folosită pentru pregătirea fripturii florentine la grătar, aromată cu ierburi, iar carnea de porc este pregătită în special la cuptor. Gustul tipic al bucătăriei toscane este dat şi de brânzeturile locale, dintre care cea mai faimoasă este Lardo di Colonnata.

În Toscana sunt produse câteva soiuri faimoase de vinuri italiene, precum Chianti, Brunello di Montalcino, Moscatello di Montalcino, Vernaccia, Aleatico sau vinul dulce pentru desert, Vin Santo.

Localnicii trăiesc pentru turism, dar nu este de mirare în Italia. Chiar dacă mergi la un restaurant de familie sau la o fermă mai mică, tot nu reuşeşti să scapi de senzaţia că parcă şi iarba creşte pentru turişti... în viziunea Cristinei Marina, probabil o mai recentă vizitatatoare a zonei Florenţa, Pisa şi Siena, regiunea ce a atras nu numai români, ci şi personalităţi faimoase, precum Byron, Keats şi Shelley.

Alla Checca” este o minunată reţetă pentru un sos negătit pe foc, făcut cu roşii proaspete din grădină, dar perfect pentru paste. Amestecaţi într-un vas de sticlă 5 roşii coapte (tăiate cubuleţe, cu pulpă şi sâmburi cu tot) cu 4 căţei de usturoi pisaţi, o legătură de busuioc şi ½ de ceaşcă ulei de măsline. Săraţi şi piperaţi. Acoperiţi vasul cu o folie de plastic şi păstraţi-l într-o cameră răcoroasă, de la două până la zece ore. Continuarea poate părea simplă: pastele şi parmezanul vor fi tratate după tipicul toscan.

Vă pot garanta că pizza cu smochine şi prosciutto, pizza cu pere şi gorgonzola şi linguini cu flori de dovlecei şi creveţi sunt reţete toscane abordabile şi în bucătăria noastră, cu condiţia ca un harnic finanţist să ne anunţe și pe noi cînd mai vin banii aceia ... sau când revin.

Etichete : alla checca.
Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"