Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 7 mai

Articole publicate în Tribuna, Gazeta de Sud, Ziua de Cluj, Evenimentul regional al Moldovei, Telegraful de Prahova, Cuget Liber, Pandurul.

Revista presei locale, 7 mai

Articol de Ina Chelan, 07 Mai 2010, 08:36

Astăzi, operatorii de transport persoane din judeţul Botoşani vor întrerupe total activitatea, timp de 15 minute, în semn de protest faţă de politica ministerului în domeniul transportului rutier. Evenimentul regional al Moldovei anunta ca toate autobuzele şi microbuzele societăţilor de transport călători vor opri, între orele 14 şi 14,15, în staţii sau pe traseu. Transportatorii cer, printre altele, prelungirea valabilităţii licenţelor de transport de la un an la cinci ani, plata subvenţiilor pentru transportul pensionarilor şi veteranilor de război, dar şi adoptarea unor măsuri în vederea reducerii pirateriei auto.

Agenţia de Plăti pentru Dezvoltare Rurala şi Pescuit (APDRP) a publicat pe site-ul sau versiunea actualizată a Ghidul Solicitantului pentru Măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole” care conţine o serie de modificari importante privind Ghidul Solicitantului. Prima este aceea că se solicită depunerea dovezii capacităţii şi sursei prin care beneficiarul va asigura cofinanţarea proiectului, exemplică Informaţia Zilei Satu Mare.

S-a dat startul la un nou sezon de PET-scuit anunţă Gazeta de Sud. 120 de voluntari au participat ieri la o acţiune de ecologizare care a avut loc pe malul râului Jiu, în zona Mofleni, şi pe pârâul Valea Albă, zona Bucovăţ, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la importanţa menţinerii apelor curate. Au fost stanse şapte tone de deşeuri.


Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din România, doctorul Mihai Augustin, a apreciat ieri, în cadrul lucrărilor Congresului Internaţional de Stomatologie, organizat la Suceava, că un concept de turism medical ar putea fi viabil şi rentabil pentru pacienţi şi medici dacă va fi "bine pus la punct”. Obiectiv Suceava scrie că principala explicaţie este dată de preţurile mici pe care tratamentele dentare le au încă la noi în ţară, datorită costului scăzut al manoperei, în comparaţie cu cele din ţările din vestul Europei, materialele şi tehnica folosite fiind însă aceleaşi.

Situatia grava cu care se confruntă oraşul Plopeni, în conditiile în care, din totalul celor 9.600 de locuitori, doar 1.500 mai au serviciu, tinde să aibă o rezolvare. Soluţia este publicată în Ziarul de Prahova: transformarea Uzinei Mecanice Plopeni - unitatea care a dat practic de lucru, mulţi ani, locuitorilor oraşului, dar şi celor din zonele învecinate - în parc industrial. Daca acum 20 de ani, in aceasta uzina lucrau peste 20.000 de angajati, acum, numarul acestora este de doar 166. Prin urmare, transformarea UM Plopeni în parc industrial pare a fi soluţia salvatoare pentru mii de familii atât din Plopeni, cât şi din comunele învecinate.

Ziua de Cluj vă arată piedicile de care se loveşte un proaspăt concediat, în vârstă de 54 de ani, care vrea să obţină credit pentru noua sa firmă. Şi-a dat seama că, având o vârstă înaintată, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) nu îi va da de lucru. S-a dus la Registrul Comerţului şi a înregistrat o societate cu răspundere limitată (SRL) pe care să demareze o afacere în domeniul în care a lucrat 30 de ani, însă firma stă pe loc. Este povestea unui disponibilizat care vrea să devină întreprinzător, dar nu primeşte creditare.


Temperaturile crescute din ultimele zile au avut urmări asupra sănătăţii prahovenilor. Zeci de cazuri de bolnavi cu viroze respiratorii s-au prezentat la cabinetele medicale şi la spitale după ce s-au trezit răciţi cobză. Cele mai frecvente simptome sunt febra, tusea, răguşeala, nasul înfundat şi durerile în gât. Medicii recomandă evitarea antibioticelor şi utilizarea medicamentelor împotriva febrei pentru că, în realitate, multe dintre aceste cazuri sunt rinite alergice combinate cu răceli uşoare. Dacă în două zile simptomele nu se ameliorează, atunci soluţia este medicul, pentru că doar acesta poate depista dacă răceala aparentă nu ascunde un început de pneumonie. Cei mai sensibili au fost copiii, potrivit Telegrafului de Prahova.


Minerale şi roci ornamentale sau de colecţie, bijuterii din pietre semipreţioase, cristale naturale sunt din nou vedete la Muzeul Brukenthal: prima expoziţie Mineralia din acest an debutează astăzi şi se încheie duminică, aflăm din Tribuna Sibiu.

Astăzi, începând cu ora 11,00, pe Plaja Modern, intrarea dinspre Portul Tomis, se va petrece un eveniment cu totul inedit. O masivă desfăşurare de forţe va fi implicată în derularea proiectului „Castele de nisip”, aflat la prima ediţie, la care vor participa 27 de echipaje formate din câte cinci elevi de clasa din judeţul Constanţa, citim în Cuget Liber. Echipajele reprezinta tari membre ale Uniunii Europene. In trei ore copiii vor ridica un castel din nisip personalizat, de maximum 1,5 m/1,5 m.


O femeie din Târgu Jiu pictează copiii pe fata pentru a putea plăti facturile la utilităţi, dar şi taxa de la facultate. Femeia nu are un spaţiu special amenajat să desfăşoare această activitate aşa că merge zi de zi în Parcul Central şi îşi etalează ustensilele pe bănci. Reporterii de la cotidianul gorjean Pandurul au întâlnit-o pe Nuşa Cîndea de 52 de ani, studentă a Universităţii „Constantin Brâncuşi“, specializarea Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative în anul doi. Copiii sunt foarte încântaţi de aceste desene, femeia ajungând să picteze până la 40 de copii într-o singură zi. Preţul unui astfel de desen pe piele variază între 1 leu şi 10 lei. Pentru realizarea desenelor femeia foloseşte vopsele speciale pentru pictarea pe piele, elementul care îi atrage cel mai mult pe micuţi fiind sclipiciul.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia