Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 5 noiembrie

Articole publicate în Servus, Informaţia Zilei, Ziarul de Vrancea, Gazeta de Sud, Ziua, Tribuna.

Revista presei locale, 5 noiembrie

Articol de Ina Chelan, 05 Noiembrie 2009, 08:33

Sfârşitul anului 2009 ar putea să aducă şomaj şi în rândul farmaciştilor hunedoreni anunta cotidianul Servus. Reticienţa furnizorilor privind aprovizionarea farmaciilor cu medicamente din cauza lipsei de lichidităţi ar putea avea ca şi efect restrângerea activităţii acestor unităţi. Mai mult, o mare parte a medicamentelor de import subvenţionate de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), riscă să devină o raritate în farmacii. În aceste condiţii, bolnavii care au nevoie de aceste doctorii vor fi nevoiţi să le achite integral sau să caute soluţii mai ieftine.


Masca de protecţie pe care autorităţile de sănătate publică o recomandă întregii populaţii să o poarte ca măsură de prevenire a contactării viruşilor gripali se pare că nu este tocmai pe placul sătmărenilor, scrie Informaţia Zilei. În afară de personalul medico-sanitar din spitale şi personalul din vamă care poartă mască, nimeni altcineva nu s-a încumetat să şi-o pună pe faţă din proprie iniţiativă şi să iasă în public. Din cele spuse de farmacişti se pare că deocamdată populaţia este îngrijorată din punct de vedere al cazuisticii îmbolnăvirilor existente la nivel naţional, dar nu într-atât încât să se înghesuie să-şi cumpere măşti şi dezinfectante pentru a reduce cât mai mult din riscurile de a se îmbolnăvi.

Principalele probleme semnalate de oficialii sanitari în şcoli sunt lipsa substanţelor dezinfectante, a apei pentru spălatul miinilor dar şi personalul neinstruit. Ziarul de Vrancea avertizează că mai mult de jumatate dintre unităţi nu şi-au achiziţionat încă măşti de protecţie. Pentru toate acestea, directorii aruncă vina pe primariile care nu alocă fonduri.

Profesorii sunt epidemiologii de serviciu, constata Gazeta de Sud. Profesorii din unităţile şcolare din judeţul Gorj au obligaţia ca în fiecare dimineaţă, înainte de începerea cursurilor, să efectueze un triaj epidemiologic al elevilor. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj spun că fiecare unitate şcolară este arondată unui cabinet medical, deşi cabinete de medicină şcolară nu sunt decât 14 în întreg judeţul. Şcolile de la sate nu dispun de cabinete, asistenţa medicală fiind asigurată de cadrele dispensarelor locale.

Aparţinători ai pacienţilor internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj reclamă in Ziua că în saloane este frig noaptea. Unele dintre persoanele bolnave au fost nevoite să se încălzească noaptea cu pături şi au solicitat radiatoare. Spitalul de Boli Infecţioase este centru regional pentru bolnavii cu gripă porcină din regiunea de Nord – Vest. Conducerea spitalului susţine că propria centrală, modernizată, funcţionează non-stop, însă nu exclude ca în unele saloane să fie “mai frig”.

Cei 1.500 de angajaţii de la Romvag Caracal vor fi timişi acasă, în şomaj tehnic sau în concediu de odihnă forţat, începând cu 9 noiembrie. Scăderea numărului de comenzi de la o lună la alta i-a determinat pe reprezentanţii societăţii să decidă întreruperea temporară a activităţii la fabrica de vagoane. Alţi 250 de angajaţi au fost concediaţi mai citim in Gazeta de Olt.


27 de milioane de euro pentru sistemul de colectare a deseurilor in judet- titreaza Tribuna Sibiu. Toate municipiile, oraşele şi comunele din judeţul Sibiu s-au unit şi accesează împreună fonduri europene pentru a realiza un sistem complex de colectare a deşeurilor în întreg judeţul Sibiu, pentru construirea căruia va fi nevoie de aproximativ 27 milioane euro. Cei mai mulţi bani, peste 16 milioane euro, sunt aşteptaţi de la Uniunea Europeană. La finalul proiectului, vor fi închise cinci depozite municipale de gunoaie şi 75 de depozite din zona rurală, care nu mai îndeplinesc cerinţele de mediu.


Astazi incepe cea de-a doua editie a targului “Arta, artizanat si mestesug Prahovean”- aflam din Ziarul. Targul este organizat de Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie Ploiesti si se va desfasura pana sambata, in fata Palatului Administrativ. Vizitatorii targului pot admira si cumpara picturi, sculpturi, icoane, decoratiuni interioare, lumanari, articole din lemn si lut si costume populare executate manual. In plus, producatorii vor avea prilejul de a afla mai multe informatii cu privire la fondurile europene sau nationale pe care le pot accesa.

La Brasov Începe Kron Film Fest, primul festival de Film Eco din Braşov, în cadrul cărora se vor proiecta pelicule ce dezbat tema încălzirii globale şi a schimbărilor climatice. Proiecţiile vor avea loc zilnic în intervalul orar 12.00 - 20.00 în Amfiteatrul de pe Colina Universităţii, accesul fiind liber informeaza Transilvania Expres.

Înnebuniţi de controversă şi panicaţi de efectul psihologic al mediatizării excesive, cîmpulungenii s-au împărţit în două curente de consumatori. Unii au început să caute disperaţi antivirale şi antibiotice în farmacii şi pe internet, ba chiar să îşi implore prietenii din străinătate să le procure medicamente "mai tari" şi să le expedieze urgent, indiferent cît costă. Evenimentul regional al Moldovei prezinta si cealalata parte a locuitorilor din Campulung Moldovenesc: Cei care nu ştiu dacă medicamentele şi vaccinurile le fac sa nu bine în caz de gripă nouă au ales în mare parte să lupte cu boala prin metodele naturale, cunoscute de la bunici, pentru prevenire prin alimentaţie şi plante medicinale. Hreanul, ceapa, usturoiul şi ardeii sau murăturile cît mai iuţi au revenit în forţă în alimentaţia celor care îşi pot permite să le consume. Mierea de albine şi propolisul se vînd ca pîinea caldă, pentru că sunt acceptate uşor de copii. Vinul fiert cu multe cuişoare şi scorţişoară sau ţuica fiartă cu piper au devenit băuturile preferate şi în unele localuri clienţii chiar comandă în glumă "un sfert de antivirus cald". Femeile preferă în general să cumpere ceaiuri şi pastile naturiste pentru stimularea imunităţii, aspirină şi vitamine.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia