Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 5 februarie

Articole publicate în Cuget Liber, Ziua de Cluj, Ziarul de Vrancea, Informaţia Zilei, Pandurul.

Revista presei locale, 5 februarie

Articol de Ina Chelan, 05 Februarie 2010, 08:49

Cotidianul Cuget Liber anunţă că în urma modificărilor aduse de Ministerul de Interne legislaţiei din domeniul obţinerii permiselor de conducere, municipiul Constanţa a devenit singura localitate din judeţ unde se va putea susţine proba practică a examenului. Potrivit noilor norme, evaluarea practică (proba de traseu) a cursanţilor se va face doar în municipiile reşedinţă de judeţ şi doar în celelalte municipii în care există cel puţin o intersecţie semaforizată. Cum în Medgidia şi Mangalia nu există niciun semafor, cei care locuiesc în aceste localităţi şi în restul judeţului vor trebui să vină la Constanţa pentru a da examenul.

Ziua de Cluj prezintă apocalipsa după Bechtel. Peste 80 de kilometri de drum judeţean, pe care au circulat camioanele companiei americane Bechtel sunt impracticabili. Distanţa dintre Cluj şi Staţiunea Muntele Băişorii (aproximativ 60 km), care în mod normal ar putea fi parcursă într-o oră, a ajuns să se dubleze în timp. Porţiunea de drum dintre Lita şi Băişoara reprezintă o infinitate de cratere care, acoperite cu zăpadă, devin o veritabilă capcană pentru şoferii mai puţin atenţi. Asfaltarea porţiunilor de drum judeţean dintre Luna – Buru şi Lita – Petreşti, utilizat şi distrus de camioanele firmelor subcontractate de Bechtel pentru construcţia tronsonului Gilău – Turda al Autostrăzii Transilvania, nu va fi făcută în acest an. Bechtel nu are nici o obligaţie să repare drumul, iar Consiliul Judeţean (CJ) Cluj nu are bani.

Muntele de sare de la Slanic (sau ceea ce a mai ramas din el dupa ce, în urmă cu câţiva ani, un versant al acestuia s-a surpat) se află pe lista ariilor naturale protejate de interes naţional care vor fi date în... custodie. Muntele de sare care, în evidenţele Ministerului Mediului, se intinde pe o suprafaţă de peste 1,3 hectare, va putea fi preluat de catre persoanele fizice sau juridice interesate de acest monument al naturii.
Ministerul Mediului si Padurilor este în plin proces de selecţie a dosarelor, ce vor fi evaluate până la sfârşitul lunii februarie, pentru atribuirea în administrare sau în custodie a ariilor naturale protejate de interes naţional sau local. Ziarul de Prahova scrie că pentru custode, o variantă posibilă de profit ar fi dezvoltarea unor activităţi turistice, cu respectarea regimului special de zonă protejată prin lege.

Ambulanţa poate fi mai aproape de patul bolnavului informează Ziarul de Vrancea. Consultaţiile la domiciliu prind la vrânceni, însă nu prea sunt medici dispuşi să se implice. De la finele anului trecut, persoanele care solicită sprijinul medicilor de la Ambulanţa pot fi consultaţi în propriul pat daca starea lor nu este foarte gravă. Astfel de examinari pot fi făcute pentru moment la Focşani şi în comuna Nereju, doi medici de familie intrând în contract cu Ambulanţa pentru a putea folosi două din cele patru autosanitare cumparate de Ministerul Sănătaţii Publice cu acest scop.

Înfiinţarea plantaţiilor de viţă de vie nobilă pe seama fondurilor europene puse la dispoziţia fermierilor a cunoscut o bună receptivitate din partea sătmărenilor afirmă colegii de la Informaţia Zilei. Aproape 300 de hectare de vie au fost plantate în anii anteriori. Unele plantaţii vor intra pe rod, iar altele urmează să fie inspectate la primăvară pentru a vedea calitatea lucrărilor şi respectarea normelor impuse de Uniunea Europeană (UE), cea care asigură şi fondurile. Din acest an suma anuala este de 13.850 euro/ha. Solicitările de fonduri pentru anul în curs se vor putea depune începând cu 15 martie.

Tribuna Sibiu prezintă ultimul mod de operare al escrocilor. O medieşeancă a căzut miercuri după-amiaza în plasa unor falşi coşari. Femeia le-a povestit oamenilor legii faptul că a fost înşelată cu suma de 460 de lei de către doi bărbaţi, care sub pretextul că sunt angajaţi ai unei societăţi de gaz, au venit să cureţe scocurile de fum. În urma unor activităţi desfăşurate la nivelul oraşului, poliţiştii Biroului Investigaţii Criminale Mediaş au reuşit identificarea a doi bărbaţi din judeţul Braşov.

Agenţiile imobiliare din Gorj fac eforturi mari pentru a se menţine pe linia de plutire. Aproximativ jumătate dintre patroni au renunţat la afacere din cauză că nu mai era rentabilă. Programul „Prima casă” nu a ajutat piaţa imobiliară. Preţurile la apartamente şi terenuri au scăzut cu circa 20-30%. Cotidianul Pandurul scrie că în Târgu Jiu preţul unui apartament în zona centrală este de 40-45 mii de euro, faţă de 50-60 mii de euro, cât era în anii trecuţi. Şi vânzările de terenuri s-au blocat. Un mp de pământ la periferia oraşului se vinde cu 25-30 euro.

La Constanţa în schimb, cererea ridicată scumpeşte apartamentele noi, aflam din Cuget Liber. Preţul mediu al apartamentelor din blocurile noi este de 1.054 euro/mp, în creştere cu 4,2% faţă de luna decembrie 2009.

Una dintre cele mai mari sărbători dedicate morţilor, moşilor şi strămoşilor, celebrată anul acesta pe 6 februarie, este numită Moşii deiarnă sau Moşii de piftii, după alimentul nelipsit - piftia din carne de porc. Informaţia de Severin scrie că de Moşii de piftii (sâmbăta dinaintea lăsatului de sec la brânză pentru Postul Paştelui), răciturile devin vedete, fiind de altfel cele mai importante preparate de pe masă. Tradiţia spune că femeile care se îngrijesc să facă piftii vor fi în tot anul frumoase. În consecinţă, pentru o aşa sărbătoare mare, fiecare familie şi-a făcut necesarul de cele trebuincioase şi responsabilii cu aprovizionarea au luat cu asalt pieţele şi magazinele. Ingredientul de bază pentru piftii este ciolanul de porc. Iar din acest motiv, comercianţii din Severin au vândut, în săptămâna care se încheie, sute de kilograme de ciolane şi picioare de porc, deoarece sunt puţini orăşenii care au avut un porc de la care să păstreze carne pentru Moşii de piftii. În această zi se dau de pomană morţilor piftii, brânză, lapte dulce, plăcintă cu brânză, carne de porc. Toate bucatele se trimit în străchini sau vase şi în ulcele. Se fac parastase, pomeniri şi pomelnice; se pomenesc rudele prin căsătorie, naşii, moşii, fraţii de cruce, fraţii de lapte; se dau şi colaci, şi lumânări. Lăsata Secului de carne este, de fapt, o sărbătoare ce semnifică ultima zi când se mai poate mânca tot ce pofteşte inima, înainte de a intra în Postul Mare de Paşte


Telegraful de Prahova atrage atenţia: Gata cu joaca la Buşteni! Aleşii locali au prevăzut o serie de amenzi, începând din luna februarie, inclusiv în cazul celor care utilizează ATV-urile, scuterele sau un alt mijloc de alunecare în afară de schiuri, snowboard-uri şi skiboard-uri pe pârtia Kalinderu. Consilierii au stabilit amenzi şi pentru racolarea turiştilor din perimetrul staţiilor CFR, de pe stradă sau din alte locuri publice. Contravenţie constituie şi cazarea persoanelor în locuinţe ai căror proprietari nu deţin autorizaţie de desfăşurare a turismului emisă de Primăria Buşteni sau cazează peste numărul de locuri aprobat.

Slătinenii trebuie să plătească 20 de lei pe an, taxă de supraveghere- citim în Gazeta de Olt. Primăria Slatina a emis şi a transmis deja primele înştiinţări de plată către locuitorii oraşului. Toţi locuitorii oraşului va trebui să achite această taxă. Taxa cerută de admnistraţia locală este percepută pentru că, în prezent, o parte a muncipiului este supravegheat prin camere video. În prezent, în oraş, funcţionează 59 de camere video. Întreg sistemul va avea 150 de camere de supraveghere. Acesta va funcţiona în totalitate în scurt timp, odată cu înfiinţarea Poliţiei Locale.

Ziua anunţă începutul campaniei pentru reanimarea centrului părăsit al Clujului. Radio Cluj va demara luni campania “Unde e centrul?”, prin care vrea să atragă atenţia asupra faptului că zona centrală a oraşului a fost abandonată de clujeni, aceştia reorientându-se către mall-uri. „Cultura şi valoarea identităţii Clujului stau în obiectele de patrimoniu cultural din zona centrală, iar de la apariţia mall-urilor centrul e mort. Vrem să reamintim că se pierde identitatea oraşelor şi vrem să vedem dacă există proiecte pe viitor pentru centrul Clujului » declara organizatorii.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia