Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 4 noiembrie

Articole publicate în Ziarul de Vrancea, Gazeta de Sud, Tribuna, Servus Hunedoara, Cuget Liber.

Revista presei locale, 4 noiembrie

Articol de Ina Chelan, 04 Noiembrie 2009, 08:07

Membrii sindicatului „Propact” şi ai Federaţiei „Fermierul” propun modificarea legii viei şi vinului în sensul scoaterii de sub acciză a vinului care provine de la micii producatori şi care produc mai puţin de 1.000 de hectolitri. Cele două organizaţii au depus ieri la Agentia Naţională de Administrare Fiscală şi la Autoritatea Natională a Vamilor un memoriu prin care cer modificarea legii viei şi vinului. Ziarul de Vrancea scrie că astfel primăriile ar putea controla comerţul cu vin iar viticultorii ar putea să plătească impozit de 10 bani la primarie pentru fiecare litru de vin vândut.


Guvernul a majorat de zece ori nivelul amenzilor pentru fermierii care nu anunţă medicul veterinar, în maximum 48 de ore, că deţin animale bolnave. Amenzile aplicate de stat fermierilor care nu anunţă suspiciunile de boală, moartea sau tăierea de necesitate a animalelor şi care nu izolează animalul bolnav sunt cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei. Aceleaşi amenzi vor fi percepute şi pentru înstrăinarea cărnii provenite de la animale bolnave sau tăiate până la sosirea medicului veterinar, nerespectarea restricţiilor de circulaţie a animalelor, neasigurarea normelor de biosecuritate în exploataţiile de animale, conform unei hotărâri aprobate de guvern aflam din Gazeta de Sud.


Biblioteca Judeţeană Astra Sibiu organizează o serie de conferinţe cu titlul "Modele de succes în afaceri". Primul eveniment al seriei se va desfăşura joi, 5 noiembrie, de la ora 17. "Scopul acestei întâlniri este acela de a le oferi tinerilor modele despre modul în care pot reuşi în afaceri. (...) Este o întâlnire-dialog în care se va vorbi fără complexe sau reţineri despre succes, perseverenţă, consecvenţă în urmărirea unei idei, capacitatea de a te lupta pentru ea, despre fericire, nefericire, iubirea de profesie, insomnii, sacrificiu, dăruire, omenie, exigenţă, mecenat etc.", a declarat pentru Tribuna Sibiu Onuc Nemeş-Vintilă, directorul Bibliotecii Astra. El crede că aceste întâlniri au rolul de a crea modele şi de a ridica vălul miturilor create în jurul oamenilor care au reuşit în afaceri.

Informaţia Zilei Satu Mare anunţă mai mult decât o apariţie editorială: Sub îngrijirea călugărilor bazilieni greco-catolici din Prilog, a ieşit recent de sub tipar cartea “Învăţăturile fratelui Mihai din Prilog”. Aceasta cuprinde rugăciunile şi lista tuturor ceaiurilor pe baza cărora fostul celebru vindecător Mihai din Prilog (1924 – 2000) a vindecat, între anii 1970 şi 2000, mii de oameni din ţară, dar şi din străinătate. Lista este completă şi conţine reţete pentru prepararea ceaiurilor cu care se pot vindeca peste 150 de boli.


Spitalul de Urgenţă din Petroşani a ajuns la fundul sacului, titreaza cotidianul Servus Hunedoara. Problemele cele mai mari sunt legate de aprovizionarea cu medicamente şi alimente pentru bolnavii internaţi în saloanele spitalului : magaziile de alimente, aparatură şi farmacia sunt goale. Pentru achiziţionarea necesarului de alimente, spitalul ar avea nevoie, în acest moment, de 1,5-2 miliarde de lei vechi, în timp ce pentru medicamente necesităţile sunt mult mai mari.



Pentru a veni în sprijinul donatorilor de sânge, reprezentanţii Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanţa organizau, lunar, o serie de deplasări în judeţ. Colecta mobilă nu va mai putea fi însă organizată, căci unitatea sanitară a rămas fără şofer. „Începând cu 1 noiembrie, şoferul şi-a dat demisia. Potrivit legii, nu mai putem angaja pe altcineva, întrucât postul a fost blocat. În lipsa unui şofer, vom suspenda orice activitate de colectă mobilă în judeţ”, a declarat pentru Cuget Liber directorul centrului, dr. Alina Dobrotă.
Legatura "pe asfalt" dintre Prahova si Buzau a fost finalizata. Unul dintre drumurile judetene (DJ 100 H) incluse in renumitul traseu turistic "Drumul Vinului" a fost inaugurat ieri- informeaza Ziarul de Prahova. Acest "inel de asfalt" va pune in valoare si tezaurul arheologic al "Platoului romanilor" (situat intre comunele Sangeru si Lapos – n.n.), pentru ca aceasta zona sa poata fi valorificata turistic".




Şoferii care au de parcurs traseul Bistriţa (zona pasarelei noi) - Crainimăt pe Drumul Naţional 17 sunt rugaţi să evite deplasarea pe această porţiune între orele 9.00 şi 18.00, ca urmare a finalizării lucrărilor de modernizare a DN 17 aflam din Mesagerul de Bistrita Nasaud. Poliţia Rutieră informează că, până sâmbătă (7 noiembrie), porţiunea cuprinsă între kilometrii 51 şi 58+900 este supusă lucrărilor de asfaltare, iar pentru buna desfăşurare a traficului, conducătorii auto sunt sfătuiţi să folosească rutele DJ 151- prin Sigmir şi DN 17 C - Năsăud-Beclean.
Clujenii care călătoresc frecvent cu avionul sunt printre primii din ţară care doresc să obţină noile paşapoarte biometrice. Ziua scrie ca între 300 şi 400 de clujeni au solicitat paşapoarte noi - temporare şi electronice - biometrice, din 26 octombrie până în prezent, de când Serviciul de Eliberare a Paşapoartelor din Cluj-Napoca a început emiterea de paşapoarte electronice.

Monitorul de Neamt si Roman anunţă că partia de schi este pregatită pentru noul sezon. Municipalitatea din Piaţra Neamţ îsi doreşte ca anul aceasta să nu existe nici un fel de incident nedorit pe pîrtia de schi, motiv pentru care au fost instalate deja plasele si parapeţii de protecţie iar în timpul sezonului, siguranţa schiorilor va fi asigurată de echipe de intervenţie care vor supraveghea zilnic pîrtia. Telegondola va fi funcţională de vineri, 6 noiembrie, după o pauză de peste trei săptămîni în care a fost închisă pentru revizia anuală.


Ieri la Suceava a căzut prima ninsoare din acest an, iar sute de persoane încă nu au căldură în apartamente. Şi aceasta deoarece constructorii de la trei puncte termice şi de la reţelele secundare de termoficare cuprinse în programul de reabilitare încă nu au terminat lucrările la care s-au angajat. Autoritatile locale citate de Evenimentul regional al Moldovei spun că principala cauză este lipsa de muncitori şi că firmele constructoare s-au implicat în mai multe obiective şi nu au mai putut face faţă volumului de lucrări.



Monitorul de Fagaras ne aduce aminte ca atracţia zonei Făgăraşului o reprezintă văile ce străbat culmile muntoase. Aici vilele şi cabanele au răsărit ca ciupercile după ploaie. Fiecare localnic cu dare de mînă şi-a ridicat cîte o construcţie pe una dintre văile montane făgărăşene. Situaţia pare simplă şi benefică la prima vedere, mai ales că viitorul zonei nu poate fi decît în turism, iar cîştigurile vin atît pentru proprietarii de cabane, dar şi pentru primăriile comunale. Numai că această furie a achiziţiilor de ternuri şi de edificare de pensiuni şi cabane este haotică şi ilegală. Asa s-a instalat haosul pe Văile făgărăşene. Valea Dejaniului, Valea Sebeşului, Valea Berivoiului, Valea Lisei, Valea Brezei şi chiar Valea Sîmbetei nu au PUZ-uri, primarii căznindu-se de 20 de ani să le întocmească. Constructorii de cabane trebuie să plătească şi 250% din preţul plătit pentru terenurile achiziţionate pentru a-şi putea intabula investiţiile.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia