Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 31 martie

Articole publicate în Tribuna Sibiu, Gazeta de Sud, Cuget Liber, Monitorul de Botosani, Obiectiv Vocea Brailei, Ziua de Cluj, Ziarul Prahova.

Revista presei locale, 31 martie

Articol de Ina Chelan, 31 Martie 2010, 07:45

Compania naţională TAROM va reporni cursele Cluj - Constanţa în intervalul 17 iunie - 26 septembrie, tariful unei călătorii dus-întors începând de la 78 de euro, cu taxele incluse. Cu toate că este vorba despre un zbor estival, cursa către litoralul românesc nu este exploatată în pachete turistice corespunzătoare, citim în Ziua de Cluj.


Gropile din drumurile judeţene şi naţionale se scot la licitaţie pentru a fi umplute cu o mixtură garantată şase luni. Explicaţia pentru aceste operaţiuni care se execută anual este lipsa fondurilor necesare turnării unui covor asfaltic care, dacă se respectă standardele, are o garanţie de până la patru ani, scrie Monitorul de Botoşani. Asfaltarea de calitate înseamnă un cost de 1,5 milioane lei pe kilometru, în timp ce peticeala care se practică în prezent porneşte de la 15.000 de lei la cel mai bun drum din judeţ şi poate depăşi 50.000 de lei pentru drumurile cu mai multe gropi.


De la o vreme, tot mai mulţi cetăţeni străini sunt atraşi de pădurile româneşti (atâtea câte au mai ramas în picioare!), inclusiv de cele din Prahova. O explicaţie ar fi, probabil, vârsta seculară a acestora, dar şi preţul de vânzare scăzut. După cum a confirmat pentru Ziarul Prahova, Sorin Vintilă, jurist în cadrul Direcţiei Silvice Prahova, numai pe raza localităţii Valea Doftanei, spre exemplu, câţiva investitori străini - provenind tocmai din Finlanda - au cumparat de la cetăţenii din zonă 1.260 de hectare de pădure. De asemenea, alţi întreprinzători austrieci au cumpărat, de la Obştea moşnenilor Izvorani, aproape 700 de hectare de pădure, amplasată, îndeosebi, în zona Măneciu.


Persoanele fizice care au achiziţionat, în perioada 2005 – 2009, de la alte persoane fizice, imobile noi sau terenuri intravilan, nu fac şi nu vor face obiectul verificărilor ANAF şi nu au obligaţia plăţii TVA, spun reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sibiu, citaţi de Tribuna. Plata acestei taxe pe valoare adaugată este în obligaţia vânzătorilor – persoane fizice.


Modificarea Legi Pălincii de la 1 aprilie îi ia prin surprindere pe proprietarii de pălincii şi de livezi - titrează Informaţia Zilei Satu Mare. În prag de redeschidere a sezonului de distilare a borhotului de mere şi a tescovinei, legea a fost modificată. Potrivit intervenţiei guvernului, începand de joi, 1 aprilie, se revine la vechea lege, care obligă proprietarii de pălincii să perceapă acciza standard de 13 lei pentru fiecare litru de pălincă ce are tăria alcoolică de 50 de volume (grade).


Medicii particulari au început să recurgă la montarea unor camere de supraveghere video, ceea ce poate fi de folos în cazul unor incidente de genul celui în care un cadru medical a sfârşit ucis, scrie Ziarul de Vrancea. Societăţile private care lucrează cu publicul sunt obligate să-şi asigure paza, în caz contrar fiind pasibile de amenzi de pâna la 5.000 de lei. Politiştii spun că paza fizică, alarmele sau sistemele TV cu circuit închis trec primejdia rea.


Gorjenii riscă să facă Paştele fără ouă roşii avertizează Pandurul. Din cauza numărului insuficient asigurat de producători, o mare cantitate de ouă va fi adusă din afara judeţului. Transportul acestora va trebui efectuat numai cu mijloace de transport aprobate sanitar-veterinar. Pentru a nu fi pusă în pericol sănătatea cetăţenilor se vor identifica şi monitoriza atât producătorii şi comercianţii care valorifică ouă pentru consum cât şi toate fermele producătoare şi centrele de ambalare a ouălor.


Pădurea din spatele Lacului Sărat, locul cel mai frecventat de brăilenii amatori de ieşiri la iarbă verde, a fost blocată cu şanţuri adânci, pe toate drumurile de acces. Astfel, cei care plănuiau să meargă acolo de Paşti, pentru un grătar în aer liber, trebuie să caute alte locaţii. Colegii de la Obiectiv Vocea Brăilei, scriu că măsura a fost luată de Direcţia Silvică, sătulă de gunoaiele lăsate în urmă de amatorii de grătar.


De vinerea trecută, porţile Salinei din Slănic au fost închise fără prea multe explicaţii, spun patronii de unităţi de cazare din zonă citaţi de reporterii de la Telegraful de Prahova. De parcă faptul că activitatea Salinei a fost oprită nu ar fi de ajuns, asta după ce anul trecut porţile sale au mai stat închise vreo patru luni, patronii de hoteluri şi restaurante din zonă nu au fost anunţaţi de decizia autorităţilor. Cu alte cuvinte, micii afacerişti din Slănic erau convinşi că vacanţa de Paşte le va aduce profit. Tocmai de aceea oamenii nu s-au gândit de două ori înainte să facă rezervări pentru turişti.


Opt delfini s-au refugiat, de câteva zile, în portul Agigea în căutarea hranei. Echipa de monitorizare Oceanic-Club din cadrul programului „Delfinii în criză! - Dolphins in distress!” a înregistrat prezenţa mamiferelor. „Aceştia vor mai staţiona în zonă cel mai probabil alte câteva zile, având în vedere condiţiile prielnice de hrănire în acest sector. Facem un apel pe această cale către echipajele navelor care operează în zonă să manifeste atenţie sporită pentru evitarea potenţialelor accidente”, a declarat pentru Cuget Liber, directorul coordonator SEOPMM Oceanic Club, biologul Răzvan Popescu-Mirceni.


Creatori populari autentici din Horezu (Vâlcea), Piteşti, Timiş, Bucureşti, Sibiu, Mureş, Harghita, Suceava, Râmnicu Vâlcea cu daruri şi cu dăruiri tradiţionale şi artistice şi-au dat întâlnire la Craiova, la Târgul de Paşte, care se va desfăşura astazi si maine, aflăm din Gazeta de Sud. Iconari, încondeietori de ouă din Bucovina şi din Oltenia, sculptori şi alţi meşteri ai lemnului, ceramişti din centre ale Olteniei şi Transilvaniei, sticlari, dar nu în ultimul rând păstrătorii unor reţete culinare tradiţionale i-au introdus pe vizitatori în lumea minunată a datinilor autentice româneşti.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia