Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 3 noiembrie

Articole publicate în Ziarul de Vrancea, Ziarul de Prahova, Tribuna, Informaţia Zilei, Servus, Ziua.

Revista presei locale, 3 noiembrie

Articol de Ina Chelan, 03 Noiembrie 2009, 08:57

Vremea rece umple saloanele secţiei de pediatrie de la Spitalul Judetean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani. Zeci de copii au fost diagnosticaţi în ultimele zile cu laringite şi infecţii ale căilor respiratorii. De exemplu, ieri la ora prînzului, figurau deja în evidenţe 86 de copilaşi consultati, aflam din Ziarul de Vrancea.

Medicii Spitalului de Pediatrie din Botoşani sînt nemulţumiţi că zi de zi sînt nevoiţi să lucreze cu aparatură medicală a cărei durată de viaţă a fost de mult depăşită. Evenimentul regional al Moldovei da si exemplul secţiei de chirurgie unde nu există aparat radiologic, lampă pentru sala de operaţie. Nu de puţine ori, medicii au adus instrumente cu care să repare unele defecţiuni la aparate sau la mesele de operaţie.


Stratul de zapada în zona Platoului Bucegi masura, ieri dimineata, aproape 10 centimetri, iar temperaturile au început să coboare, noaptea, până la minus 10 grade. "În aceste condiţii, le recomandam celor care doresc să escaladeze muntele să fie, pe de o parte, bine îmbracaţi şi încălţaţi cu bocanci, iar pe de alta, să urce exclusiv cu telecabina, întrucât toate traseele turistice sunt, începând de la 1 noiembrie, închise până la primavară. Aceasta deoarece, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile (vânt foarte puternic, ger, lapoviţă, zapadă), pericolul producerii avalanşelor poate aparea oricand, odata cu venirea iernii", a declarat pentru Ziarul de Prahova, Gheorghe Haiduc, şeful Serviciului Salvamont Buşteni.


În zona istorică a municipiului Sibiu au fost sesizate, anul acesta, şase lucrări fără autorizaţii, în special construcţii anexe sau compartimentări interioare, iar pentru că acestea sunt infracţiuni, au fost aduse în atenţia Poliţiei Municipiului Sibiu. Multe clădiri din centrul istoric "s-au ales", în ultimii ani, chiar şi cu ferestre termopan, deşi acest lucru este interzis prin lege. Toţi proprietarii imobilelor monument istoric, dar şi cei care locuiesc în zona protejată, trebuie să respecte o serie de reguli stricte atunci când vine vorba despre intervenţii la clădirile respective, fie lucrări ample, fie doar mici reparaţii precizeaza Tribuna Sibiu.


Reprezentantii autoritaţilor locale din Satu Mare au constatat că pe traseul Carei – Tiream – Andrid – Santău s-au furat toate indicatoarele rutiere care fuseseră montate doar cu o zi în urmă. Pe hoţi nu i-au tentat decât ţevile pe care erau montate aceste indicatoare, pentru că tăbliţele au fost găsite aruncate prin porumbul oamenilor. Reporterii de la Informaţia Zilei Satu Mare au preluat ideea ca tăbliţele să fie montate pe stâlpi de lemn, dar au fost şi unii mai glumeţi care au avansat varianta ca indicatoarele să fie montate pe tulpină de floarea-soarelui sau porumb. Nu de alta, dar din astea sunt destule pe câmp şi nu trebuie la nimeni.

Cele 67 de autobuze şcolare care efectuează transportul elevilor în judeţul Hunedoara, nu au dreptul să facă astfel de servicii deoarece nu deţin licenţă de transport. Aceasta este opinia şefului serviciu al Autorităţii Rutiere Române(ARR), agenţia Hunedoara, Răducu Dumitru citat de Servus Hunedoara. Conform declaraţiei şefului serviciului ARR Hunedoara, orice autovehicul care efectueză transport de persoane şi are un număr de 8+1 locuri trebuie să deţină licenţă de transport. Deşi legea pare destul de clară în acest sens, ea nu se aplică pentru toţi operatorii de transport. Cu toate acestea, deşi transportul copiilor se efectuează ilegal de mai bine de un an, nicio instituţie a statului abilitată nu a luat măsuri în acest sens.

Proiectul autostrăzii ignoră zonele turistice ale Clujului- titreaza Ziua. Autostrada Transilvania nu are o ieşire spre zona turistică Muntele Băişorii. O soluţie ar fi adaptarea ieşirii de urgenţă de la Săvădisla, destinată ambulanţelor şi pompierilor. Cei 42 de kilometri de autostradă vor fi gata, conform promisiunilor, pe 1 decembrie, însă iubitorii de schi nu vor putea circula pe aceasta dacă doresc să ajungă la Băişoara.

Gazeta de Sud trage un semnal de alarma: Autorităţile din Târgu Jiu au dat uitării un element care la un moment dat făcea parte din Ansamblul brâncuşian „Calea Eroilor“. „Masa lui Brâncuşi“, cum este cunoscută, sau „Masa festivă“ a stat zeci de ani în apropierea Coloanei Infinitului, în parcul cu acelaşi nume. După restaurarea în anul 2003 a Coloanei Infinitului, masa respectivă a fost mutată din Parcul „Coloanei Infinitului“, lângă Casa de Oaspeţi a consiliului judeţean, în apropiere de o parcare. În tăblia mesei se află o gaură plină cu pământ, din care a crescut iarbă.

La Constanta bebelusii vor invata limba engleza- anunţă cotidianul Cuget Liber. Sâmbătă, 7 noiembrie, ora 10, se va deschide centrul de învăţare Early English, un nou concept de învăţare a limbii engleze pentru copiii cu vârste cuprinse între trei luni şi 14 ani. Una dintre profesoarele Early English, e de părere că bebeluşii care vor auzi două limbi în paralel nu vor fi derutaţi, ei având vârsta la care pot asimila lucruri diferite în mod natural. Ei vor putea învăţa limbajul semnelor, vor auzi muzică din întreaga lume, şi vor putea interacţiona cu alţi bebeluşi. Cursurile se adresează şi copiilor cu dizabilităţi, un target pe care organizatorii cursurilor îl urmăresc cu interes, având în vedere că, în ţările în care acest sistem a fost aplicat, s-au obţinut rezultate foarte bune în ceea ce priveşte comunicarea şi interacţiunea.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia