Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale 29 noiembrie

Purcelul de Craciun: Prea scump pentru cumpărători şi prea ieftin pentru cei care vând; Spitalul Judeţean Vrancea cheamă vitezomanii şi batauşii în instantă.

Revista presei locale 29 noiembrie

Articol de Ina Chelan, 29 Noiembrie 2010, 04:54

Dacă până în anii trecuţi turiştii luau cu asalt satele clujene care îşi valorifică tradiţiile populare, din 2009 încoace numărul lor a scăzut cu mai mult de jumătate, semnaleazăZiua. Criza a redus interesul străinilor care veneau din Ungaria, Austria sau Franţa ca să ia parte la Pomana Porcului, la călătoriile cu sania pe dealurile Mărişelului sau ca să îşi petreacă Revelionul la munte. Proprietarii de pensiuni de la Mărişel sunt şi ei îngrijoraţi. Comuna din vârf de munte a reuşit să aibă în această iarnă doar 30% din numărul de turişti pe care îi aveau în mod obişnuit.

În Craiova, cei mai afectaţi de prevederile Ordinului nr. 343/2010 al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC) sunt proprietarii care şi-au montat repartitoare, scrie Gazeta de Sud. Prin Ordinul se admite, numai pentru acest sezon, utilizarea în calculele de repartizare a unei cote procentuale aferente părţilor comune de 30% din valoarea facturii pentru încălzire în lunile decembrie, ianuarie şi februarie şi de 50% din valoarea facturii în celelalte luni în care se furnizează agent termic pentru încălzire. Majoritatea proprietarilor care şi-au montat repartitoare au tremurat în propriile locuinţe, ca să nu înregistreze consum de căldură, dar vor avea de plată pentru căldura din subsol, de pe casa scării şi din uscătoria blocului. Şi aceasta, deoarece firmele de repartitoare sunt singurele care s-au grăbit să pună în aplicare ordinul. Adică fiecare proprietar plăteşte 50% din consumul de căldură la nivelul imobilului în care locuieşte, în timp ce reprezentanţii asociaţiilor de proprietari unde nu sunt repartitoare au păstrat procentul stabilit în Adunarea Generală, care variază între 10% şi 30%, mult sub cel prevăzut în ordin.

Cinci târguri de animale vor fi funcţionale la nivel de judeţ pentru ca gorjenii să îşi poată cumpăra în următoarele săptămâni tradiţionalul porc de Crăciun. Cel mai mare târg de acest gen, cel de la Peşteana, a atras ca un magnet sute de potenţial cumpărători şi zeci de vânzători. Reporterii de la Pandurul au constatat: Prea scump pentru cumpărători şi prea ieftin pentru cei care vând, cam aşa este văzut preţul pentru porcii de Crăciun scoşi la vânzare zilele acestea. În târg, un porc de circa 120 de kg costă peste opt milioane de lei.

Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) organizează în perioada 27 noiembrie - 19 decembrie 2010 Comandamentul de iarnă, prin intermediul căruia se verifică serviciile turistice din staţiunile montane, aflăm din Transilvania Expres. Pentru rezolvarea rapidă a eventualelor sesizări ale consumatorilor, pentru informarea clienţilor şi consilierea operatorilor economici, în Braşov, Bran, Predeal şi Sinaia vor functiona patru sedii pentru Comandamentul de iarnă 2010. Comisarii CJPC vor efectua controale tematice în hoteluri, pensiuni şi locuri de agrement din staţiuni şi vor rezolva prompt reclamaţiile turiştilor.

An de an, înaintea Sărbătorilor de Crăciun, filiala Mediaş a Forumului Democrat German Mediaş organizează Bazarul de Crăciun la Casa Schuller din oraş. 2010 nu a făcut excepţie de la această regulă, medieşenii au luat efectiv cu asalt Casa Schuller pentru a vizita şi cumpăra produsele realizate de femeile evanghelice şi colaboratorii lor, citim in Tribuna.

Citim în Informaţia de Alba că în zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie are loc Festivalul Naţional “Ambasadorii Unirii”. La manifestare au fost invitaţi să participe elevi din Ialoveni şi Moleşti- Republica Moldova precum şi din judeţele Bihor, Olt, Sălaj, Suceava şi Alba.
Programul debuteaza marţi, 30 noiembrie la ora 9.30 cu parada portului popular pe traseul Magazinul “Unirea”-Primăria Municipiului Alba Iulia- Poarta Cetăţii- Sala Unirii.
Manifestarea va fi urmată de concursul “Folk fără vârstă”, organizat de Radio Romania Actualităţi în parteneriat cu Palatul Copiilor Alba Iulia, unde invitaţi sunt Florin Săsărman, Vali Şerban, Daniel Avram şi Grupul folk “Ambasadorii Unirii” de la Palatul Copiilor Alba Iulia.

Teatrul „Toma Caragiu” şi Primăria Ploieşti le-au pregătit o surpriză rafinată iubitorilor muzicii jazz. Reprezentanţii Teatrului organizează săptămâna aceasta festivalul intitulat „Mari jazzmani români din diaspora”. „Este o formulă interesantă de a sărbători Ziua Naţională a României, 1 Decembrie, prin considerarea şi readucerea în luminile rampei a unor personalităţi importante ale culturii româneşti care trăiesc în străinătate”, a declarat Lucian Sabados, directorul Teatrului „Toma Caragiu” Ploieşti pentru Telegraful de Prahova. Astăzi, de la orele 19.30, pe scena teatrului va urca proiectul jazz Elevation, din care face parte pianistul new-yorkez de origine română Lucian Ban.

Cel mai mare festival de muzică clasică, în aer liber, din Transilvania este preconizat a avea loc anul viitor, la Castelul Corvinilor din Hunedoara, anunţă Servus. Intitulat „Opera Nights”, manifestarea artistică ar urma să se desfăşoare în intervalul 3 - 10 iulie 2011 şi va cuprinde, pe lângă concerte de muzică veche, de cameră, vieneză şi un spectacol, în premieră, al operei „Traviata” de Verdi. De asemenea, în program este inclus şi un concurs de interpretare „Vox Artis”, dotat cu premii consistente, destinat tinerilor artişti.

Spitalul Judeţean cheamă vitezomanii şi batauşii în instantă-titrează Ziarul de Vrancea. Victimele accidentelor şi ale agresiunilor de tot felul “înghit” de la lună la lună tot mai mulţi bani din bugetul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sfântul Pantelimon” Focşani, sume foarte greu de recuperat ulterior. Chiar dacă îngrijirile medicale de urgenţă sunt costisitoare, unitatea trebuie să le suporte pentru binele pacienţilor. Aşa s-a ajuns în situaţia ca cel mai mare spital din judeţ să aibă de recuperat mai bine de 53.000 de lei (530 de milioane lei vechi) de pe urma celor care ar trebui să achite cheltuielile de spitalizare apărute în urma îngrijirii victimelor unor accidente sau altercaţii. În acest moment spitalul are în lucru 150 de dosare, unele chiar şi din 2008. Unitatea se constituie parte civila în procese şi, în funcţie de decizia instanţei, află de unde trebuie să îşi recupereze banii.

Informaţia de Severin aminteşte despre legendele legate de Podul lui Dumnezeu. Podul lui Dumnezeu din localitatea Ponoarele este unul dintre cele mai impresionante poduri naturale din Europa. În toată lumea, există doar trei astfel de poduri, însă cel de la Ponoarele este singurul deschis traficului rutier. De existenţa lui sunt legate foarte multe legende. De exemplu, se spune că prin anul 1530, atunci când Sfântul egumen Nicodim a trecut prin zonă, pentru că a fost alungat şi pentru că zona de aici era foarte greu accesibilă, Dumnezeu i-a făcut o cărare pe unde să treacă şi astfel a luat naştere podul natural de la Ponoarele. O altă legendă foarte frumoasă, legată de acest pod, îl are ca personaj principal pe Ioan Iorgovan. Acesta a vrut să-l pedepsească pe şarpele care fura fetele frumoase din zonă şi de aceea, a aruncat o stâncă peste peşteră şi astfel s-a format Podul lui Dumnezeu”, a povestit profesorul Dumitru Borloveanu.

Etichete : revista presei locale
Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia