Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 26 mai

Articole publicate în Evenimentul regional al Moldovei, Gazeta de Sud, Cuget Liber, Ziua de Cluj, Informaţia Zilei, Pandurul, Servus Hunedoara.

Revista presei locale, 26 mai

Articol de Ina Chelan, 26 Mai 2010, 08:37

Clujenii hipoacuzici sau care au implanturi auditive ar putea să beneficieze de reglaje ale protezelor, făcute prin internet, de la mare distanţă, după ce un program care permite acest lucru a fost lansat, ieri, la Târgu-Mureş. “Până acum, pacientul trebuia să se prezinte la doctor periodic să îi facă reglajele. Practic, acum se poate din orice colţ al ţării, doar prin conectarea la internet, la un soft şi o interfaţă, să facem acest lucru”, a declarat, pentru Ziua de Cluj, dr. Enrico Metaxa, medic specialist din Târgu-Mureş, coordonatorul proiectului.

Spitalele au ajuns la limită. Materialele sanitare au devenit o raritate, iar fonduri pentru a scoate unităţile medicale din situaţia grea în care se află nu se prea găsesc. La Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti şi Maternitate, pacienţii sunt rugaţi să fie înţelegători pentru lipsurile din timpul internării, citim în Telegraful de Prahova.

După câteva săptămâni de ploaie, ciupercile au invadat curţile caselor şi spaţiile verzi din Piatra Neamţ. Primii au apărut bureţii de rouă, încă de la începutul lunii mai, însă acum se găsesc din abundenţă şi ciupercile de cioată sau păstrăvul de cireş, scrie Adevărul. Specialiştii atrag atenţia că unele specii de ciuperci sunt toxice. Acesta este motivul pentru care comercializarea ciupercilor din flora spontană este interzisă în pieţele din ţară, de mai mulţi ani.

Informaţia Zilei Satu Mare reaminteşte că mai sunt cu puţin peste două săptămâni până se închide pentru acest început de an, "Programul de reconversie a viţei de vie" (10 iunie). Fondurile europene puse la dispoziţia podgorenilor sau a viitorilor podgoreni prezintă un interes special. Este vorba despre obţinerea a 13.850 de euro sprijin nerambursabil/hectar din partea Uniunii Europene.
Aceşti bani asigură în proporţie de 70-75% costurile înregistrate cu investiţia. Acoperirea poate fi ceva mai mare în conditiile în care proprietarul de teren se implică mai ales în realizarea lucrărilor de pregătire a terenului în vederea plantării.

Din Evenimentul regional al Moldovei am înţeles că trebuie să fie o foaie de parcurs pentru orătăniile din gospodărie. Uniunea Europeană le-a servit ţăranilor români o nouă directivă. Astfel, persoanele fizice şi agenţii economici nu mai pot trimite păsările spre sacrificare fără a prezenta certificatul sanitar-veterinar şi lanţul alimentar al zburătoarelor. Cei care îşi vor sacrifica păsările la unităţile specializate trebuie să facă şi o analiză din care să reiasă starea de sănătate, statusul de sănătate al exploataţiei de origine, dar şi tratamentul acordat. În Moldova sunt doar câteva abatoare pentru sacrificarea păsărilor, iar majoritatea au aplicat deja noua directivă. Mai greu este însă cu ţăranii, care nu vor nici în ruptul capului să ceară aviz pentru a pune în oală o pasăre de prin gospodărie.


22 de echipaje formate din elevi din unităţile de învăţământ craiovene şi-au prezentat ieri ideile de afaceri în cadrul Concursului „Ingenious“, campania de educaţie şi iniţiativă antreprenorială pentru liceeni. Gazeta de Sud prezintă câteva idei de afaceri gândite de elevii doljeni care au stârnit interesul juriului: construirea unor afterschool-uri, înfiinţarea unor firme de taxi care să transporte copiii, grădiniţe, centre de reintegrare pentru tineri, firme de spălătorie, saloane de întreţinere pentru căţei etc

Începând cu 1 iunie, angajaţii Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” vor intra în şomaj tehnic pentru o perioadă de trei luni. Informaţia a fost confirmată pentru cotidianul constănţean Cuget Liber de Monica Cherecheş, prim-balerină a Teatrului. Astfel, pe timpul verii, angajaţii de la „Oleg Danovski” vor primi un salariu cu 25 la sută mai mic, măsura făcând parte din planul Consiliului Judeţean de reducere a cheltuielilor bugetare.

Tribuna Sibiu scrie despre Festivalul Internaţional de Teatru la puterea 350. Ediţia cu numărul 17 debutează vineri şi are o agendă încărcată: 350 de evenimente, în 66 de spaţii cu participanţi din 70 de ţări. Un târg de carte, un eveniment marca Dan Perjovschi, un concert în Sinagoga din Sibiu, se numără printre evenimentele inedite ale FITS 2010. Anul acesta, dimensiunea spectacolele de stradă este mai pronunţată decât în alţi ani, aşa că la sfârşit de săptămână vor fi chiar şi de zece evenimente în centrul istoric al Sibiului.

Traseele turistice sunt verificate în această perioadă de către salvamontiştii gorjeni. Din cele 40 de trasee montane, aproximativ 25% au fost transformate în drumuri şi au devenit neatractive pentru turişti. Din acest motiv, Serviciul Salvamont Gorj are în vedere excluderea din circuitul turistic al traseelor ce pot fi parcurse cu mijloace de transport. Gasim un exemplu în cotidianul Pandurul: traseul Polovragi-Curmătura Olteţului care a devenit drum pentru autoturisme şi nu mai este parcurs de turişti per pedes.


Toţi şoferii care conduc autovehicule cu masa autorizată maximă de peste 3,5 tone şi vor circula pe străzile din municipiul Deva vor trebui să plătească o taxă, aflăm din Servus Hunedoara. Taxa va fi plătită în funcţie de greutatea maximă a maşinii şi poate fi eliberată pentru o zi, o lună sau un an. Valoarea acestei taxe este cuprinsă între 8 lei/autovehicul/zi pentru maşinile cu o masă cuprinsă între 3,5 şi 7 tone şi 30 de lei/zi pentru cele care au o greutate de până la 40 de tone.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia