Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 23 decembrie

Articole publicate în Telegraful de Prahova, Gazeta de Sud, Tribuna Sibiu, Ziarul de Vrancea.

Revista presei locale, 23 decembrie

Articol de Ina Chelan, 23 Decembrie 2009, 08:46

Peste 1.000 de sătmăreni au fost “depensionati” într-o lună. Directoarea Casei Judetene de Pensii a declarat pentru Informaţia Zilei Satu Mare că institutia pe care o conduce trimite la Bucuresti lunar câte 2.000 de dosare ale pensionarilor de boală pentru a fi revizuite. “Numai în luna noiembrie, din cele 2.000 de dosare trimise, peste 1.000 de sătmăreni au fost scosi din grad de pensie, adică au fost depensionati.”

Tronsonul Braşov -Târgu-Mureş al Autostrăzii Transilvania, ce reprezintă jumătate din proiect, nu va putea fi realizat în următorii 3-4 ani pentru că există finanţare doar pentru tronsonul Borş - Târgu-Mureş aflam din Ziua de Cluj.

Evenimentul regional al Moldovei anunţă sezonul hotilor! În această perioadă a anului hoţii fac prăpăd. Ei fură cam tot ce prind, din buzunarele cumpărătorilor, din autoturisme, din apartamentele celor care pleacă în vacanţe de sărbători. Nu se dau în lături nici de la animalele şi lemnele din curţile gospodarilor. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în această iarnă numărul furturilor a crescut cu 25 la sută, numai poliţiştii din mediul rural din judetul Iasi întocmind pînă acum zeci de dosare penale cu acest specific. La oraş, infractorii acţionează cu preponderenţă în zonele aglomerate, gen pieţe sau supermarket-uri, dar stau cu ochii şi pe locuinţe ori autoturisme. În localităţile Voineşti şi Hadîmbu este la mare ”căutare” materialul lemnos, în vreme ce locuitorii din Vlădeni, Andrieşeni şi Ciurea au constatat tot mai des că le dispar orătăniile din ogradă.


Criza economică din acest an, resimţită de majoritatea dintre noi, are şi o parte care afectează grav cultura. Unul dintre cele mai frumoase şi tradiţionale evenimente ale acestei perioade nu mai este organizat în 2009, tocmai din cauza lipsei resurselor financiare. Este vorba de Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun, un eveniment care se desfăşura în fiecare an în luna decembrie şi care reunea foarte multe formaţii şi ansambluri folclorice din judeţ, dar şi din alte zone ale ţării. Criza a lovit din plin bugetul comunei Valea Viilor, astfel încât edilii locali s-au văzut în imposibilitatea de a organiza şi în acest an, festivalul citim în Tribuna Sibiu.

Cotidianul Servus Hunedoara în schimb scrie că situaţia dificilă care macină cultura românească, în general, nu a reuşit să împiedice desfăşurarea festivalului care, de peste 40 de ani, poartă mesajul acestui joc ancestral, „căluşul”, la Orăştie. Chiar dacă a fost organizat „pe ultima sută de metri”, festivalul din acest an, la a 41-a editie, a consemnat un succes deosebit. Publicul, mult mai numeros decât în anii trecuţi, prestaţia căluşarilor şi calitatea juriului, au contribuit din plin la aceasta. Căluşarul a rezistat în timp datorită transmiterii lui din generaţie în generaţie. Vătafii, sau „primarii”, au un rol bine determinat în desfăşurarea acestui joc ancestral.

Preşedintele Asociaţiei Veteranilor din Prahova, Petre Rădulescu, susţine într-un interviu acordat Telegrafului de Prahova că nu a avut parte niciodată de Sărbători de Iarnă triste. Indiferent de greutăţile pe care le-a întâmpinat, a ştiut cum să treacă peste probleme şi să privească partea frumoasă a lucrurilor. De fiecare dată, timp de 88 de ani. „Eu nu am crescut cu părinţii mei naturali, dar până să intru la liceu nici nu mi-am dat seama că nu au fost ei, atât de mult m-au iubit. Nu mi-au refuzat nimic, nici măcar atunci când cereau lucruri ieşite din comun. La vreo şapte ani m-au dus să-mi cumpere pantofi. Mie mi-au plăcut mult unii de lac, de culoare roşie. Erau de fete, dar atâ de mult mi-au plăcut încât nu au putut să mă refuze şi mi i-au cumpărat” spune veteranul de razboi si precizeaza: Dacă acum „sacul lui Moş Crăciun” trebuie să fie unul plin cu daruri care mai de care mai scumpe pentru copii, cadourile de odinioară constau doar în dulciuri. Brazi împodobiţi nu aveam, oamenii de rând nu aveau aşa ceva.”


Pe 28 decembrie, vocea Paulei Seling se va auzi din nou în Craiova, anunţă Gazeta de Sud. Oamenii care vor veni să-i asculte colindele în sala mare a Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ vor ajuta, în acelaşi timp, copiii cu deficienţe, căci banii strânşi din vânzarea biletelor vor ajunge la Centrul pentru persoane cu dizabilităţi „Sf. Ecaterina“.

Drumurile naţionale care traversează judeţul de la nord la sud şi de la est la vest sunt singurele pe care carosabilul este curăţat complet de zăpadă, drumurile judeţene fiind acoperite cu zăpadă îngheţată, deşi autorităţile au dat asigurări că au stocuri suficiente de material antiderapant. La cum se prezintă situaţia în teren, nisipul şi sarea au fost folosite doar pe traseul de la Ţânţăreni la Rovinari şi Târgu Jiu spre Sadu, respectiv de la Motru spre Polovragi, acestea fiind drumuri naţionale. Prin sate şi comune, vigilenţa şi priceperea şoferului, precum şi dotarea maşinii, fac mai mult decât toate antiderapantele nefolosite de către drumari pentru că alte variante de a putea circula nu există, citim in cotidianul gorjean Pandurul.


Un articol aparut astazi în Ziarul de Vrancea îl prezintă pe Mihai Pavel. Are doar 13 ani şi a pornit un proiect ecologist, prin care îsi propune să atragă atenţia asupra importanţei protecţiei mediului. Cu acest scop a înfiinţat propriul său spaţiu virtual, www.eco-rom.blogspot.com, în care scrie despre reciclare, economisirea energiei electrice, şi multe altele. Ultima sa postare se intitulează „Sfaturi eco de Crăciun” în care scrie despre avantajele cumpărării brazilor artificiali, folosirea cu măsura a luminiţelor specifice sărbătorilor şi confecţionarea manuală a ornamentelor.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia