Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 22 februarie

Articole publicate în Cuget Liber, Informaţia Zilei, Monitorul de Botosani, Gazeta de Olt, Pandurul.

Revista presei locale, 22 februarie

Articol de Ina Chelan, 22 Februarie 2010, 08:38

Drumul Naţional 64, care face legătura între localităţile Slatina şi Caracal, din judeţul Olt, a fost inundat duminică după-amiază. Apa care s-a strâns pe asfalt în urma topirii zăpezii de pe marginea drumului depăşea 50 de centimetri. Intrarea în municipiul Caracal a fost blocată, iar poliţiştii au deviat circulaţia autovehiculelor prin localităţile Dobrosloveni şi Fărcaşele informează Gazeta de Olt.


Serviciul Judeţean de Ambulanţă Prahova numară, în afara personalului administrativ, doar 15 medici, 140 de asistenţi medicali şi 147 de ambulanţieri, – plus câte un medic de familie la Ploieşti şi la Câmpina – colaboratorii asigură consultaţii de urgenţă pe timpul nopţii. Pentru o populaţie de peste 800.000 de locuitori, câti are în prezent judeţul Prahova există un serviciu de urgenţă suprasolicitat care încearcă să facă faţă solicitărilor venite din partea celor care au nevoie de asistenţă medicală. Printr-un calcul simplu, unui medic de pe ambulanţă îi revin, nici mai mult, nici mai puţin, decât 50.000 de locuitori, aflăm din Ziarul de Prahova.


La sfârşitul săptămânii trecute, la sediul Camerei Meşteşugarilor (CM) Satu Mare a avut loc şedinţa de constituire a primei bresle din judeţ, cea a mecanicilor auto. Informaţia Zilei scrie că înfiinţarea Camerei Meşteşugarilor este rezultat al iniţiativei Fundaţiei Sătmărene TNCI, care încă din 1991 are ca principal obiect de activitate promovarea micilor întreprinzatori din domeniul meşteşugurilor, a micilor industrii, a serviciilor şi a agriculturii private. Modelul după care s-a înfiinţat camera este cel german unde, în prezent, există astfel de asociaţii foarte active şi cu un rol important în economia locală, în fiecare land.

Ziua de Cluj scrie despre contractul anti-gropi de 238 de milioane de euro. Municipalitatea a scos la licitaţie lucrările de reparaţii, întreţinere, reabilitare şi modernizare a străzilor, parcărilor, trotuarelor şi serviciile de proiectare pentru aceste lucrări. Licitaţia este organizată electronic, intenţia Primăriei Cluj-Napoca fiind de a încheia un acord-cadru pe patru ani.

Angajaţii Primăriei Verbiţa din judeţul Dolj lucrează de mai bine de o jumătate de an fără salarii deoarece bugetul local nu mai are bani să îi plătească. Ultima leafă încasată de aceştia este cea aferentă lunii iulie 2009, iar astăzi, potrivit primarului comunei, oamenii ar urma să-şi primească banii pe luna august a anului trecut. Contactat telefonic de reporterii de la Gazeta de Sud şi întrebat cum s-a ajuns în această situaţie, edilul a declarat: „ Nu sunt bani. Sunt bani mulţi de colectat din sat“. Formula de calcul ce include gradul de colectare a taxelor a creat mari dificultăţi anul trecut mai multor primării doljene, ce s-au găsit în situaţia de a epuiza în câteva luni banii ce ar fi trebuit să acopere cheltuielile de personal şi funcţionare pe întregul an.

Sub sloganul „Un zâmbet pentru tine”, proiect educaţional aflat la a II-a ediţie, elevii Colegiului Tehnic „Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu au confecţionat pe parcursul acestei luni în cadrul unor ateliere de lucru, mărţişoare, felicitări, suveniruri, obiecte de vestimentaţie, icoane pe sticlă şi lemn pentru zilele de 1 şi 8 Martie, Dragobete, ce vor fi expuse într-o expoziţie cu vânzare programată pentru data de miercuri, 24 februarie. Cotidianul Pandurul mai scrie că tot ce se va strânge la această expoziţie va ajunge în buzunarele elevilor nevoiaşi sub formă de burse.

Locuitorii judeţului Constanţa nu cunosc prea bine problematica pesticidelor şi impactul utilizării lor asupra sănătăţii noastre şi a mediului înconjurător. La această concluzie a ajuns organizaţia nonguvernamentală Mare Nostru la finalizarea proiectului despre „Creşterea gradului de conştientizare a publicului cu privire la folosirea pesticidelor şi impactul asupra sănătăţii umane şi a mediului”. Din Cuget Liber mai aflăm şi că Mare Nostrum a lansat site-ul web http://pesticide.marenostrum.ro, ce poate fi utilizat ca şi sursă de informare în problematica pesticidelor.

Mai mulţi elevi ai Grupului Şcolar „Alexandru Vlahuţă” din Şendriceni, instituţionalizaţi în Complexul de apartamente „Casa Mea” din Dorohoi nu mai pot ajunge la cursuri din cauză că maşina Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) care-i transporta zilnic la şcoală s-a defectat, scrie Monitorul de Botoşani. Cei 11 elevi spun că nu au bani pentru a-şi cumpăra abonamente şi nici nu pot merge pe jos aproape opt kilometri. Singurul răspuns primit la toate solicitările lor a fost să-şi găsească sponsori care să-i transporte la şcoală.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia