Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 21 decembrie

Articole publicate în Ziua de Cluj, Cuget Liber, Gazeta de Sud, Servus, Informaţia Zilei.

Revista presei locale, 21 decembrie

Articol de Ina Chelan, 21 Decembrie 2009, 09:04

Drumul judeţean Sibiu - Păltiniş a fost redeschis circulaţiei rutiere, ieri dimineaţă aflam din Tribuna. Cele mai mari probleme cu deszăpezirea au fost în zona Vălar, unde viscolul puternic a făcut, practic, inutilă intervenţia utilajelor. Ieri, DJ Sibiu - Păltiniş se circulă în condiţii de iarnă. Drumul a fost închis sâmbătă seara din cauza viscolului şi a prăbuşirii pe carosabil a trei copaci. În acest interval, pe drum au mai putut circula doar utilajele de deszăpezire. Aseară, alerta pe drumurile judeţene şi naţionale era maximă, deoarece se aşteptau temperaturi în jur de minus 15 grade. Temperaturile scăzute fac posibilă apariţia poleiului.

Ieri după-amiază un singur drum judeţean mai era blocat, respectiv DJ 202 F Băleşti - Mihălceni, unde acţionau utilajele de deszăpezire, iar după câteva ore de intervenţii şi acesta a fost deblocat. Totuşi, pe multe drumuri din judeţ se circula pe un singur fir, fapt care le crează mari dificultăţi şoferilor informează Ziarul de Vrancea. Pe E 85 se circula ieri în condiţii de iarnă, carosabilul fiind acoperit parţial cu zăpadă. „Pe restul drumurilor naţionale se circula în condiţii de iarnă. DJ 202 F Băleşti – Mihălceni a fost degajat pe un fir de circulaţie, se acţionează pentru degajarea celui de-al doilea fir în vederea redării circulaţiei întregului tronson. Din cauza drumurilor impracticabile, în mai multe localităţi izolate aprovizionarea cu pâine sau alte alimente de strictă necesitate a fost îngreunată, înca de miercuri, când au început ninsorile. „Pâinea a ajuns să fie la noi ca şi cozonacul de Paşti. Foarte greu e cu aprovizionarea”, a spus primarul de la Vintileasca, doar una dintre localităţile unde maşina cu pâine nu a ajuns de zile bune şi unde mămăliga este alimentul de bază. Interesant este că unul din cazurile reclamate autorităţilor judeţene a vizat un vrâncean care rămăsese fără ţigări.


Ninsoarea şi viscolul de sâmbătă noapte au creat probleme în Oltenia. Zeci de drumuri au fost blocate ieri, şoferii circulând pe rute ocolitoare citim in Gazeta de Sud. Şapte drumuri judeţene din Olt au fost blocate ieri din cauza zăpezii. Până ieri s-au anunţat situaţii de urgenţă din cauza căderilor abundente de ninsoare pe următoarele trasee: Perişor - Bălaşa, Galicea - Băileşti, Plopşor - Caraula - lazu, Pieleşti -Robăneşti, Castranova - Apele Vii, Rast - Băileşti, Vela - Ştiubei, Radovan - Întorsura, Filaret - Giurgiţa, Seaca de Pădure - Văleni, Terpeziţa - Râpa Roşie, Valea Stanciului - Murta, Vârtop - Terpreziţa, Moţăţei Gară - Moţăţei, Apele Vii - Celaru; Perişor-Mărăcine. Iadul alb s-a dezlănţuit şi în Mehedinţi. Mai bine de 100 de maşini şi câteva autobuze au fost blocate în trafic, pe un drum naţional care face legătura între Drobeta Turnu Severin şi sudul judeţului Mehedinţi. Zăpada pe carosabil măsura 40-50 de centimetri, iar viscolul a întrerupt intervenţia drumarilor. Cea mai gravă situaţie se înregistrează între comunele Cioroboreni, Pătule, Gruia. Aici, sute de persoane au rămas în mijlocul iadului alb ore în şir.

Poleiul a pus stăpânire, duminică după-amiază, pe toate drumurile din municipiul şi judeţul Constanţa scrie cotidianul Cuget Liber. Poliţiştii rutieri au instituit imediat filtre la toate ieşirile din oraş, şoferii care nu era echipaţi corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă fiind întorşi din drum.

Zeci de persoane au gustat ieri din cel mai mare cozonac din Satu Mare. Acesta a fost realizat de cotidianul Informaţia Zilei în parteneriat cu o Brutărie din Satu Mare. La inaugurare au participat copii şi părinţi din tot judeţul. Surprinşi de frumuseţea “operei” meşterului brutar Sipos Istvan, copiii s-au înghesuit timp de o oră pentru a gusta din bunătatea proaspăt coaptă. Cozonacul a fost special conceput, având forma unui brad de 2,5 m lungime şi 1 m lăţime şi o greutate de 70 kg. Compoziţia cozonacului este: 35 kg făină, 10 kg zahăr, 12 l lapte, 65 ouă, 4 kg margarină, 1,5 kg drojdie, 6 kg mac, 6 kg nucă, 3 kg cacao, 0,35 kg sare şi 10 l apă. Brutarul şef şi alţi 4 angajaţi au muncit timp de 12 ore, iar transportul a fost asigurat de 8 persoane şi 1 microbus, pe o tavă special comandată.


Cei peste 500 de orfani din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj dar şi cei 303 bătrâni de la azilurile din judeţ vor avea parte de multe surprize din partea DGASPC cât şi din partea autorităţilor locale. Micuţii orfani vor primi atât cadouri cât şi o masă specială de Crăciun. Conducerea afirmă că cei interesaţi pot să ia acasă un copil, pentru a-i oferi o casă şi o familie se sărbători. Până acum, nici angajaţii nu s-au mai arătat interesaţi. Cotidianul Pandurul îl citează astfel pe directorul instituţiei, Constantin Preoteasa: „Anul acesta salariatii nostri nu se prea omoară, anul trecut am avut 17 copii care au petrecut sărbătorile în familii dar anul acesta nu ştim dacă o să mai avem. Săptămâna asta vom afla dacă vor fi luaţi dar trebuie să spunem că oricine poate să ia copiii acasă dacă vor semna pe propria răspundere că vor avea grijă de ei”.


Porcii din gospodăriile ţăranilor olteni vor fi sacrificaţi şi anul acesta după obiceiurile străbune, moştenite din generaţie în generaţie. Dacă unii au preferat să-şi taie porcul sâmbătă motivând că atunci au timp liber, alţii au vrut să ducă tradiţia mai departe şi l-au tăiat ieri, de Ignat. Mulţi nici nu au auzit de procedeul de asomare, impus de Uniunea Europeană. Alţii au aflat, dar nu sunt interesaţi de noile reglementări citim in Gazeta de Olt. Datina tăierii porcului se păstrează în comunele oltene chiar dacă sacrificarea nu are loc neapărat pe 20 decembrie. Ţăranii nu concep să le lipsească de pe masa de Craciun afumăturile, care stau la loc de cinste alături de sticla cu vin şi cea de ţuică obţinute din propriile recolte.

Poliţiştii de frontieră estimează că traficul prin Vama Porţile de Fier I va creşte în perioada următoare, ca urmare a ridicării obligaţiei cetăţenilor sârbi de a avea viză la intrarea în România . Locuitorii fostei Iugoslavii, din Macedonia, Muntenegru şi Serbia, pot călători în ţara noastră numai cu paşaportul. Singura condiţie este ca aceştia să fie posesorii unui document de călătorie biometric precizeaza Informaţia de Severin.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia