Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 2 noiembrie

Articole publicate în Cuget Liber, Ziarul de Vrancea, Tribuna, Ziua de Cluj, Evenimentul, Servus.

Revista presei locale, 2 noiembrie

Articol de Ina Chelan, 02 Noiembrie 2009, 07:53

Constănţenii au înfruntat frigul si ieri au adunat toate PET-urile pe care le aveau prin casă şi au venit în Parcul de la Gară să le recicleze. Invitaţi de organizaţia non-guvernamentală Mare Nostrum, locuitorii Constanţei au răspuns prompt, convinşi că acţiunea lor va salva Marea Neagră, citim in Cuget Liber. Reprezentanţii Mare Nostrum au desenat un contur al Mării Negre care a fost umplut cu sticlele aduse de constănţeni.


Noua statie de epurare a municipiului Focsani va fi inaugurata pe 15 noiembrie, aflam din Ziarul de Vrancea. Statia de epurare pe bani europeni de care va dispune orasul de la mijlocul acestei luni utilizeaza un sistem inovator de tratare a apelor uzate. La statia de la Mindresti se vor capta si mirosurile, iar namolul folosit pentru curatarea apelor ar putea fi utilizat ca ingrasamint agricol.


Cotidianul Tribuna scrie despre Sibiul care merita locuit. Oricât de aglomerat ar fi, Sibiul este unul dintre oraşele din România în care merită să trăieşti. Nu o spun locuitorii urbei de pe Cibin, ci specialiştii Capital, care au realizat un top al celor mai bune 25 de oraşe în care merită să trăieşti. Sibiul se clasează pe locul 6, după Bucureşti, Timişoara, Cluj, Constanţa şi Iaşi. Clujul a luat nota cea mai mare pentru comerţ, petrecerea timpului liber şi sănătate, în timp ce Sibiul, pentru nivelul scăzut al taxelor locale. Orasul primeşte o notă mică în ceea ce priveşte clima.

Izolate în pădure şi mai tot timpul nelocuite, casele de vacanţă din judeţ devin o misiune uşoară pentru spărgători constata Ziua de Cluj. Angajaţii posturilor de poliţie din localităţile aflate în zonele montane ale judeţului se confruntă în ultima perioadă cu un “val” de spargeri de locuinţe. Hoţii s-au orientat spre numeroasele case de vacanţă aflate în zonă, considerate o “pradă” uşoară din cauza faptului că nu sunt locuite în majoritatea timpului.

Retrocedările ciuntesc curţile spitalelor ieşene, titreaza Evenimentul regional al Moldovei. Existenţa spaţiului verde în jurul unei unităţi sanitare este o condiţie esenţială pentru ca aceasta să fie acreditabilă. Spitalele trebuie să aibă 20 mp de spaţiu verde/pat, condiţie greu de îndeplinit cînd la fiecare există măcar o cerere de retrocedare. La Spitalul de Neurochirurgie din Iasi, din 7.000 de mp de spaţiu verde, foştii proprietari revendică 5.000 mp. Mai mult, pe terenul deja retrocedat din curtea spitalului se construieşte o casă!

Dozele gratuite de vaccin antigripal nu au ajuns nici până acum în Gorj avertizeaza Gazeta de Sud. După încheierea catagrafierii efectuate de medicii de familie, s-a ajuns la concluzia că într-o primă fază ar fi necesare aproximativ 54.000 de doze. Noutatea este că, în acest an, prioritate la vaccinare vor avea grupele de risc, respectiv copiii, bătrânii şi bolnavii cronic. Cadrele medicale care intră în contact cu persoanele bolnave nu au fost incluse în această categorie.


Municipalitatea din Vulcan, împreună cu reprezentanţii unui consorţiu de firme româno-italiene vor pune, astăzi , în mod oficial, piatra de temelie a construcţiilor care vor avea ca finalitate realizarea proiectului de dezvoltare turistică intitulat „Castelul din Carpaţi”- anunta Servus Hunedoara. Proiectul prevede modernizarea infrastructurii şi a bazei turistice din zona Pasul Vâlcan, plecând de la obiectivele semnalate de scriitorul francez Jules Verne în celebra sa lucrare „Castelul din Carpaţi”. Prima investiţie care va avea loc în zonă este, însă amenajarea unei linii de transport pe cablu din zona cunoscută sub denumirea „Casa Ciobanilor” şi zona turistică Pasul Vâlcan.

Staţiunea Rânca a fost ocolită de turişti la sfârşitul săptămânii trecute, în ciuda faptului că zăpada s-a aşternut bine în zonă. Stratul de omăt ajunge şi la 20 de centimetri, numărul turiştilor care au urcat la munte pentru a se bucura de prima ninsoare rămânând însă redus. Cabanierii din Rânca declară pentru cotidianul gorjean Pandurul ca sunt pregătiţi să îşi primească oaspeţii, mai ales că drumul de acces spre staţiune a fost asfaltat şi, deocamdată, zăpada nu creează probleme şi şoferilor.

Aşezat într-un loc romantic, pe un umăr de stradă urcătoare, acoperită mult de coroane de pomi – unicul muzeu apicol din... România se află la Miniş (com. Ghioroc), au aflat intamplator reporterii de la Observatorul aradean. Ei spun ca informatia a fost „culeasă” de pe stradă, de la minişenii care se mândresc foarte cu „omul-albină”, consăteanul lor, Arcadie Kovacs. Inginer electronist de meserie, Arcadie a fost atras de albinărit urmând exemplul bunicului său. În 2002 a deschis Muzeul Apicol - unic în ţară şi la ora actuală! Arcadie Kovacs oferă câteva recomandări: mierea de salcâm pentru bolile de plămâni, afecţiuni respiratorii, tei - excelent tranchilizant şi liniştitor nocturn, rapiţă – bun fortifiant, polifloră – energizant, mierea de pădure (miere neagră) – nu este miere propriu-zisă, dar este foarte sănătoasă şi bogată în minerale. Ofertele de sănătate ale albinarului nu se opresc aici – oricine se poate înfrupta în bunătăţi numite caş de miere, ceai antifoame, siropuri absolut naturale de mure, zmeură, afine, vişine, gutui, lubeniţă, rebarbăr, hrean, nucă, migdale, caise, etc. – totul cu miere! – dar şi miere-tratament cu ardei iute, usturoi sau.... pietre preţioase (onix, agat, malachit cristal, jad, etc.).

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia