Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 17 noiembrie

Articole publicate în Ziarul de Vrancea, Pandurul, Cuget Liber, Ziua de Cluj, Informaţia de Cluj.

Revista presei locale, 17 noiembrie

Articol de Ina Chelan, 17 Noiembrie 2009, 08:21

Federaţia Agricultorilor „Fermierul” şi Federaţia Viticultorilor organizează mîine, de la orele 11.00, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Focşani o dezbatere publică cu tema „Soluţii pentru salvarea viticulturii şi gospodăriei ţărăneşti”, aflăm din Ziarul de Vrancea. Cele două federaţii organizatoare doresc să supună atenţiei oficialităţilor o serie de propuneri privind modificarea Legii viei şi vinului şi a Codului Fiscal, privind licenţierea, vânzarea şi impozitarea micului producător de vin (pâna la 100.000 de litri).

Cele două sute de familii care locuiesc în satul Corneştii Noi din comuna Băleşti au plecat deja pe cel de-al zecelea an în care, atunci când ploile durează mai multe zile, suferă de sete. Ori de câte ori precipitaţiile sunt abundente, apa fântânilor nu mai e potabilă din cauza adâncimii mici la care se află pânza freatică din care acestea se alimentează. Cotidianul gorjean Pandurul scrie ca un sistem de canalizare în zonă, care să preia apa acumulată în urma ploilor, reclamată ori de câte ori apele le-au inundat curţile şi casele, n-a fost luat în calcul de autoritati.

Angajaţii Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu (AIMK) vor intra mâine în grevă de avertisment, între orele 9 şi 11, din cauza faptului că nu şi-au mai primit salariile de două luni. „Am înştiinţat direcţiunea, totul este în regulă. Am programat greva pentru ziua de miercuri, timp de două ore, între 9 şi 11", a declarat, pentru Cuget Liber, Emanuel Roiu, liderul de sindicat.


Într-o acţiune menită să redescopere farmecul Clujului, istorici şi scriitori vor prezenta cărţi şi expoziţii despre “oraşul comoară”, la Bastionul Croitorilor, timp de o săptămână, informeaza Ziua de Cluj. Pieţele publice, începând cu Piaţa Muzeului şi culminând cu o piaţă rămasă “neştiută” în zona străzii Universităţii, sunt amprente ale oraşului Cluj-Napoca, potrivit istoricului clujean Lukacs Jozsef.

Reporterii de la Informaţia Zilei Satu Mare au descoperit satul cu un singur salariat. Cine ajunge în satul Becheni, comuna Săuca, are impresia pentru moment că se află la capătul lumii. Nu de alta, dar aici toate drumurile se termină sub poalele unui deluşor pe care cândva oamenii locului şi-au ridicat căsuţe trainice. Necazul cel mare al oamenilor din Becheni e lipsa unui loc de muncă. În acest ţinut loc de muncă sigur nu are decât ciurdarul satului, care însă de câteva zile şi-a retras şi el ciurda de pe păşune, iar acum îşi cheltuie banii pentru care a trudit o vară întreagă.

Moţii nu renunţă la simbolul lor- este vorba de Muzeul Aurului din Brad, precizeaza Servus Hunedoara. Primăria municipiului Brad a dat în judecată firma lichidatoare ce a vândut clădirea Muzeului Aurului. Edilul orasului a precizat că firma de lichidatori a vândut o clădire fără ştirea proprietarului, grevată de sarcini la Cartea Funciară şi fără să ceară acordul primăriei, aviz necesar în cazurile imobilelor de patrimoniu, către Centrul Ortodox „Filocalia”. Modul în care s-a făcut vânzarea clădirii a atras atenţia şi Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, care a deschis o anchetă în acest caz. De asemenea, a fost deschisă o listă de semnături prin care aproape 6.000 de oameni din Brad solicită ca imobilul să revină în administrarea statului român. În paralel, a fost lansată şi o petiţie on-line cu titlul „Salvaţi Muzeul Aurului Brad”.

La Vaslui, aproape că nu există zi în care să nu se înregistreze o defecţiune la sistemul de aducţiune a apei. În cele mai fericite cazuri avariile afectează doar un singur cartier, dar există şi situaţii cînd lasă fără apă o jumătate de oraş. Defecţiunile au un singur motiv - vechimea instalaţiilor, sistemul de aducţiune a apei numărînd peste 35 de ani citim in Evenimentul regional al Moldovei.

Mai multe străzi cu aspect de Evul Mediu din Craiova au fost incluse în aria cu grad maxim de impozitare pe motiv că sunt aproape de centru şi „atractive“. Gazeta de Sud explica: Harta pe zone de impozitare a Craiovei va fi folosită de primărie pentru calculul impozitelor şi taxelor şi în 2010, în ciuda aberaţiilor desenate de funcţionari încă de anul trecut. În funcţie de plasarea pe această hartă, valoarea impozabilă a clădirilor se corectează cu indici care cresc de la D la A, D reprezentând perimetrul cel mai îndepărtat de centrul oraşului, iar A - cel mai apropiat. Pentru a colecta dări cât mai mari de la contribuabilii Băniei, autorităţile au mărit cercurile „concentrice“ între care se încadrează zonele de impozitare. Aşa au ajuns să includă în zona A străzi cu dotări de periferie.

Elevi voluntari de la şcoli bistriţene s-au deghizat ieri în cerşetori, invalizi, nevăzători, dependenţi de droguri, rromi, pentru a testa pe viu reacţia bistriţenilor faţă de aceste categorii sociale. Copiii au "jucat" aceste roluri preţ de o oră, între 15.00 şi 16.00, pe pietonalul "Liviu Rebreanu" din municipiu, şi au concluzionat că, de regulă, lumea preferă mai mult să vorbească despre toleranţă decât să o arate. Acţiunea elevilor a pornit de la ideea Asociaţiei "Ascendent" de a marca altfel Săptămâna Solidarităţii şi Toleranţei (16-22 noiembrie) scrie Mesagerul de Bistrita Nasaud.

În aproximativ o lună, în cele mai importante intersecţii din Ploieşti vor fi montate camera video, în scopul monitorizării circulaţiei rutiere şi a identificării cauzele care stau la originea ambuteiaje. Şoferii care nu respectă toate regulile de circulaţie pot totuşi să stea liniştiţi: imaginile preluate nu pot fi stocate, citim in Telegraful de Prahova.
Cei 28 de angajaţi ai Centrului de Transfuzii Sangvine (CTS) Suceava vor protesta astăzi, pentru două ore, împotriva măsurilor care au fost luate de către Ministerul Sănătăţii, prin care au pierdut, din nou, sporurile de unitate, periclitate şi prevenţie, care reprezintă 36% din salariu informeaza Obiectiv Suceava.

Revista presei locale este difuzată zilnic în cadrul emisiunii "România, devreme".

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia