Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale 14 decembrie

În Piaţa Centrală din Craiova preţurile cresc ca Făt-Frumos;Coadă la sare: Salina Slănic primeşte comenzi cu duiumul; Moda la Cluj: patinoar la supermarket.

Revista presei locale 14 decembrie

Articol de Ina Chelan, 14 Decembrie 2010, 04:54

În Piaţa Centrală preţurile cresc ca Făt-Frumos- titrează Gazeta de Sud. În Piaţa Centrală din Craiova, cu zece zile înainte de Crăciun, speculanţii au umflat preţurile la cartofi, usturoi, ceapă, ouă. Şi nimeni nu dă asigurări că vor rămâne aşa până la sfârşitul anului. Comercianţii susţin că preţurile sunt influenţate de creşterea costurilor la combustibil sau că aşa îl impune producătorul. Mai bine zis distribuitor, ţinând cont de faptul că pieţele din Craiova sunt invadate de legume şi fructe de import, producătorii autohtoni având o prezenţă neînsemnată pe piaţa locală.
Dacă în urmă cu două luni pentru un kilogram de cartofi, hrana de bază a multor familii, craioveanul scotea din buzunar 1,10- 1,20 lei, în ultima săptămână acesta a ajuns să coste 1,80 lei. Comercianţii susţin că acesta este preţul real şi mai bine se plâng de clienţi decât să practice costuri reduse.
Preţul usturoiului „made in România“, după cum stă scris pe etichetă, deşi ambalajul spune altceva, a bătut până şi preţul cotletului de porc şi a ajuns la 15 - 20 de lei. Nici preţul la ceapă nu a scăpat, acesta a crescut cu câteva zeci de bani şi a ajuns pe tarabe la doi lei.

În Evenimentul regional al Moldovei citim despre sărbători fără căldură. Pentru peste 7.000 familii din Iaşi riscă să îngheţe de frig, după ce le-a fost sistată furnizarea agentului termic pentru neplată. Generat de modul cum au fost concepute legile româneşti – spre exemplu, datornici care nu pot fi acţionaţi în instanţă mai devreme de 90 de zile, însă pot fi debranşaţi de la utilităţi după 45 de zile - contextul este nefiresc şi pentru CET. Practic, după ce a decis să deconecteze un bloc întreg din cauza a doi-trei restanţieri, societatea de termoficare riscă să nu mai încaseze nimic nici de la cei care îşi plăteau până acum căldura.

Sucursala Societăţii Naţionale a Sării din Prahova, Salina Slănic, a fost luată cu asalt de cererile venite din judeţele vecine, dar şi de comenzile de la export. Autorităţile locale, dar şi drumarii fac acum coadă pentru aprovizionarea cu sare vrac. Telgraful de Prahova scrie că zilnic, de la Salina Slănic pleacă în alte judeţe, dar şi la export, în ţări precum Olanda şi Germania, aproximativ 1.000 de tone de sare, produs folosit în acţiunile de deszăpezire.

Ziua prezintă moda la Cluj: patinoar la supermarket. Clujenii pot simţi c-a venit iarna, chiar pe strada lor. Cel puţin, în urma poziţionării locurilor de agrement pentru sporturile de iarnă, pe gheaţă, doritorii nu trebuie să se deplaseze la distanţe mari de casă. Majoritatea super şi hypermarketurilor din oraş au deschis patinoare, mai ales că legislaţia nu le obligă la autorizare. Afacerea este cu atât mai prosperă cu cât numărul clienţilor creşte semnificativ în perioada sărbătorilor.

Operele lui Constantin Brâncuşi vor fi curăţite cu apă distilată anul viitor. Tot atunci vor fi remediate şi petele apărute pe Coloana Infinitului. Cotidianul gorjan Pandurul scrie că o firmă de topografie a măsurat devierea Coloanei Infinitului. S-a demonstrat că înclinarea de 25 de cm depistată în urmă cu 10 ani nu a evoluat.

Peste 100 de lucrări ale artei plastice româneşti pot fi văzute la Palatul Brukenthal, în cadrul unei expoziţii ce precede prima licitaţie masivă de artă găzduită de Sibiu în ultimii ani. Valoarea totală a lucrărilor este estimată la peste un milion de euro, cea mai valoroasă dintre ele fiind "Noapte la Ştefăneşti" a lui Ion Ţuculescu, cu un preţ estimat de 75.000 – 100.000 euro, informează Tribuna Sibiu.

De patru zile, pacienţii de pe Secţia de Neurologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă II Satu Mare (Spitalul Vechi) s-au trezit că nu mai au încălzire în saloane, caloriferele fiind reci. Din cauza bolilor de care suferă, mulţi dintre ei stau ore întregi imobilizaţi la pat, ceea ce îi face să simtă şi mai acut aerul rece. Stau inveliti sub pături, însa chiar şi aşa frigul se resimte din plin. Situaţia bolnavilor le-a fost semnalată reporterilor de la Informaţia Zilei Satu Mare.

Persoanele care nu concep să facă sărbătorile de iar­nă fară mirosul unui brad na­tural în casă pot apela cu în­cre­­dere la Direcţia silvică Me­he­dinţi care a scos pentru co­mer­cia­lizare în acest an brazii crescuţi în pepiniera Ocolului Silvic Baia de Aramă. Pe lângă faptul că sunt brazi autohtoni, preţurile sunt mult mai mici faţă de cele ale co­mercianţilor din pieţe. Colegii de la Informaţia de Severin au găsit brazi cu preţurile cuprinse între 28 şi 40 de lei, în funcţie de înălţime.

Etichete : revista presei locale
Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia