Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 12 martie

Articole publicate în Obiectiv de Suceava, Tribuna Sibiu, Pandurul, Ziua de Cluj, Cuget Liber.

Revista presei locale, 12 martie

Articol de Ina Chelan, 12 Martie 2010, 08:36

Aproape un an, Clubul Rotary a încercat să strângă fondurile necesare reamenajării şi dotării cu aparatură de ultimă generaţie a Secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Copii Braşov. Acum, lucrările pot începe, deoarece, chiar dacă nu există toţi banii necesari finalizării proiectului, s-au strâns totuşi fonduri suficiente pentru a renova secţia şi a cumpăra o parte a aparaturii medicale anunţă Transilvania Expres.


Una dintre atracţiile turistice din munţii Cindrel, Cheile Cibinului, a fost la un pas de a deveni o adevărată capcană pentru turiştii care circulau pe poteca turistică, dar şi pentru cei care doreau să ajungă la complexul turistic Crăciuneasa. Versantul drept al Cheilor Cibinului, foarte înalt şi abrupt, la poalele căruia şerpuieşte poteca turistică şi drumul forestier, a fost devastat de o vijelie violentă, care a dezrădăcinat un număr foarte mare de arbori, care au rămas suspendaţi la zeci de metri înălţime, pe stâncile golaşe, putând oricând să cadă şi să provoace o tragedie. Tribuna Sibiu scrie că pericolul a fost îndepărtat. Acţiunea a necesitat intervenţia lucrătorilor forestieri cu abilităţi de alpinism, asistaţi şi asiguraţi în corzi de către salvamontişti.

Al treilea pod peste Somes va fi cel mai lung din ţară constată reporterii de la Informaţia Zilei Satu Mare prezenţi la dezbaterea publică privind Planul Urbanistic Zonal-Pod peste râul Someş. Teoretic podul va trebui să rezolve problemele de trafic greu şi de tranzit şi să degreveze aglomeraţia de pe podurile deja existente. Proiectanţii au dat asigurări că pantele de pe noul pod, spre deosebire de podurile vechi, nu vor depăşi înclinaţia de 4%. Podul va avea o lungime totală de 836 de metri. Circulaţia se va face pe 4 benzi, câte două pe sens, două trotuare de câte 4 metri lăţime, prevăzute cu piste pentru biciclişti.

Inventatorul bisturielor cu radio frecvenţă deschide o fabrică în judeţ- titrează Servus Hunedoara. Potrivit investitorului, fabrica va deveni, în cinci ani, cea mai mare producătoare de astfel de instrumente medicale din Europa, fiind, în acest moment şi prima astfel de investiţie realizată pe „bătrânul continent”. Proprietarul companiei americane este inginerul Ioan Cosmescu, originar din zona Orăştiei şi stabilit din 1983 în SUA, posesor a 26 de brevete de invenţie americane şi 40 de brevete internaţionale, alte 8 invenţii în domeniu fiind în curs de brevetare. Fabrica de la Orastie va absorbi o importantă forţă de muncă din zonă, angajările urmând să fie făcute prin S.C. Chimica S.A, etapizat, pentru ca echipele care vor produce instrumentarul de înaltă tehnologie să poată parcurge toate fazele de training.


Pe pârtia nouă de la Gura Humorului, cât timp încă este vreme rece, amatorii de sporturi de iarnă pot spera că, măcar în week-end, pot aluneca în voie pe zăpadă. Aşa promite Primăria din localitate, cel puţin pentru două finaluri de săptămână de acum încolo, deşi problemele nu lipsesc şi se recunoaşte că nu există în prezent o înzăpezire constantă. Edilii humoreni susţin însă că se fac eforturi pentru ca turiştii să nu resimtă deloc sau aproape deloc problemele care apar în “bucătăria” pârtiei şi să se distreze cât mai bine informează Evenimentul regional al Moldovei.

Câinii înfometaţi de la marginea municipiului Târgu Jiu au dat iama în turmele de oi ale unei stâne din Preajba. Nenorocirea s-a întâmplat ieri dimineaţă când o haită de aproximativ douăzeci de câini au intrat în ţarcul cu oi. Aproape 50 de miei şi oi au fost omorâţi de câini. Atacat a fost şi ciobanul care le păzea citim în Pandurul. Proprietarii spun că zilnic haitele de câini dau târcol stânei, dar până acum nu au atacat.

Zeci de hectare de la periferia oraşului Năvodari sunt infestate cu metale grele, susţin specialiştii Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Constanţa, citaţi de cotidianul Cuget Liber. Măsurătorile realizate de experţii instituţiei constănţene au scos la iveală că în solul păşunilor din jurul localităţii, concentraţia unor metale depăşeşte chiar şi de 30 de ori nivelul normal. Potrivit specialiştilor, poluarea ar fi cauzată de Combinatul de Îngrăşăminte Chimice. Drept urmare, APM avertizează că oamenii nu ar trebui să-şi lase animalele să pască în zona respectivă. Cenuşa de pirită a ajuns în sol, de unde poate să ajungă în vegetaţie, în animale şi, în consecinţă, în produsele alimentare.

Obiectivele turistice ale municipiului Cluj-Napoca vor fi promovate la Târgul de Vacanţe, organizat între 12 şi 14 martie la complexul Expo Transilvania. Turiştii pot vizita gratuit oraşul cu un microbuz pus la dispoziţie de Primăria Cluj-Napoca, iar turul este ghidat gratis de un angajat al Biroului de Informare Turistică al acestei instituţii. Ziua mai scrie că la Târgul de Vacanţe obiectivele turistice vor fi promovate printr-un stand al Primăriei Cluj-Napoca, structurat în două componente: promovarea obiectivelor din oraş şi ofertele turistice ale oraşelor înfrăţite.

Programul "Paştele în Bucovina" pentru promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor din Bucovina va fi adaptat la perioada de criză economică, dar va conţine diverse manifestări, cum ar fi concerte de clopote sau toacă informează Obiectiv de Suceava. Proiectul "Paştele în Bucovina" se va desfaşura în perioada 25 martie-6 aprilie, primul eveniment fiind la Fundu Moldovei pe 25 martie, de "Buna Vestire", cu Festivalul de cântece religioase şi va continua în 26 martie cu "Drumul ouălor încondeiate", urmând ca în 27 martie să fie organizat "Festivalul naţional al ouălor încondeiate de la Ciocăneşti". Asociaţiile de turism din judeţ au lansat deja pachete turistice de zece zile pentru această perioadă.

Călătorii care tranzitează judeţul Mehedinţi sunt lăsaţi să aştepte ore în şir în frig, iar CFR nu se interesează despre condiţiile din trenuri, gări şi reparaţia căii ferate care s-a rupt în urmă cu 19 zile avertizează Gazeta de Sud.

Mesagerul de Bistrita Nasaud preia apelul administraţiei comunei Coşbuc lansat pentru salvarea podului de lemn tirolez din localitate, obiectiv declarat monument istoric. Vechimea a şubrezit serios rezistenţa acestui pod peste râul Sălăuţa, care este încă funcţional pentru maşinile de mică capacitate şi căruţe. Problema cea mai mare este faptul că, mai nou, grinzile de susţinere a culeei ( piciorul podului) de lângă Drumul Naţional 17 C s-au rupt, cu pericol de prăbuşire în cazul unei viituri.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia