Producătorii mureşeni de vin nu au ce vinde
Asia de Sud-Est ar putea deveni principala piaţă de desfacere a vinului românesc în următorii trei ani.
 
			Articol de Cristina Bulbescu, Radio Târgu Mureş, 09 Noiembrie 2010, 04:46
Producătorii români de vinuri îşi vând marfa în China, mai puţin producătorii  mureşeni care nu au ce vinde.
Producătorii români de vinuri au făcut primul pas, prezentându-şi produsele la o expoziţie de vinuri în China, unde prezenţa lor a fost un real succes, fiind urmată apoi de primele livrări de vin românesc în această ţară.
  Studiile de  marketing efectuate pe piaţa din China, de importanţi producători români de vin,  s-au dovedit a fi mai mult decât optimiste fiind un potenţial de peste 90  milioane de litri, respectiv 120 de milioane de sticle exportate.
  Judeţul  Mureş nu a aderat însă la această convenţie, deoarece podgoriile mari au  dispărut de pe harta viticolă a ţării iar după 1989 nu s-a mai făcut export de  vin.
  Cu toate acestea, vinul produs în judeţul Mureş are o calitate foarte  bună, fiind comparabil cu cel produs în Alsacia, a declarat  Şeful Direcţiei pentru  Agricultură şi Dezvoltare Rurală Mureş, Liviu Timar pentru Radio Targu Mures.
În plus, anul acesta a fost extrem de dificil pentru producătorii viticoli care  au obţinut producţii foarte mici, din cauza cantităţilor însemnate de  precipitaţii din iunie.
  În judeţul Mureş mai sunt, la această dată, circa 700  de hectare de podgorii, unde sunt cuprinse şi viile micilor producători.
  Cea  mai mare podgorie a rămas Culpiul, cu 80 de hectare. 
  În total, în această  toamnă, s-a recoltat circa 150 de tone de struguri, ceea ce reprezintă 1.800 de  kg la hectar.












