Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Redescoperă lumea: Salzburg

Festivalul de la Salzburg este un prilej de încântare pentru melomanii din întreaga lume

Redescoperă lumea: Salzburg

Articol de Sorina Man, 27 Iulie 2016, 10:59

Un popas în orașul Salzburg este oricând un prilej de încântare atât pentru călătorul grăbit, aflat într-o foarte scurtă trecere, cât și pentru cel care își îngăduie să zăbovească mai multe zile și este dispus să pornească în căutarea unor capodopere ale arhitecturii baroce, a muzicii lui Mozart ori a poveștii familiei von Trapp și a locurilor legate de filmul Sunetul muzicii.

În miez de vară, timp de câteva săptămâni, orașul devine mai animat ca oricând. El atrage ca un magnet sumedenie de melomani, încântați de perspectiva unor spectacole de primă mână, incluse în programul festivalului internațional care transformă orașul într-o uriașă scenă.

Salzburger Festspiele are reputația de a-i aduce la rampă pe cei mai buni regizori, dirijori, actori, concertiști și cântăreți.

Ideea unui festival anual în onoarea lui Mozart și a muzicii clasice a înflorit în 1887, atunci când avut loc aniversarea a 100 de ani a operei Don Giovanni . Ea nu s-a materializat decât la sfârșitul Primului Război Mondial, prin grija poetului Hugo von Hofmannthal și a regizorului Max Reinhard care și-au dorit un festival de operă și dramă la superlativ, în spiritul lui Mozart.

În 1920 a avut loc cea dintâi ediție. Atunci a fost prezentată în premieră piesa Jedermann, care a rămas un punct de reper an de an al festivalului. În 1921 au fost introduse în program concerte iar un an mai târziu a apărut și secțiunea operă.

Festivalul de la Salzburg a devenit în scurt timp unul dintre cele mai importante evenimente culturale din lume. Ediția din 2016 are loc în intervalul 22 iulie-31 august. În program figurează trei opere de W.A.Mozart : Nunta lui Figaro, Don Giovanni și Cosi fan tutte, sub bagheta dirijorală a lui Scen-Eric Bechtolf. Artiști excepționali și foarte îndrăgiți de publicul meloman vor urca și anul acesta pe scena de la Salzburg. Anna Netrebko poate fi admirată în spectacolul Manon Lescaut iar Cecilia Bartoli în West Side Story . Sonya Yoncheva și Placido Domingo sunt vedetele montării operei Thais de Massenet.

Pe lângă spectacolele înscrise în programul festivalului, figurează și alte momente interesante și pline de culoare. Pe străzile orașului pot fi văzute și ascultate diverse fanfare, ai căror membri poartă costume tradiționale. Dansurile folclorice, tradiționalul dans al torțelor dar și muzica interpretată la bucium oferă călătorilor o suită de momente speciale în orașul sării, Salzburg.

AUDIO