Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Redescoperă lumea: Africa de Sud

Cele mai bune locuri unde pot fi zărite și admirate balenele sudice

Articol de Sorina Man, 04 Octombrie 2016, 12:52

Situat de-a lungul Golfului Walfer, la 115 km distanță de Cape Town, orașul sud-african Hermanus are reputația de a fi unul din cele mai bune locuri unde pot fi zărite și admirate balenele sudice.

De-a lungul drumurilor de coastă există numeroase puncte de observație care le permit privitorilor - pasionați sau doar curioși - să se bucure de spectacolul pe care îl oferă acești uriași ai oceanelor începând din luna iunie și până în octombrie-noiembrie.

În ultimii 25 de ani a devenit o tradiție să se organizeze, la sfârșit de septembrie/început de octombrie, un festival prin care se celebrează prezența balenelor în apele calde ale golfului sud-african.

Considerat a fi punctul culminant al calendarului social din Hermanus, festivalul animă orașul cu numeroase activități, de la cele educaționale la parade stradale, târguri de artă și artizanat, spectacole de film și muzică, până la curse auto.

Cel mai cunoscut și mai simpatic personaj local este The Whale Crier of Hermanus. Este cel care dă lumii de știre despre prezența balenelor în anumite locuri, mai cu seamă când acestea vin foarte aproape de țărm. El sună dintr-un corn mare și răsucit pentru a da semnalul și folosește chiar un cod morse perin care transmite mai multe informații. Toate detaliile de descifrare a codului sunt înscrise pe un panou tip sandwich pe care crainicul îl poartă peste haine. Imaginea sa a devenit una simbolică pentru Hermanus.

Ca fapt divers mai poate fi reținut faptul că numele inițial al localității era Hermanuspietersfontein, de la numele fondatorului Hermanus Pieters, dar a fost scurtat atunci când s-a pus problema înființării unui oficiu poștal.

Tot aici se află singura stație de tren din lume de unde nu a plecat și unde nu a sosit niciodată vreun tren, pentru că mai marii orașului de la acea vreme au renunșat la proiectul căilor ferate în favoarea prezervării mediului și liniștii din oraș.

AUDIO