Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Care mai de care - 8 octombrie 2011

Slutwalk - Marşul Panaramelor

Care mai de care - 8 octombrie 2011

Articol de Victor Spirache, 08 Octombrie 2011, 12:59

Marşul Panaramelor sau Slutwalk este o mişcare internaţională care a pornit din Toronto şi apoi s-a extins în mai multe ţări din Europa, America, Noua Zeelandă şi chiar Africa. La București, aproximativ 200 de femei, îmbrăcate provocator sau sobru, au protestat, joi, faţă de misoginii care le ciupesc şi le fluieră pe stradă odată ce le văd cu fuste scurte sau cu bluze decoltate, ele strigând, la "Marşul Panaramelor", că s-au săturat să fie considerate "pisi", "piţi" sau "piţipoance". Titulatura i-a făcut să zâmbească pe mulți trecători până când au înțeles că mesajul este cât se poate de serios. Reportajul Ioanei Stătescu deschide ediția de azi.De vorbă cu un ... MC. Adică maestru de ceremonii. Sau ... vornic! Așa cum este Ilie Mărginean pe care, pentru „Care mai de care” ni-l prezintă Ilie Pintea.

Dumneavoastră erați la curent cu existența unui campionat mondial de meserii? Eu vă mărturisesc că habar nu am avut de așa ceva, până când, Dan Vasiliu, corespondentul nostru la Londra, mi-a trimis reportajul pe care vă invit să-l ascultați în ediția aceasta.

Mihai Dobrin (România) și Violeta Griţcan (R. Moldova) sunt doi tineri cu foarte multă inițiativă. Ei au înființat o asociație al cărei scop este să-i strângă laolaltă pe românii de pe ambele maluri ale Prutului, care trăiesc … la Paris. O dată pe lună, aceștia se adună într-un bar din centrul capitalei franceze la “un pahar de vorbă românească”, după cum spune Mihai. Prin intermediul asociației sunt organizate întâlniri, concerte, picnicuri. La un astfel de picnic care s-a desfășurat în regiunea Bourgogne din centrul Franței, a luat parte și corespondenta noastră Roxana Vasile care a stat de vorbă cu cei doi tineri.

Inventika - Salonul Internațional de Invenții de la București și-a închis azi porțile, așa că, cel puțin pentru cei interesați, dar care n-au avut timp să-l viziteze, reportajul lui Adrian Cristea e bine-venit.

Aștept opiniile și comentariile voastre pe facebook.com/vspirache.