Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Zonele lovite de inundaţii,"avertizate de coduri meteo şi hidro"

Codul portocaliu de ploi, valabil până sâmbătă la ora 10:00, a intrat în vigoare la ora 21:00 în judeţele Brăila, Galaţi şi Tulcea. Cantitaţile de apă pot depăşi 30-60 l/mp.

Inundaţii în localitatea gălăţeană Costache Negri. Foto: Maria Măndiţă

Articol de Radiojurnal, 13 Septembrie 2013, 11:46

Codul portocaliu de ploi, valabil până sâmbătă ora 10, a intrat în vigoare la ora 21 în judeţele Brăila, Galaţi şi Tulcea. Cantitaţile de apă pot depăşi 30-60 l/mp, anunţă meteorologii.

Râurile din Tulcea şi Constanţa vor fi sub cod portocaliu, de vineri, ora 22.00, când se instituie şi o avertizarea de cod galben pentru râurile din bazinele Bârlad (judeţele Vaslui şi Galaţi) şi afluenţii Buzăului mijlociu din judeţul Buzău, potrivit unor noi avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor.

Totodată, se menţine avertizarea de cod portocaliu pentru râurile Corozel, Geru, Suhu şi Chineja, din judeţul Galaţi.

Avertizările hidrologice sunt valabile până sâmbătă, la ora 14.00.

Avertizări meteo cod portocaliu şi galben pentru perioada 13 septembrie, ora 21 – 14 septembrie, ora 10. Foto: ANM.

Update 10. Cinci şcoli din judeţul Galaţi nu încep anul şcolar luni, din cauza inundaţiilor.

Potrivit ministerului educaţiei, în localităţile Cudalbi, Pechea, Băleni, Costache Negri şi Frumuşiţa cursurile nu vor începe pe 16 septembrie întrucât în unităţile de învăţământ a intrat apa, iar instalaţiile electrice au fost distruse.

Update 9. Râurile din Dobrogea (judeţele Tulcea şi Constanţa) se vor afla sub avertizare de cod portocaliu de inundaţii începând de vineri noapte, de la ora 22.00, avertizarea menţinându-se totodată pe râurile Corozel, Geru, Suhu şi Chineja, din judeţul Galaţi.

Râurile din Tulcea şi Constanţa vor fi sub cod portocaliu, de vineri, ora 22.00, când se instituie şi o avertizarea de cod galben pentru râurile din bazinele Bârlad (judeţele Vaslui şi Galaţi) şi afluenţii Buzăului mijlociu din judeţul Buzău, potrivit unor noi avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA).

Totodată, se menţine avertizarea de cod portocaliu pentru râurile Corozel, Geru, Suhu şi Chineja, din judeţul Galaţi.

Avertizările sunt valabile până sâmbătă, la ora 14.00.

Update 8. O tornadă s-a abătut astăzi asupra satului tulcean Cataloi.

Patru case au rămas fără acoperişuri, care au fost aruncate la 40 - 50 de metri.

Alte 36 de locuinţe au fost serios avariate şi mai mulţi copaci au fost smulşi din rădăcini.

Din fericire nimeni nu a fost rănit, spune primarul comunei Frecăţei, de care aparţine satul Cataloi, Marian Naiman.

El a declarat că va încerca să-i ajute pe oamenii rămaşi fără acoperiş la case având în vedere că la noapte judeţul Tulcea este sub avertizare cod portocaliu de ploi.

Update 7. Premierul Victor Ponta a sosit la Galaţi, unde a participat la şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă privind inundaţiile.

"Orice vă lipseşte spuneţi şi aducem din altă parte, ne mobilizăm, nu să aflăm după aia că n-am avut saci, că n-am avut pompă. Toată luma să rămână mobilizată până suntem siguri că nu mai vine ceva rău. Înţeleg că în seara asta s-ar putea să plouă din nou şi atunci să fim cât se poate de atenţi.

"Mai am o rugăminte, asta este perioada în care toţi oamenii cinstiţi şi corecţi se mobilizează şi ajută, dar este şi perioada în care apar bandiţii şi hoţii, vă rog frumos să fie şi poliţia. Dacă este cineva care vrea să profite de necazul oamenilor vă rog să fiţi foarte duri" a mai spus Victor Ponta.

UPDATE 6. Echipele Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi au început distribuţia de vaccine antitetanos în localităţile judeţului Galaţi, afectate de inundaţii, a declarat şeful DSP Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Totodată, echipele DSP au distribuit în judeţ peste 500 de kg soluţii dezinfectant pentru curăţarea gospodăriilor din localităţile afectate de inundaţii, acţiuni care vor continua şi zilele următoare.

Potrivit şefului DSP Galaţi, sunt disponibile în total circa 1.000 de doze de vaccin antitetanos.

Conform DSPO Galaţi, comunele Cudalbi şi Pechea nu au apă potabilă.

La fel, toate fântânile din localităţile afectate de inundaţii nu au apă potabilă.

Numărul localităţilor afectate de inundaţii a crescut la 24, cu oraşul Tg. Bujor şi Fârţăneşti, transmite corespondentul Radio România, Maria Măndiţă.

UPDATE 5. Familiile celor 9 persoane care şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor din ultimele zile vor primi un ajutor financiar de 3000 de lei fiecare, informează Patriarhia Română printr-un comunicat de presă.

De asemenea, Patriarhia Română oferă suma de 70 000 lei pentru ajutorarea familiilor din comuna Cudalbi, localitatea gălăţeană cea mai grav afectată de inundaţii.

UPDATE 4. Pe siteul Administraţiei Naţionale de Meteorologie a apărut o avertizare de cod galben de ploi pentru judeţele Brăila, Tulcea şi Galaţi.

Codul portocaliu este anunţat pentru intervalul 13 septembrie ora 21.00 - 14 septembrie ora 10.00.

"În judeţele Brăila şi Tulcea cantităţile de apă vor depăşi local 50...60 l/mp, iar în judeţul Galaţi mai sunt posibile cantităţi de apă de 30...40 l/mp", se precizează pe siteul ANM.

UPDATE 3. Malul unui iaz de acumulare dintre localităţile Cornu şi Suhurlui din judeţul Galaţi s-a rupt din cauza ploilor şi a viiturii. Patru localităţi sunt în pericol să fie inundate.

La Prefectura Galaţi are loc o şedinţă de urgenţă, având în vedere atenţionările meteorologilor şi hidrologilor de ploi abundente şi inundaţii - transmite corespondentul Radio România Maria Măndiţa.

Nouă oameni au murit până acum din cauza apelor, sute de persoane sunt evacuate şi foarte multe gospodării sunt distruse de ape. Pe drumul naţional 25, între Vameşi şi Tudor Vladimirescu nu se circulă, deoarece carosabilul este inundat.

Probleme din cauza ploilor sunt şi la Tulcea şi Vaslui. Autorităţile sunt în alertă şi intervin unde este nevoie, iar în zonele afectate sinistraţii primesc apă şi mâncare.

UPDATE 2. Râuri din judeţele Galaţi şi Vaslui sunt până la ora 12:00 sub incidenţa unor avertizări cu cod galben şi portocaliu de inundaţii emise de hidrologi. Şi meteorologii au prelungit codul galben de precipitaţii pentru aceste două judeţe şi pentru Tulcea. Între timp, mai multe localităţi din Galaţi au fost afectate de viituri.

Vicepremierul Gabriel Oprea participă, la Prefectura Galaţi, la o nouă şedinţă a Comisiei Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul căreia se vor analiza evenimentele petrecute în ultimele ore.

În cursul nopţii care a trecut, peste 400 de localnici din comuna gălăţeană Valea Mărului au fost evacuaţi din case din calea viiturii. Şi la Corod, viitura a provocat importante pagube materiale. În urma inundaţiilor provocate de ploi şi viituri în judeţul Galaţi au decedat nouă persoane, între care şi o fetiţă de opt ani. Au fost inundate peste 1.400 de case, peste 1.000 de curţi şi anexe, au fost avariate poduri şi podeţe, circa 70 de kilometri de drumuri judeţene şi comunale şi zeci de hectare de teren agricol şi păşune.

În continuare sunt blocate DN 25 între Vameşi şi Tudor Vladimirescu şi DJ 253, între Băleni şi Cudalbi, din cauza avarierii unui pod. În cursul nopţii trecute, localnicii din 11 comune inundate din judeţul Galaţi au primit pături, alimente şi apă de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat. Tot în cursul nopţii, în toate localităţile afectate de inundaţii s-au aflat peste 500 de lucrători ISU, jandarmi, poliţişti, militari şi forţe ale comandamentelor locale pentru situaţii de urgenţă.

UPDATE 1. Şi la Vaslui, zeci de gospodării şi locuinţe sunt inundate, după ce, în această dimineaţă, s-a produs o viitură puternică.

Inspectoratul local pentru situaţii de urgenţă a mobilizat mai multe echipaje de pompieri pentru evacuarea apei.

Corespondentul RRA Alina Darie transmite că în jur de 50 de gospodării din satul Zorleni, localitate din apropierea municipiului Bârlad, au fost inundate; la fel, şi 15 case au fost afectate de puhoaie.

Nu au fost pierderi de vieţi omeneşti, locuitorii fiind evacuaţi la timp. ISU, dar şi voluntari, s-au aflat la faţa locului de la orele 3:00 dimineaţa şi au acţionat pentru scoaterea apei din locuinţe.

Echipele de intervenţie sunt şi acum la faţa locului. De asemenea, continuă să plouă, însă nu cu intensitate.

Cod portocaliu de inundaţii

Râuri din judeţele Galaţi şi Vaslui sunt până la ora 12:00 sub incidenţa unor avertizări cu cod galben şi portocaliu de inundaţii emise de hidrologi.

Între timp, mai multe localităţi din aceste două judeţe au fost afectate de viituri. Nouă oameni au murit, sute de persoane sunt evacuate şi foarte multe gospodării au fost distruse de ape.

Drumul naţional 25 Vameşi-Tudor Vladimirescu este în continuare inundat şi închis circulaţiei.

Autorităţile sunt în alertă şi intervin unde este nevoie, iar în zonele afectate, sinistraţii primesc apă şi mâncare.

Procedura de predare din Italia a fugarului Ionel Arsene se apropie de final
România 16 Aprilie 2024, 09:53

Procedura de predare din Italia a fugarului Ionel Arsene se apropie de final

Fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, a fost condamnat la şase ani și opt luni pentru săvârșirea a...

Procedura de predare din Italia a fugarului Ionel Arsene se apropie de final
România 16 Aprilie 2024, 09:16

"Apel matinal" - invitat: Aurelia Diaconu, director al Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Dăbuleni din județul Dolj

"Apel matinal" - invitat: Aurelia Diaconu, director al Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Dăbuleni din județul Dolj.

"Apel matinal" - invitat: Aurelia Diaconu, director al Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Dăbuleni din județul Dolj
Alexandru Rafila: Primii pacienţi ar putea intra de astăzi în spitalul construit de Asociația "Dăruiește Viață"
România 16 Aprilie 2024, 08:32

Alexandru Rafila: Primii pacienţi ar putea intra de astăzi în spitalul construit de Asociația "Dăruiește Viață"

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a spus, în emisiunea "Serviciul de Noapte" de la Radio România Actualități, că nu a...

Alexandru Rafila: Primii pacienţi ar putea intra de astăzi în spitalul construit de Asociația "Dăruiește Viață"
Prohibiţia pescuitului în România se extinde începând de astăzi
România 16 Aprilie 2024, 08:32

Prohibiţia pescuitului în România se extinde începând de astăzi

Prohibiţia pescuitului în România se extinde de astăzi şi în apele de frontieră cu Ucraina şi Bulgaria.

Prohibiţia pescuitului în România se extinde începând de astăzi
Colaborarea româno-americană în domeniul militar
România 16 Aprilie 2024, 08:23

Colaborarea româno-americană în domeniul militar

Colaborarea româno-americană în domeniul militar, tema discuţiilor dintre ministrul apărării Angel Tîlvăr şi ambasadoarea SUA...

Colaborarea româno-americană în domeniul militar
Temperaturile vor scădea simțitor zilele următoare și va ploua în mare parte din țară
România 16 Aprilie 2024, 07:50

Temperaturile vor scădea simțitor zilele următoare și va ploua în mare parte din țară

Vremea se strică în zilele următoare, temperaturile vor scădea simțitor și va ploua în mare parte din țară.

Temperaturile vor scădea simțitor zilele următoare și va ploua în mare parte din țară
Incendiu de pădure în Munţii Gurghiului, zona Lăpuşna
România 16 Aprilie 2024, 07:43

Incendiu de pădure în Munţii Gurghiului, zona Lăpuşna

Pompierii din judeţul Mureş intervin în această dimineaţă pentru stingerea incendiului de pădure din Munţii Gurghiului, zona...

Incendiu de pădure în Munţii Gurghiului, zona Lăpuşna
Continuă anchetele la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală
România 16 Aprilie 2024, 07:21

Continuă anchetele la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală

Decesele celor 17 pacienţi de la Terapie Intensivă în perioada 4-7 aprilie reprezintă subiectul unui dosar penal in rem...

Continuă anchetele la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală