Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Agenda globală Vineri, 07 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Ghioca

20 Martie 2011
Vizualizari: 3670
Comentează add

Un purtător de cuvânt al guvernului libian, citat de BBC, anunță că armata va înceta focul. El a adăugat că cetățenii "au fost îndemnați" să participe la un marș pașnic de la Tripoli la Bengazi.

Zona de excludere aeriană, "impusă în Libia"(LIVE UPDATES) Zona de excludere aeriană, "impusă în Libia"(LIVE UPDATES) - Conține video

18.50 Un purtător de cuvânt al armatei franceze a declarat pentru Reuters că 15 avioane militare franceze acționează în Libia și niciunul nu are probleme.

18.25 Aproximativ 50 de ofiţeri de legătură europeni şi canadieni se află la bordul unei nave amiral americane din Marea Mediterană pentru a coordona atacurile din Libia şi pentru a pune în aplicare zona de interdicţie aeriană, a anunţat marina americană, citată de France Presse.

16.20 Secretarul general al Ligii Arabe cere convocarea de urgență a organizației, adăugând că "ceea ce se întâmplă în Libia diferă de impunerea unei zone de excludere aeriană", potrivit BBC.

15.50 Ministerul român de externe anunță că 100 de cetăţeni români, majoritatea din familii mixte, precum şi de pe unele platforme petroliere,  au decis să rămână în Libia pe propria răspundere.

MAE arată într-un comunicat că face eforturi pentru a menţine contactul cu cetăţenii români care au mai rămas în Libia, după operațiunea de repatriere în masă, mai ales prin Ambasada României de la Tripoli.

Pentru moment, nu este avută în vedere evacuarea ambasadei, starea de sănătate şi moralul echipei sunt bune, se mai arată în comunicat.
 

15.39 Rusia cere Marii Britanii, Franței și Statelor Unite să oprească atacurile împotriva "ţintelor non-militare" din Libia, adăugând că există pierderi civile, potrivit ministerului rus de externe.

13.30 Șeful Statului Major al SUA, amiralul Mike Mullen, a anunțat că forțele aeriene occidentale au reușit să instituie efectiv zona de excludere aeriană în Libia.

13.15 Agenția de știri oficială din Libia anunță că guvernul de la Tripoli a început înarmarea populației, urmând să fie distribuite, potrivit sursei citate, aproximativ un milion de arme.

13.00 Generalul britanic, John Lorimer, citat de BBC, anunță că avioanele britanice au atacat în cursul nopții sisteme de apărare antiaeriene din zona captalei libiene, Tripoli.

12.45 Echipajul unui remorcher italian este reținut în portul Tripoli de persoane înarmate, potrivit agenției de presă Ansa.

Marea Britanie, Statele Unite şi Franţa au atacat duminică dimineaţă, forţele loiale liderului libian Muammar Gaddafi, potrivit BBC.

Potrivit oficialilor de la Pentagon, Statele Unite şi Marea Britanie au tras peste o sută de rachete, în timp ce avioanele franceze au lovit forţele loiale liderului libian care atacau oraşul Benghazi.

În replică,  Muammar Gaddafi a ameninţat că va înarma populaţia "pentru a apăra Libia".

"Depozitele de arme au fost deschise, iar populaţia este acum înarmată cu tot soiul de arme pentru a apăra independenţa Libiei, unitatea şi onoarea ţării.", a declarat Muammar Gaddafi într-o apariţie televizată.

Acesta a catalogat atacurile comunităţii internaţionale drept o "cruciadă colonialistă de agresiune", care în opinia sa, ar putea duce la "un nou război al cruciadelor".

Potrivit televiziunii de stat, în urma ciocnirilor de până acum, 48 de persoane au murit, iar alte 150 au fost rănite.

Potrivit agenţiei Reuters, forţele occidentale vor evalua în această dimineaţă pagubele create forţelor loiale preşedintelui libian.

Pro şi contra acţiunii militare din Libia

China şi Rusia, care s-au abținut de la votarea rezoluţiei ONU care a dat undă verde opțiunii militare, şi-au manifestat regretul faţă de acţiunea militară din Libia. De altfel, ministrul chinez de externe a declarat că speră ca violenţele să se soldeze cu cât mai puţine victime în rândul civililor.

Preşedintele american, Barack Obama, a insistat asupra faptului că intervenţia militară din această ţară "nu este un rezultat pe care SUA sau aliaţii săi l-au dorit.

Potrivit corespondentului Radio România la Washington, Doina Saiciuc, liderul de la Casa Albă a subliniat că Statele Unite sunt parte a unei ample coaliţii internaţionale:

"Sunt deplin conştient de riscurile oricărei operaţiuni militare . Vreau ca poporul american să ştie că folosirea forţei nu este prima noastră opţiune . Şi nu este o opţiune pe care am făcut-o uşor. America nu poate sta , însă pasivă în faţa unui tiran care îşi ameninţă populaţia că nu o va cruţa. Aşa încît trebuie să fim clari : acţiunile au consecinţe iar rezoluţia comunităţii internaţionale trebuie aplicată. Aceasta este cauza acestei coaliţii", a explicat Barack Obama.

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a declarat totuşi, că liderul libian Muammar Gaddafi încă mai poate opri violenţa la adresa propriului popor. În caz contrar, comunitatea internaţională nu va avea altă alegere decât să-şi continue acţiunile împotriva regimului de la Tripoli, ne-a transmis corespondentul Radio România la Bruxelles, Luminiţa Apostol.

Video:

Justeţea operaţiunii militare din Libia a fost apărată şi de premierul britanic, David Cameron.

Potrivit corespondentului Radio România în Marea Britanie, Dan Vasiliu, David Cameron a afirmat că acţiunea militară este legală, întrucât are acordul Consiliului de Securitate al ONU:

"Am văzut cu toţii brutalitatea ieşită din comun cu care colonelul Gaddafi şi-a tratat propriul popor nu numai că nu a respectat pe care l-a anunţat, dar şi-a intensificat atacurile, aşa că ceea ce facem este necesar, este legal şi este corect. Este necesar pentru ca împreună cu alte state trebuie să îl împiedicăm să-şi folosească forţa împotriva civililor".

"Este legală pentru că avem acordul Consiliului de Securitate al ONU şi al Ligii Arabe şi este corect pentru că nu ar trebui să stăm deoparte când aceest dictator îşi omoară propriul popor", susţine premierul britanic.

Decizia lansării operaţiunii militare a fost luată sâmbătă, la Paris, de SUA, state europene şi ţări din lumea arabă.

Preşedintele Nicolas Sarkozy l-a acuzat pe Muammar Gaddafi că a sfidat ultimatumul internaţional cu privire la încetarea ostilităţilor împotriva rebelilor.


Etichete lumea arabăLibiaSUAatacuriBarack ObamaDavid CameronCatherine AshtonNicolas SarkozyMuammar GaddafiONU

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live