Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Marţi, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Helmis

28 Iunie 2021
Vizualizari: 573
Comentează add

Astăzi Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România celebrează pentru a șaptea oară Ziua Ziaristului Român.

Ziua Ziaristului Român

mihaela-helmis

Foto: Mihaela Helmis

Astăzi Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România celebrează pentru a șaptea oară Ziua Ziaristului Român.

La Studioul „Horia Bernea” de la  Muzeul Țăranului Român , în cadrul larg al acestei celebrări de breaslă,  au fost  decernate premiile „Eminescu Ziaristul” și alte distincții importante acordate unor personalități din spațiul public românesc, care s-au remarcat prin activitatea și performanțele culturale, științifice sau civice. 

In comunicatul de presă primit de la UZPR se precizează că  ”organizația – singura uniune de creație și utilitate publică a breslei jurnaliștilor din România – a ales  data de 28 iunie ca fiind emblematică pentru importanța pe care ar trebui să o aibă profesia de jurnalist în România, întrucât 28 iunie 1883 a fost ziua în care Mihai Eminescu a fost scos cu forța din viața publică și băgat în cămașa de forță. A fost ziua în care, practic, presa a fost arestată, Eminescu fiind, la momentul acela, cea mai puternică voce publică”, se mai arată în comunicat.

Această zi neagră a presei românești se suprapune nefericit cu o altă zi funestă a istoriei noastre: 28 iunie 1940, ziua în care s-a pus în aplicare Tratatul Ribbentrop-Molotov, iar armata și administrația română au fost nevoite, sub amenințarea războiului, să se retragă dincoace de Prut. De aceea Ziua Ziaristului Român, reprezintă, pentru Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, nu o zi triumfală a presei și a jurnalismului, ci o zi de reculegere și reflecție asupra propriei meniri profesionale și a propriei  istorii. 
 
Și a fost astăzi in Sala Horia Bernea de la MȚR o atmosferă de mare sărbtoare in care mulți dintre jurnaliștii cunoscuți ai României s-au intâlnit de ziua noastră, a Ziariștilor români, pentru a-i sărbători pe unii dintre colegii noștri de breaslă intr-o zi cu semnificație specială pentru noi toți, creatori și consumatori  contemporani de presă.  Intre prestigioasele personalități care au urcat la 7 categorii pe scenă primind Distincția Credință și loialitate, Mihaela Helmis i-a remarcat  pe  Ion Cristoiu, Marius Tucă,      Cozmin Gușă, Roxana Istudor, Ovidiu Ioanițoaia sau , Sorin Roșca Stănescu ,- pe  Mihai Gâdea, Oana Zamfir, Răzvan Dumitrescu sau  Adrian Ursu ca și pe  jurnaliștii militari Mădălina Ilinca  și Cristian Dumitrașcu. 

 Cristian Dumitrașcu și Mădălina Ilinca. Foto: Mihaela Helmis

 
Au mai fost  distinși între mulți alții     Adrian Artene,  Lavinea Betea și   Victor Roncea, care , cu toții speră că Parlamentul va adopta cât de curând o ZI NAȚIONALĂ a ZIARISTULUI ROMÂN. De la Radio România au fost premiați de asemenea  Cătălin Cîrnu ,Ion Marinescu , Alexandru Lancuzov și Mădălina Corina Diaconu.

Ion Marinescu și Adrian Soare. Foto: Mihaela Helmis

 
Tot in aceeași ceremonie  au fost acordate , pentru a 9-a oară  PREMIILE EMINESCU, ZIARISTUL unor personalități precum prof. univ. dr. Nicolae Georgescu , lui Pavel Țugui și Valentin Coșereanu ca și domnului Acad. D.R. Popescu  . Au fost premiați peste 60 de jurnaliști la care s-au adăugat cei onorați de juriile specializate  cu  Distincțiile SENS și CONTRASENS, în pandemie, pentru lucrări jurnalistice de excepție realizate în anul 2020 : Anca Sîrghie (Sibiu),Daniela Rockhoff  (Arad),Ana Drăgoianu (Craiova),  Ecaterina Petrescu (Roman),Gabriela Costescu (Tg. Mureș),Marin Dumitru (Vaslui), Marian Pătrașcu (Rm. Vâlcea) și Gheorghe Catană (Craiova).
 
 
 

Etichete Uniunea Ziariștilor Profesioniști din RomâniaUZPZiua Ziaristului Român

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live